Endast hycklare ser en återkommande paus som en framgång

Jag hade en period för några år sedan när jag skrev mycket om det bortglömda kriget i Jemen, där regeringssidan stöds av Saudiarabien medan houthirebellerna backas upp av Iran. Kriget har nu pågått i åtta år utan att omvärlden gör tillräckligt för att stoppa den blodiga konflikten så att det oerhörda lidandet för befolkningen, framförallt barnen, kan upphöra.

Orimligt många barn har dött av svält (år 2020 beräknades 85.000 barn under 5 år ha dött av hunger) och sjukdomsutbrott sedan kriget bröt ut, medan tusentals barnsoldater har rekryterats av houthierna som lockar med martyrstatus samt bygger upp hat mot judar och kristna.

Dessutom rapporteras det om undernärda skelettliknande barn, barn som utsätts för sexuella övergrepp och pojkar som våldtas samt hålls som sexslavar av houthierna. De brutala houthierna mördar dessutom oskyldiga samt försöker påtvinga kvinnor sina religiösa dogmer.

FN:s försök att starta fredssamtal har genom åren misslyckats kapitalt och istället har striderna accelererat. Fredssamtalen i Stockholm 2018 sprack till exempel omgående eftersom houthierna inte kunde hålla sin del av avtalet.

Det cyniska är att varje år vid den här tiden när ramadan infaller inleds vapenvila i två månader och sedan börjar det besinningslösa dödandet igen som om inget hänt. Det är därför stötande att se hur DN i dag skriver att ”vapenvilan är en framgång för FN-diplomatin”, när det endast beror på ramadan och det är samma sak varje år samtidigt som hela generationer av barn dör ut.

Det värsta är att ingen bryr sig. Tänk om kriget i Jemen hade fått samma uppmärksamhet som kriget i Ukraina och folket fått det stöd som ukrainarna nu får globalt – det hade gjort skillnad.

Men det finns en väsentlig skillnad här – ingen av stormakterna har något intresse av att stoppa kriget eftersom det inte finns några värdefulla tillgångar som man vill åt och dessutom tjänar länderna i väst grova pengar på oskyldiga människors lidande i form av krigsmaterielexport.

Även den ”humanitära stormakten” Sverige bidrager till att hålla kriget vid liv och tjänar stålar på den humanitära katastrofen. Förra året meddelade Saab att man inte kommer stoppa sina vapenleveranser till konflikthärden, som understöds av regeringen, trots invändningar från Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Hur länge till ska feta handelsavtal och goda förtjänster av vapenförsäljning vara ett legalt skäl för omvärlden att fortsätta blunda?

#hyckleri

Bildkälla: DN

8 reaktioner till “Endast hycklare ser en återkommande paus som en framgång

 1. Hur ska vi kunna stoppa detta krig utan att vi skickar våra egna unga män dit? Det går inte. Vill vi skicka våra egna unga män dit? Ytterst osannolikt.

  Gilla

   1. Så att vi känner hur fina vi är, eller? Vapen är aldrig något problem att få tag i. Antingen säljer vi dem. Eller nån annan.

    Gilla

   2. Det är det som är poängen – om alla slutar sälja vapen så kan kriget inte fortsätta. Men de giriga världsledarna skiter i det och lämnar oskyldiga människor åt sitt öde

    Gilla

  1. 1. Fredliga människor i världen går samman i nya partier som valsamverkar.
   2. Krigshetsande partier ersätts.
   3. Krigshetsande och krigförande länder och de som förser dem med vapen bojkottas.

   Gilla

  2. Och det tycks finnas väldigt gott om hycklare i Sverige som inte ens protesterar mot den amerikanska massiva krigspropagandan i svenska media. Krigen kommer att fortsätta så länge som USA har något att vinna på dom. Ryssland har nu uppnått de viktigaste in Ukraina och drar sig nu tillbaka till de ryska delarna av området, men USA kommer absolut inte att ge upp i området.

   Gilla

 2. Det finns inga krig som inte är fruktansvärda, alla krig innebär lidande, uppoffringar, död, stympade och skadade människor. De enda som ser en framtid i detta är de som tjänar pengar på det, detta är absolut ingen tröst för de drabbade, men de är så verklighet ser ut. ”Det värsta är att ingen bryr sig” skriver du, och ja det är detta som blir sanningen när kriget sker på bortaplan, det är pengar som styr och det är media som bestämmer vad folket ska tycka och ge sina ”likes” och sin frustation på. Folket är ju tyvärr så korkat att de gillar när någon ”leder” dem, allt för att slippa tänka/läsa/bilda sina egna tankar.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s