Vad som är hemligt kommer framöver bestämmas av utländska befälhavare

Som om inte svenska journalister redan är vingklippta i och med att det är i princip samma ägare till alla mediehus samt många dessutom är beroende av ekonomiska bidrag från staten, begränsas yttrandefriheten nu ytterligare i Sverige i och med dagens riksdagsbeslut att antaga en grundlagsförändring som innebär att medier samt källor som röjer hemliga uppgifter om USA och andra svenska samarbetsländer kan straffas för ”utlandsspioneri”. Noterbart är också att endast Vänsterpartiet sade nej.

Förslaget innebär bland annat att utlandsspioneri ska kriminaliseras som ett tryck- och yttrandefrihetsbrott, där man gör det straffbart att ”obehörigen röja hemliga uppgifter som förekommer inom Sveriges internationella samarbeten och som kan skada Sveriges förhållande till någon annan stat eller en mellanfolklig organisation”.

Även de former av obehörig befattning med hemlig uppgift och vårdslöshet med hemlig uppgift som ”har sin grund i utlandsspioneri” kriminaliseras tillsammans med försök, förberedelse samt stämpling till utlandsspioneri.

Förslaget innebär vidare att utlandsspioneri, grovt utlandsspioneri samt grov obehörig befattning med hemlig uppgift med grund i utlandsspioneri införs som meddelar- och anskaffarbrott i grundlagarna.

Lagändringarna innebär därmed begränsningar av friheten att publicera uppgifter i grundlagsskyddade medieformer samt av meddelarfriheten och anskaffarfriheten.

Lagförslaget har kritiserats av flera, bland annat branschorganisationen Utgivarna och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som menar att det är ett långtgående ingrepp i yttrandefriheten.

Enligt Funcke och Ingemar Folke kommer införandet av brottet utlandsspioneri innebära begränsningar av insynen, anskaffarfriheten och meddelarfriheten, vilket kan leda till att oegentligheter samt övergrepp vid internationella insatser inte uppdagas. Vad som ska vara hemligt kommer således att avgöras av utländska befälhavare och inte av Sveriges riksdag.

De påpekar också att detta hastas igenom, trots att grundlagsförändringar i vanliga fall föregås av beredning inom en parlamentariskt sammansatt kommitté. Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 januari 2023.

Det här kommer väldigt lägligt samtidigt som desinformation sprids som vinden och propagandakrig pågår för fullt. Uppenbarligen är detta skapat för att skydda våra politiker och datahallar. Bedrövligt och återigen påminns vi om avsaknaden av ett riktigt oppositionsparti.

#bevarayttrandefriheten

https://www.friatider.se/svenska-journalister-forbjuds-granska-andra-landers-hemligheter

https://www.dagensjuridik.se/debatt/debatt-ett-svagt-underbyggt-och-langtgaende-ingrepp-i-yttrandefriheten/

13 reaktioner till “Vad som är hemligt kommer framöver bestämmas av utländska befälhavare

 1. Ser ut som om nästan alla riksdagens partier är positiva till New World Order och World Economic Forum, vilket framkallar frustration, ilska och spykänslor..

  Gillad av 1 person

   1. Har läst det också, men antar att Putin inte ”köpt” konceptet, för Ryssland var (är?) första landet att inte gå med på Gates o WHO:s idé om en världsregering som tar över styret över samtliga länder vid en eventuell pandemi…..

    Gillad av 1 person

 2. Nazisterna i riksdagen visar sitt fula tryne. Intressant att inte en enda dagstining så vitt jag kunnat se rapporterar om detta men det är ju klart att det passar dem som hand i handske att fördölja lögnerna de under många år spridit. Fy fan säger jag bara,vem trodde detta? Inte jag åtminstone.

  Gillad av 2 personer

 3. Så den svenska regimen vill censurera allt om USAs krigsbrott och framtida planer på plundringar, samt den svenska regimens korruption i att köpa röster och importera valboskap för att behålla makten. Inga fler avslöjanden om krigsbrott av någon framtida ”Assange”. Inga avslöjanden om USAs krigsbrott och invasionsplaner och erövringsplaner i Ukraina välkomna. Propagandan ska inte tillåtas att ifrågasättas. Vad vi behöver är lagstiftning som skyddar om någon visar hur svenska politiker kryper för USA och dansar efter den diktaturens pipa. Exempel är värdlandsavtalet och kärnvapenavtalet och Huawei förbudet, som lämnar Sverige lång efter i utvecklingen jämfört med Asien.

  Gillad av 1 person

 4. Intressant är också att Advokatsamfundet har beretts tillfälle att yttra sig och att de i yttrandet tillstyrker behovet av en lag mot utlandsspioneri men det ligger väl i deras linje att hålla sig god vän med massmedia och politiker så att deras egna byk slipper att offentligt tvättas. Advokasamfundet har ju gett pris till David Baas och det garanterar nog att Advokatsamfundet slipper djupare granskning av åtminstone Expressen. David Baas lever inte efter principen fri och oberoende journalistik.
  https://www.advokatsamfundet.se/Nyhetsarkiv/2020/juni/david-baas-far-advokatsamfundets-journalistpris/
  https://www.expressen.se/nyheter/expressens-david-baas-far-advokatsamfundets-journalistpris/

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s