Sanktionernas baksida – allt vi köper blir dyrare

EU:s sanktioner mot Ryssland har inte fått den effekt man önskat och som jag tidigare slagit fast är det snarare det europeiska folket som är de stora förlorarna medan Putin håller landet flytande samt även vågar ta ut svängarna med sitt tilltag att kräva att länderna i väst betalar i Rubel framöver.

Det är inte bara livsmedel, el och drivmedel som kostar skjortan för konsumenterna. De höjda priserna på både energi och råvaror slår hårt mot plastindustrin eftersom flera av tillsatsvarorna som används i plast produceras i Ryssland som vi stoppat all import från. I slutändan blir allting vi köper dyrare eftersom plast finns på det mesta vi konsumerar.

Men eftersom politikerna bestämt att vi ska göra detta i solidaritet och visa att vi är goda så verkar majoriteten nöjda med utvecklingen.

Ungern däremot går mot strömmen och struntar i EU:s enade front. Efter det senaste EU/Nato-mötet i Bryssel deklarerade Orban att Ungern står på Ungerns sida i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Ungern hjälper alla länder som är i knipa, men vill även skydda landets nationella intressen samt ser på situationen ur Ungerns synvinkel.

Orban avvisade med eftertryck vapenleveranser till Ukraina via ungerskt territorium. Nya flygkartor avslöjade också att inga flyg från Turkiet till Ukraina hade vågat korsa ungerskt territorium, vilket tyder på att turkiska TB2 Bayraktar drönarleveranser till ukrainska styrkor inte välkomnats av Budapest.

Orban kritiserade även ytterligare sanktioner mot Ryssland och påpekade att det inte kan bli fred genom att införa sanktioner som skadar oss mer än det skadar ryssarna.

Orban avvisade också med eftertryck införandet av flygförbudszoner över Ukraina som farliga förslag. -”Det är helt förståeligt att ukrainare ber Nato att engagera sig i luftkrigföring och skicka vapen, men vi är varken ukrainare eller ryssar, vi är ungrare.”

Tänk om vår egen statsminister hade varit lite mer självständig och vågat säga ifrån mot EU istället för att gå i koppel och som i går svänga i Nato-medlemskapsfrågan genom att öppna för ett eventuellt medlemskap för Sverige. Men när hela politikeradeln är korrupt får väljarna det de röstar på.

Budapest shuns ‘united’ front against Russia

Bildkälla: SR

15 reaktioner till “Sanktionernas baksida – allt vi köper blir dyrare

 1. ”Tänk om vår egen statsminister hade varit lite mer självständig…” Ska hon ha chansen eller få möjligheten till ett bättre arbete framöver då krävs det att hon gör som eliten säger till henne och i det ingår det att inte sätta Sverige först och att visa att man bryr sig mer om EU.
  Själv tycker jag det mer liknar sandlåda beteende sånt man ser bland små barn där en bestämmer över de andra barnen och de andra barnen fogar sig för att få vara med i samma sandlåda. Men detta är barn som agerar på detta sätt under sin uppväxt, inte statsministern som ska bete sig på detta vis.

  Gillad av 3 personer

 2. Inte för att jag gillar sossar och Magdalena men här har hon gjort ungefär som jag vill. Alltså skickat vapen till Ukraina och tydligen gläntat på dörren för medlemskap i NATO. Jag står nämligen på svenska folkets sida mot en otäck diktator i Ryssland. Vilket visar att jag även står på Ukrainas sida. De som får utkämpa striden mot terroristen, mördaren, våldtäktsmannen Putin.

  Gillad av 1 person

 3. USAs sanktioner skapar brist, vilket är avsikten. En brist betyder att priserna går upp. Det är kostnader för råmaterial och energipriserna som driver alla andra priser på till exempel mat, el, bränsle och det mesta. Energi och råmaterial kommer österifrån. Det finns ingen om helst möjlighet under överskådlig tid att ersätta den, det finns varken kapacitet att producera, transporter eller ta emot den i EU från andra platser, som USA. Det kommer inte att ändras. Kina leder mycket stort när det gäller energi vilken det än må vara, kärnkraft, Torium, vind eller sol, och Kina drar ifrån allt mer. Ryssland går inte att ersätta när det gäller fossilenergi. Samtidigt galopperar även inflationen, då höjer man räntan, och hem ägaren kläms från tre håll mellan att betala lånen, köpa mat, och minskade inkomster i värde. Det kan bara bli en katastrof och USA driver den.

  Gillad av 3 personer

  1. Nu fungerar världen så att om någon får svårt att leverera så kommer andra att leverera istället. Att tro att nån som ser att det uppstår brist på råvaror som han sitter på skulle avstå är att vara naiv. Tillfälligt kan det uppstå brist men på lite längre sikt så löser marknaden det. Blir det dyrare? Kanske. Vi får se. Har världen klarat värre händelser än denna? O ja. Var inte så historielös.

   Gilla

   1. Det fungera så länge det finns någon annan som kan leverera. Problemet är att denna ”någon” inte existerar när det gäller den ryska gasen. Ingen har kapacitet att producera, leverera eller ta emot alternativ till rysk gas under överskådlig tid. Dessutom, alternativ gas sägs vara tre till fyra gånger så dyr. Den kostnaden slår rätt igenom på bränsle, värme, mat och allt i samhället.

    Gilla

   2. Det finns ett antal leverantörer av gas. Så visst finns alternativ. Om man vill. Att den skulle vara dyrare än rysk gas tror jag inte på. Gaspriser är internationella. Ungefär som priset på olja. Överskådlig tid? Tja inte byter man leverantör på några dagar men ett år duger nog. Dessemellan får man köra på det man har i övrigt. Kol, olja, kärnkraft. Har man inget. Tough luck.

    Gilla

   3. Det finns leverantörer, men det finns inte kapacitet att varken leverera, transportera eller ta emot lika mycket gas som Ryssland levererar idag. Dessutom kostar till exempel den amerikanska gasen tre till fyra gånger så mycket. Det går att bygga ut kapaciteten, men det tar många år och kostar enorma summor. Först skall gasen utvinnas, sedan kylas till minst minus 162 grader, då minska volymen 600 gånger, sedan lastas på specialbyggda fartyg, när den anländer skall den värms till rumstemperatur, men kan sedan distribueras i det redan befintliga gasledningarna. Flera länder har redan accepterat att betala i Rubel.

    Gilla

 4. Herrejöses …..Jenny! jag hoppas att du kan ta skit från dessa tokstollar och skaka av dig likt en gås ….

  Tyvärr är det alltför många som inte har en susning om vad som sker idag utan förlitar sig 100% på system medierna. Det kommer en dag då de inser hur lurade de är men de lär troligen inte erkänna det öppet.
  Vi ska inte försvara Putins handlingar på din blogg men att belysa båda sidor är sunt och ger en mycket mer sanningsenlig bild än den vi ”bankas in” idag från alla håll…..ser på rubrikerna i DN hur man närmast desperat försöker få oss att hata ryssarna och dess ledare. Att de flesta ryssar stödjer sin ledare i kristider retar naturligtvis ledarna i väst som själva ser sin popularitet dala i en rasande fart och värre lär det bli när folk förstår hur lite det hindrat Putin med alla dessa sanktioner men som gjort livet bedrövligt för dem själva.
  Som sagt…”den som överlever får se”….först hur priserna på bla mat och energi skjuta i höjden sen se priserna på hus/lgh rasa samt pensionen förintas….vi har inga roliga år framför oss och flocken….. anar ingenting……..
  Skrev tidigare att folk borde ha en ”liten” hög med cash liggandes utifall att bankerna stänger ”tillfälligt” men de flesta man pratar med ser det scenariot som uteslutet. Vi får hoppas att de får rätt….ser nu att de flesta banker inte ens har öppet för allmänheten utan samtliga besök måste förbokas….de är i alla fall förberedda… att stänga av telefonerna blir inga problem för dem om det behövs.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s