Ryssland vill stoppa den USA-dominerade världsordningen

Varför gör Ryssland på det här viset mot Ukraina och vad är det som driver Putin är en återkommande fråga som folk ställer sig. Jag brukar svara att åratal av etnisk utrensning av ryssar i Ukraina, fientliga biolab nära gränsen, Natos framflyttade positioner och kopplingar till nazistiska grupper är några exempel som inte lyfts fram så ofta i massmedia när någon frågar mig. Men det finns även andra anledningar, som att sätta stopp för den USA-dominerade världsordningen som Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov pratade om i rysk TV tidigare i dag.

-”Washington har strävat efter överhöghet genom att införa ad-hoc-regler och bryta mot internationell lag”, sade Lavrov och syftade på USA:s försök att införa sin egen så kallade ”regelbaserade internationella ordning” som mött starkt motstånd från både Ryssland och Kina.

-”Vår speciella militära operation är avsedd att sätta stopp för den ogenerade expansionen av NATO och den ogenerade strävan mot full dominans av USA och dess västerländska undersåtar på världsscenen. Denna dominans bygger på grova brott mot internationell rätt och under vissa regler, som de nu hypar så mycket samt gör upp från fall till fall.
Ryssland är bland de nationer som inte kommer underkasta sig Washingtons vilja. Ryssland kommer bara att vara en del av en internationell gemenskap av jämlikar och kommer inte tillåta västerländska nationer att ignorera sina legitima säkerhetsproblem.”

Lavrov kritiserade också EU:s utrikeschef Josep Borrell för att han uppmuntrade till fler strider i Ukraina i och med sitt uttalande att konflikten ”kommer att vinnas på slagfältet” när han tillkännagav mer militärt bistånd till Kiev i lördags. Lavrov kallade uttalandet ”upprörande”.

-”När en diplomatisk chef säger att en viss konflikt bara kan lösas genom militära åtgärder, tja, det måste vara något personligt. Antingen sade han fel eller talade utan att tänka och gjorde ett uttalande som ingen bad honom att göra, men det är en upprörande kommentar. EU:s roll har förändrats under Ukrainakrisen. Tidigare fungerade det inte som en militär organisation som kämpar kollektivt mot ett påhittat hot. Förändringen är resultatet av den press som lagts på blockets medlemmar från Washington, vilket har fört det närmare Nato.”

Ryssland vill för sin del förhandla om fred med Ukraina enligt Lavrov, något som Zelenskyj inte verkar pigg på med tanke på att han i dag bett omvärlden skicka ännu mer vapen.

Intressant att ta del av utan att för den delen ta parti för Ryssland, men det är ganska uppenbart att den bild vi får av konflikten genom massmedia inte stämmer överens med verkligheten.

Att den svenska journalisten Kajsa Ekis Ekman i dag fick sparken från tidningen ETC för att hon kritiserade den engelskspråkiga tidningen Kyiv Independent (som bland annat får bidrag från den svenska medieorganisationen Utgivarna och Bonnier News), vars redaktion har kopplingar till nazistiska Azovbataljonen, säger en del om hyckleriet.

Den officiella anledningen till petningen är att hon uttryckt att RT inte är en rysk propagandacentral, vilket jag håller med henne om eftersom de rapporterar sakligt om nyheter överlag och de är inte mer propagandacentral än vår svenska statsstyrda media. Att man i Europa valt att censurera nyhetssajten är under all kritik och tyder på desperation. Men i Sverige är det bara de med ”rätt” åsikt som får höras och den som kommer för nära sanningen åker ut direkt, vilket Ekman nu blev varse om.

https://www.rt.com/russia/553674-lavrov-military-operation-us-dominance/

https://www.etc.se/ledare/varfoer-accepteras-kyiv-independents-nazistkopplingar?fbclid=IwAR3esYn7JfWLJWveItCIdY1NEIOP8xErBaBXH0yJZwyPNXWW-x3sQJSz898

https://english.alarabiya.net/News/world/2022/04/12/Zelenskyy-calls-for-more-military-aid-ahead-of-Russian-offensive-on-eastern-Ukraine

6 reaktioner till “Ryssland vill stoppa den USA-dominerade världsordningen

 1. ”.. Kajsa Ekis Ekman i dag fick sparken från tidningen ETC..” mitt i eländet är det kul att se att ingen går fri oaktat hur regimtrogen (PK) man varit…… nu är mitt meddelande till KEE: ”En upside, fortsätt skriva mer det Du tycker” och BTW tack för Dina vassa kommentarer……

  Gillad av 3 personer

 2. USA skickar nu tre av sina minioner fram till den ukrainska gränsen:
  https://www.rt.com/news/553692-nato-estonia-drills-ukraine/
  … men har gått över gränsen i två fall:
  https://www.rt.com/news/553656-sas-delta-deployed-ukraine/
  Relaterat:
  https://www.rt.com/news/553708-canada-trains-ukraine-neo-nazi-troops/
  Så gjorde även USA inledningsvis efter statskuppen 2014, tillsammans med georgiska trupper, men drog sig ur när det blev en het politisk potatis …

  Gillad av 2 personer

 3. Ukraina är bra en del av USAs planer på en global autokratisk militärdiktatur, ett projekt USA har arbetat länge på. USA försökte ta Korea som en bas för att erövra Kina, på samma sätt Vietnam, och Taiwan. USA har även försökt lägga under sig Xinjiang, Tibet och Hong Kong. Samma sak med Afghanistan, Kazakstan och Myanmar. Just nu provocerar USA i Sydkinesiska Havet i avsikt att plundra det på naturrikedomar och använda det för att stoppa Kinas handel. Hitler arbetade på att avancera samma slags planer. Hittills har USA misslyckats överallt, men tycks inte vilja ge upp. Det var Ryssland som stoppade nazisterna i Berlin 1945, det ser ut som om det kommer att bli Ryssland som stoppar nazisterna i Mariupol 2022 på samma sätt igen. Går det inte att stoppa USA, kan det mycket väl gå så att det slutgiltiga slaget denna gång kommer att vara i Stockholm, om Sverige fortsätter att närma sig krigsherren USA.

  Gillad av 3 personer

 4. Det är ett politiskt krig likväl som ett kulturellt,ekonomiskt och teritoriellt krig. Vilket sunt land vill till exempel ha statligt finansierad homopropaganda riktat till barn? När smutset aggresivt knackar på ens dörr så finns bara speciella operationer kvar att göra. Smutset och snusket står USA för och Putin försöker bara skydda sunda värderingar. Man måste förstå helheten till skillnad från enögda dårar från höger till vänster.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s