Många frågetecken men såväl massmedia som makthavare är snabba att döma

Så fort Ukraina anklagade Ryssland för folkmord i staden Bucha tidigare i dag var massmedia snabba med sina svarta rubriker samtidigt som flera europeiska politiska ledare kom med fördömande mot Ryssland efter den påstådda massakern, däribland Frankrikes president Macron, Danmarks statsminister Frederiksen och vår egen statsminister Magdalena Andersson.

Borde man inte avvakta lite med att döma tills man sett riktiga bevis? Som vi märkt av hittills i detta propagandakrig florerar det mängder med falska bilder, där såväl media som politiker ogenerat återanvänder gamla bilder från helt andra platser och påstår att det är från Ukraina. Allt kanske inte är som det ser ut, vilket vi bland annat sett exempel på från det tidigare Syrienkriget där Vita hjälmarna deltog i en del tvivelaktiga insatser och redan nu florerar det videoklipp på nätet som visar hur liken i Bucha rör på sig efter att videoteamet passerat.

Lyssnar man på vad den ryska försvarsministern har att säga är detta iscensatt av Kievregimen för västerländska medier, precis som med mödravårdskliniken i Mariupol. Alla fotografier samt videomaterial som publicerats av Kievregimen, vilka påstås visa någon form av brott av rysk militärpersonal i staden Bucha i Kiev-regionen är ännu en provokation.

Ryska trupper hade dragit sig ur området den 30 mars och de så kallade bevisen för brott i Bucha dök upp först på den fjärde dagen efter tillbakadragandet, när ukrainsk underrättelsetjänst och representanter för Ukrainsk TV anlände till staden. Dessutom bekräftade borgmästaren i Bucha, Anatoly Fedoruk, den 31 mars i sin videoadress att det inte fanns någon rysk militär i staden, men nämnde överhuvudtaget inte några lokala invånare som låg skjutna på gatorna med sina händer bundna.

Försvarsministern konstaterade också att det är märkligt att alla kroppar av de personer vars bilder publicerats av Kievregimen, varken har stelnat eller har karakteristiska kadaverfläckar samt har färskt blod i sina sår trots att det gått minst fyra dagar.

Jag säger inte att det är korrekt att det är iscensatt och att vi luras av fake news, men det finns fog för att ifrågasätta om vi får hela bilden. Enligt klassiskt manér finns det dock bara en Svarte Petter medan den andra sidan är ständigt god och det är masmedias jobb att cementera den bilden i folks medvetande.

Bildkälla: Magdalena Andersson Facebook

https://www.rt.com/russia/553231-bucha-war-crimes-allegations-denied/

25 reaktioner till “Många frågetecken men såväl massmedia som makthavare är snabba att döma

 1. Jaa… ”Borde man inte avvakta lite med att döma tills man sett riktiga bevis?” naturligtvis så…. BTW hela EU, 27 länder är helt avstängda från internet från Ryssland t.ex. RT… varför är det bra att stäng av oss från data från Ryssland? Mycket bra fråga som alla bör ställa sig själva………

  Gillad av 2 personer

   1. Det är den adressen jag använder utan problem på mobilen. Då är det nog din Internetleverantör som blockerar dig. Dags för byte?

    Gilla

  1. Med den ukrainske generalen Oleksandr Pavlyuk som erkänner att militären avsiktligt beskjutit civil infrastruktur i Donbass, och därmed bröt mot Minsk-avtalen, finns det goda skäl att tro att FN:s offersiffra på cirka 7 000 är kraftigt underskattad eftersom inte alla civila offer rapporteras.

   Gilla

 2. Jo, man ska avvakta med att döma, där har du rätt! Lägre ryska befäl har ansvar för detta och det kommer förhoppningsvis att utredas. Till sist står bara den ytterst ansvarige kvar. Om bevis finns, vilket det sannolikt kommer att finnas, kommer krigsförbrytaren Putin att dömas. Sannolikt kommer han inte komma till Haag innan sin död, men världen kommer inte att glömma Putin, lika lite som vi glömt Hitler. Världen kommer ej heller att glömma krigsförnekare och Putinanhängare när rättvisa skipats,

  Gillad av 1 person

   1. Dito, tänk om du och dina Putinkramare går den vägen. Tänk vad trist om ”de goda” vinner. Vad gör de onda av sitt liv då? Vi får se hur framtiden utvisar sig. Kan bli en trevlig debatt om ca 6 månader.

    Gillad av 1 person

   2. Man är inte Putinkramare för att man är en realistisk sanningssökare. Så trött på dina bittra kommentarer och förstår fortfarande inte varför du dröjer dig kvar på min blogg.

    Gillad av 2 personer

  1. De som begått de största krigsbrotten är i så fall Ukrainas Azov styrka
   En dam från Ukraina talar om deta i fransk tv direktsändning så de kan inte avbryta henne
   Även andra tv kanaler har Ukrainska medborgare berättat om var de skjuter på sitt eget folk och tvinga dom att stanna kvar som mänskliga skjöldar

   Gillad av 1 person

 3. Detta är krigspropaganda om jag någonsin sett det. Till skillnad från dig säger jag rätt ut, detta är fejk och propaganda och propagandan är grovhuggen och mycket klumpig. Amerikanska pensionerade militärer har varit på plats och vittnat om att de ryska trupperna är mycket noga med att respektera civilbefolkningen. Sedan har vi en mycket lång och väldokumenterad historia om ryska truppers disciplin och respekt för civilbefolkningen och den går tillbaka till WW2 och tidigare. Inte heller att förglömma krigsförbrytelserna av de ukrainska trupperna, som alldeles nyligen till och med filmade hämndaktioner på ryska krigsfångar genom att skjuta dom i knäskålarna, och sedan lade ut filmen på webben. Nyligen fick vi även veta att ryska soldater mördats genom att ge dom giftig mat och alkohol, men det är förstås censurerat i väst. Några länkar och rubriker.
  —Ukrainian citizens kill Russian troops by feeding them poisoned cake and alcohol, officials say
  https://www.scmp.com/news/world/russia-central-asia/article/3172904/ukrainian-citizens-kill-russian-troops-feeding-them?module=perpetual_scroll_0&pgtype=article&campaign=3172904
  —Ukraine attempting to walk away from Geneva Convention
  https://freewestmedia.com/2022/04/01/ukraine-attempting-to-abandon-geneva-convention/
  —Ukraine To Investigate Reports Of War Crimes Against Russian Troops
  https://www.rferl.org/a/ukraine-investigating-torture-video/31774747.html
  —FN uppdaterar skrämmande krönika om Kievs kränkningar av mänskliga rättigheter mot civila i Donbass
  https://www.globalpolitics.se/fn-uppdaterar-skrammande-kronika-om-kievs-krankningar-av-manskliga-rattigheter-mot-civila-i-donbass/

  Gillad av 1 person

  1. Hittills har ”säkerhetsrådet” (där det sitter flera västasiatiska totalitärregimer representerade) inte visat något intresse för vad Ryssland har framfört, så det lär dröja.

   Gillad av 2 personer

 4. Förstår inte de individer som ännu litar mer på Djupa Statens media, trots att enorma bevis lagts fram, via Hunter Bidens laptop, där en stor mängd information framkommit!
  Trump skulle aldrig stämma Hillary, om han inte har hållbara bevis t.ex.
  X22 gör ett enormt arbete nu som kommer att ”sänka” stora delar av den maktgalna eliten!

  Gillad av 2 personer

 5. Nu har du gått så långt i ditt försvar för ryska marodörer så jag oroar mig för din mentala hälsa. Att ryska ”soldater” har våldtagit, mördat, skändat och på alla sätt förbrutit sig mot Ukrainska civila är klarlagt. Den som vill tro på rysk media får väl göra det. Förhoppningsvis kommer Ukraina att slänga ut alla ryska militärer från Ukraina vad det lider. Putin är vidrig. Jag märker att du har en trogen lite skara här som fortfarande tror på Putins lögner. Tvi.

  Gilla

   1. Nej, ingen tvingar mig. Så varför läser jag här? Tja, jag uppfattade tidigare att du hade bra åsikter i många frågor. Jag hoppas att du kanske inser att du hamnat snett i denna fråga. Tyvärr har du ju en liten svans som håller med dig. Men visst är det kul att läsa åsikter från ”andra sidan”. Även om de är stolliga. Idag kan man genom att vara källkritisk ganska snabbt få veta vad som är en hygglig bild av ett skeende. Samt vad som är rena lögner. Allt som kommer från Ryssland är lögner. De ljuger som en häst travar. Sen finns det folk som sprider det vidare. Ungefär som du gör. Är man lite konspiratoriskt lagd så går man på det. Är man lite mer tveksam så kollar man på olika sidor. Då får man en bättre bild. Så, jag kollar in här ibland. Vi får se vad som händer.

    Gilla

  1. Du borde byta till nedstigersolen då du i din trångsynthet blickar endast åt väst. Framtiden ligger inte där utan österut. Dina barnbarn bör lära sig Kinesiska. Nästa världsspråk helt klart är Kinesiska.

   Gilla

 6. Själv tycker jag att man borde säkra bevisningen, anteckna eller notera det som händer för att i senare skeende gå vidare med de olika påståendena och inte låta media bara få ta del av en sida av bevisen. För det är väl ändå klart för alla att bägge sidorna begår brott mot mänskligheten, tortyr, avrättningar och rena nöjesskjutningar av människor. Det vi bevittnar är krig och mig veterligen så är alla krig lika onda och grymma, de handlar inte om någon form av underhållning utan om vilken sida som bedriver den bästa propagandan, om vilken sida som har den bästa lojaliteten, om vilken sida som har mest att vinna och slåss för.

  I nuläget är det omöjligt att vara källkritisk eller vara kritisk granskande av nästan alla uppgifter som kommer från stridsområdet och detta beror helt enkelt att vi får veta för lite, vi får bara en sida av nyheterna osv, många verkar glömma att man måste vara två som slåss en som strider och en som försvarar sig.

  Sen finns det krafter bortom kriget som inte riktigt vill synas i dagsljus men som jag hoppas måste visa sitt fula ansikte och då tror jag att allmänheten får se en annan bild av den bilden de tror att de ser idag.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s