Ingen nära förestående fred när Ukraina sätter sig på tvären

Jag efterlyste häromdagen lite nyheter om hur det går med fredsförhandlingarna och i dag uttalade sig Rysslands president Putin i ämnet, men tyvärr gör man inga framsteg eftersom Ukraina sätter sig på tvären. Kiev, som tidigare närmat sig, har nu frångått de preliminära överenskommelser som gjordes mellan de ukrainska och ryska förhandlingsteamen i Istanbul i slutet av mars.

Fredssamtalen har således återgått till ett dödläge eftersom Ukraina vägrar att erkänna Krim som ryskt och Donbassrepublikerna som oberoende, vilket är en grundförutsättning för att framsteg ska kunna nås i samtalen.

Man undrar hur Zelenskyj resonerar när han hela tiden kräver mer vapenleveranser från Väst för att kunna upprätthålla kriget med mer död och lidande som konsekvens samtidigt som omvärldens invånare drabbas av energi/drivmedel/livsmedels-kris, istället för att sätta sig vid förhandlingsbordet och avsluta konflikten, men det är tydligt att en tredje part har stort intresse i att kriget fortsätter söndra Europa.

Noterar för övrigt att Ukrainas president Zelenskyj som sägs kämpa för demokrati, i dag uttryckte sin glädje över att landets mest framstående oppositionsledare Viktor Medvedchuk, som leder det näst största partiet i det nationella parlamentet ”Oppositionsplattformen – för livet”, artesterades. Han sattes i husarrest förra året som ett led i Zelenskyj-regimens kamp mot oliktänkande och den parlamentariska oppositionen.

Zelenskyj delade ett foto av Medvedchuk med handfängsel på sociala medier med texten: ”En speciell operation utfördes av SBU. Bra gjort!” SBU bildades 1991 för att ersätta KGB och är Ukrainas främsta underrättelse- och säkerhetsbyrå.

Medvedchuk motsatte sig revolutionen 2014 och menar att landets västvändning är skadlig för Ukrainas intressen. Han har lett sitt parti sedan 2018 och tidigare varit stabschef åt förre presidenten Leonid Kutjma i början av 2000-talet. Vissa västerländska kommentatorer har stämplat honom som Vladimir Putins ”närmaste allierade i Ukraina”. Den ryske presidenten har dock beskrivit Medvechuk som en ”ukrainsk nationalist”.

2019 vann Medvedchuks parti 13% av rösterna i ett parlamentsval, vilket gör dem till landets största oppositionsfraktion och förra året visade undersökningar att partiet hade gått om Zelenskys parti i popularitet, vilket föranledde ett tillslag från Zelenskij som stängde ned medier med anknytning till Medvedchuk. Kort därefter greps politikern för politiskt motiverade anklagelser om ”förräderi”.

Medvedchuk avvisade anklagelserna som politiskt motiverade och insisterade på att hans parti representerade miljontals vanliga ukrainare. I februari 2021 anklagade Medvedchuk Zelensky för att försöka etablera en diktatur i Ukraina och slå ner på lagligt vald opposition.

I februari lyckades Medvedchuk fly från sin husarrest, men nu är han alltså åter gripen till Zelenskyjs belåtenhet.

För några veckor sedan beslutade Zelenskyj att stänga av elva konkurrerande politiska partier som han anklagar för att ha band till Ryssland, så redan då syntes de intoleranta tendenserna. Men detta är så klart inget media i väst vill belysa med sina återkommande dubbla måttstockar, där bara endera parten är ond, odemokratisk samt motarbetar yttrandefriheten.

https://www.rt.com/russia/553776-zelensky-arrest-of-opposition-leader/

19 reaktioner till “Ingen nära förestående fred när Ukraina sätter sig på tvären

 1. Det är svårt att lita på Putin också, eftersom han under coronahysterin nyligen försökte tvångsvaccinera sin egen befolkning (enl den info jag har fått).

  Gilla

   1. Verkligen, han är sannolikt bara en nickedocka, och applåderna i EU-parlamentet samt i Riksdagen var ett surrealistiskt skådespel, tycker jag.
    Att jag säger ngt negativt om Putin betyder inget om vad jag tycker om världens övriga coronatyranner, som i Australien, Nya Zeeland, Canada, Österrike, Tyskland äv USA, Frankrike, England m fl. De har varit mycket värre i coronahysterin. T ex så har Barnen som tvingats ha munblöja nu konstaterats fått psykiska skador m a p språkutveckling mm.

    Gillad av 3 personer

   2. MEN tittar på rapporter från Ryssland och de verkar har stoppat all internettrafik från EU dessutom kan man inte koppla till RT på telegram heller….. Ryssarna håller verkligen sig för sig själva…… har kompisar som tror att EU precis som Kina eller NK gör blockerar befolkningen från att se omvärlden…. MEN så skulle väl inte 27 demokratiskt styrda länder göra…. (OBS kan finnas ett uns av ironi och t.o.m. i detta)

    Gillad av 1 person

   3. Nu får din vurm för Putin och ryssland få en gräns ! Så om Ryssarna anföll sverige, dödade ursinningslöst en massa Svenskar, sedan ockuperar de Gotland, Öland, och delar av Östrgötland, Kräver att Sverige blir en lydstat som Belarus. Tycker du då att vi skulle acceptera det, och gå med på fred ? Det är direkt smaklöst hur du försvarar Putin och Ryssland. Har vi en äkta Qvissling ibland oss ? Vems sida, väljer du om ryssarna skulle anfalla Sverige ?

    Gilla

   4. bjornwiklund Kina blockerar inte alls befolkningen från att se omvärlden. Vad Kina gör är att blockera omvärlden, läs USA, Google, Twitter, CIA, NSA osv från att spionera på Kina och samla in massiva mängder personlig information. Alla kan använda proxies och VPN, dom är inte förbjudna, för att använda alla USAs program, men dom hindrar jänkarna från att spioner på folk i Kina. RT till exempel är lätt åtkomligt. Det är blockerat i EU.

    Gilla

   5. Zelensky är en skådespelare som engagerats av USA för att driva USAs sak politiskt, och där USA har skrivit hans tal, manus, repliker, manuskript och koreografi. Både för att få honom vald till presidentämbetet och för att driva USAs sak mot USAs målsättningar. USA har varit hans mycket skickliga promotor. Han torgförs av USA och USA propaganda kanaler som vilken filmstjärna som helst. Hur ofta har man tillåtit utlänningar att hålla propaganda tal in Riksdagen till exempel. USA rycker i snöret, och sprattelgubbens föreställning börjar.

    Gillad av 1 person

 2. Kan man gissa att det som pågår är att hitta en spik att hänga hatten på—- det finns ju WMD i Irak men sedan då vi kommer till detta krig inser vi att med 25+ labb som pysslar med biolab (dvs gain of function gissningsvis dvs WPD) blev fokus på en massiv damage control…… nu finns ingen spik längre och inte så många länder vill offra sina unga friska heller i ett krig som handlar om två länder som sedan länge varit i luven på varandra…. timingen blev liksom fel och alla visste nog inte hur mycket som fanns i skafferiet…… och med en inflation i USA på 10% och opinionssiffror som är gräsliga och en regim i USA som kunde vara bättre….. kan det gå mer åt helv_te? och ingen musik heller…… och nej jag tar inte del av SVT…..

  Gilla

 3. Jag har många antagonister på min Facebooksida och jag kan tänka mig att många som läser här också blir upprörda. Vill därför slänga in dessa frågor.

  Ponera att Danmark eller Norge allierade sig med islamister som hade grupperingar med förgreningar i regeringen och i sju år ägnade sig åt etnisk utrensning av svenskar som bor i vissa områden i Danmark/Norge skulle vi se på medan de blev slaktade? Om de områdena med många svenskar i bad om hjälp skulle vi blunda? Om det framkom att det fanns USA-finansierade biolab i Danmark/Norge som tillverkade biovapen med som de med stor sannolikhet planerade att använda mot svenska folket skulle vi ignorera det? Om Nato som vi inte ville vara en del av hela tiden flyttade fram sina positioner närmare Sverige trots upprepade påpekanden från vår sida om olämpligheten och till slut involverade även grannlandet DK/NO (ponera att de inte var med i Nato) hade vi då tyst accepterat det? Om vi visste att Danmark/Norge var centrum för penningtvätt och att USA:s president Joe Biden samt hans son Hunter Biden var involverade i såväl korruptionsaffärer i landet som biolaben hade vi struntat i det? 🤔

  Gillad av 3 personer

  1. Exakt Jenny och jag brukar jämföra med om Ryssland finansierade en kupp i Mexiko, tillsatte en Rysstrogen president och uppförde ett stort antal biolabb i landet, skulle då USA sitta med armarna i kors och inte bry sig?????

   Gillad av 2 personer

 4. Sverige kanske skulle lägga sig i mer i konflikten, än att bara ha skickat vapen och ha [tillfångatagna] rådgivande officerare på plats. Krim var ju svenskt område en gång i tiden … [/sark]

  Gilla

 5. Notera Expressens gratis annons. Den berättar väldigt bra vad som pågår. Gratisannonsens rubrik är:

  ’Zelenskyjs rådgivare: ”Varje pansarskott som Sverige sänt är ett räddat barn”’

  Verkligheten är att varenda ett av Magdalena Andersson pansarskott dödar fadern till tre barn. En stridsvagn har en besättning om tre, förare, befälhavare och skytt.

  Detta, publicerat i Sverige, är identiskt med den video där en kvinna i ukrainsk nationaldräkt skär halsen av en ryss med en skära. Detta är Magdalena Andersson och Sverige metod, bara mer effektiv, att skära halsen av ryssar, mer effektivt med pansarskott dock.

  Skriv gärna till Magdalena Andersson och påpeka det.
  Magdalena.Andersson@regeringskansliet

  Gillad av 1 person

 6. Du har fel Karl W, man slår knappast ut en rysk stridsvagn med svenska pansarskottet AT4 eller m/86. Däremot kan man slå ut pansarskyttefordon där det ofta sitter en hel grupp soldater inklusive skytt, laddare och förare. De förintas ohyggligt snabbt och effektivt. Således ett bra, tryggt och effektivt sätt att tillintetgöra ryska soldater/våldtäktsmän i uniform.

  Alltså om en rysk grupp är 8 st och besättning 3 st så blir det ju 11. 11×3 = 33 små faderslösa ryska barn! Vi ska alltså vara stolta över vårt P-skott!

  Gilla

 7. Ett ironiskt gilla.

  Läste liknade på Ny teknik, dessa pansarskott är effektiva mot persontransporter.
  Inte mot modernare ryska stridsvagnar.
  Föredragande i artikeln sade att det t.e.x behövs en svärm av dessa pansarskott i sidan för att slå ut modern stridsvagn.
  Det nämndes även att dessa skott gör besättning pissförbannade.
  Kan tänka att de då pangar på hyreshus varifrån pansarskott kommer. (Hypotetiskt)

  Läste i dag på SwebbTV nyh. 13/4 att EU skickar vapen för ”för dödlig kraft” till Ukraina – 5 miljarder (kr)
  ……ytterligare militär utrustning till Ukraina till ett värde av 500 miljoner euro. Målet är att sänka Ryssland och försöka stoppa de ryska styrkornas segrar i östra Ukraina, förklarar EU. Man vill att Ukraina ska använda leveranserna för ”dödlig kraft”………forts.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s