Fler borde följa efter och rapportera neutralt för att öka trovärdigheten

Nyligen florerade ett uppmärksammat filmklipp med ukrainska soldater som såg ut att skjuta ryska krigsfångar i knäna, något som den ukrainska regeringen lovade att utreda eftersom de citat ”inte kränker våra fångar”. Sedan dess har det varit tyst om det oacceptabla beteendet.

I går fick en ny video, vars äkthet verifierats av New York Times, spridning. Filmen visar hur en sårad rysk soldat skjuts ihjäl av ukrainska trupper på en gata utanför Kiev samt en ihjälskjuten rysk soldat med händerna bakbundna. Ett ukrainskt överraskningsanfall som bekräftats av det ukrainska försvarsdepartementet ska ha ägt rum på platsen där en rysk militärkonvoj slogs ut den 30 mars.

Videon på strax över två minuter visar hur flera soldater ligger blodiga på marken. En ligger till synes död bakbunden, med tydliga skador mot huvudet. En annan ligger orörlig i en pöl av sitt eget blod.

Flera av fångarna bär vita armband, vilket använts av den ryska invasionsstyrkan, och en kan ses bära en blå-vitrandig tröja, något som tyder på att soldaten tillhört Rysslands luftburna division.

En soldat som fortfarande ser ut att vara vid liv skjuts totalt tre gånger, när han ligger på marken med sin jacka dragen över huvudet.

– Han är fortfarande vid liv. Filma de här marodörerna. Han kippar efter luft, säger en ukrainsk soldat strax innan fången blir skjuten, enligt översättning. De ukrainska soldaterna känns igen genom sina flagglappar och sina blåa armband. I videon kan de även höras ropa ”ära till Ukraina” flera gånger om.

När jag fick den omtalade videon skickad till mig i går, klarade jag bara av att titta i 30 sekunder (bifogar länk). Jag valde att inte publicera eftersom allt som på något sätt kan tolkas som pro-ryskt ger eko på ett mycket negativt sätt hos det indoktrinerade svenska folket. Att nu Göteborgsposten vågar skriva om detta är imponerande och jag kan inte se att det tas upp i någon annan svensk massmedia.

Självklart borde alla sträva efter att visa båda sidors grymheter och rapportera neutralt istället för att hela tiden sätta ena parten på piedestal som så ofta sker i svensk media, men där är vi verkligen inte i dagsläget och trovärdigheten blir därefter.

https://t.me/AussieCossack/2290

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/video-uppges-visa-ukrainska-soldater-d%C3%B6da-ryska-f%C3%A5ngar-1.69491825

10 reaktioner till “Fler borde följa efter och rapportera neutralt för att öka trovärdigheten

 1. Flera av fångarna bär vita armband, vilket använts av den ryska invasionsstyrkan, …

  Läste häromdagen att de frivilliga som är med och strider bär just vita armbindlar. Bl.a. de svenskar som SÄPO, inte utan anledning, har ögonen på …

  Gillad av 1 person

  1. Vita armband ska dock enligt en del uppgifter vara ett tecken på att personen inte tillhör någon militär utan är civil. Delar av de Ukrainska trupperna bär inte uniform. Ukrainska styrkor sägs använda gult och blått. Ryska styrkor använder en bisarr samling av vitt/rött/silver och Saint Georges band. En del uppgifter påstår att vita armbindlar är ukrainska hemvärnsmän.

   Gilla

 2. I viss skillnad på detta och dom foton som tidigare påstås vara skjutna civila i Butcha. Den totala frånvaron av blod i dom fotona är anmärkningsvärt. Man kanske inte hade tillgång till blod i rekvisitan.

  Gillad av 1 person

  1. Kanske, kanske inte – det är ett informationskrig. De satellitbilder som NYT publicerade var tveksamma eftersom
   Maxar Technologies är ett kommersiellt sattelitföretag som säljer bilder till vem som helst, där USA:s försvarsdepartement står för ca: 90% av dess omsättning och den här källan du hänvisar till känner jag inte till.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s