Hårda konsekvenser väntar omvärlden – ändå bidrager man till att förlänga kriget

Eftersom Ukraina och Ryssland försörjt en stor del av världen med baslivsmedel, blir konsekvenserna av krigsutbrottet i regionen kännbara för omvärlden både på kort och lång sikt. Ukraina och Ryssland står för omkring 30% av handeln med vete i världen och 20% av majs, medan Ukraina är världsledande vad gäller export av solrosolja. Regionen kallas för världens ”brödkorg” på grund av sina spannmål och jordbruksprodukter. FN:s livsmedelsprogram (WFP) spår att det kommer få extrema konsekvenser i många länder.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har priserna på livsmedel det senaste året stigit globalt med 20% och när de ukrainska bönderna inte kan så samt transporter från Ukraina och Ryssland hindras, kommer priserna stiga ytterligare. Dessutom är Ryssland en stor exportör av konstgödsel till jordbruk.

Mellanöstern och Nordafrika är till stor del beroende av import av vete från Ukraina och Ryssland. Egypten får nära 75% av sitt behov täckt av importen från Ukraina. I takt med att oron för brist ökar, ökar också priserna på bröd och andra livsmedel. Nyligen stoppade Egypten all export av mjöl, vete, pasta, bondbönor och linser för att skydda sina egna reserver.

I flera andra afrikanska länder som Etiopien, Kenya och Somalia är beroendet av vete från Svartahavsregionen ännu större. Östafrika importerar i snitt 90% av vetet från Ryssland och Ukraina. Det krigshärjade Jemen importerar hälften av sitt spannmålsbehov från Ukraina och Ryssland.

Ökande matpriser samt brist på basvaror riskerar att leda till fler politiska spänningar i redan instabila regioner och genom historien har vi sett hur hunger kan leda till såväl konflikter som våldsamma upplopp.

Det går att ersätta veteimporten från Ukraina och Ryssland, men till ett mycket högre pris som många länder inte har råd att betala. Bristen på mat samt högre bränsle- och matpriser som man inte har råd med kommer att leda till migration som i sin tur ökar konflikterna.

Nu visar även siffror från lantbruksföreningen Coldiretti som publicerades i veckan att nästan 100.000 italienska bönder riskerar att få stänga igen sin verksamhet på grund av de skyhöga produktionskostnaderna som konflikten i Ukraina genererat. Enligt gruppen överstiger växande produktionskostnader vida vad som betalas till bönder och uppfödare för deras produkter, från mjölk till frukt, kött samt grönsaker. Gruppen noterar att priserna har ökat på nästan alla råvaror som används av jordbruksproducenter: från energi till diesel, gödningsmedel, foder för djur och frön.

Precis som Sverige är Italien beroende av jordbruksimport och landet köper redan 64% av sin spannmål utomlands, 49% nötkött och 38% fläsk. De importerar också över hälften av majsskördarna och en tredjedel av sojaskördarna som krävs för djurnäring. Enligt analytiker kan dessa siffror snart stiga dramatiskt.

Med tanke på alla larmrapporter om konsekvenserna av kriget som kommer drabba omvärlden hårt i form av bland annat hungersnöd, fler konflikter och ökad migration, framstår det som direkt oansvarigt av EU, Sverige, USA m.fl. att bistå med vapen samt pengar så att kriget förlängs ytterligare. Självklart ska man bistå med humanitär hjälp, men i övrigt bidrager man bara till att förlänga lidandet i Ukraina samt skapa problem på andra håll i världen.

Det är för övrigt förvånande att det bara är upprustningen av försvaret som står i fokus hos det svenska etablissemanget när problemet med matförsörjningen är ett minst lika stort problem eftersom vi importerar hälften av det vi äter samtidigt som landets jordbruksmarker fortsätter krympa. Men i vanlig ordning kommer de säkert undan med den urvattnade floskeln ”vi såg det inte komma”.

#konsekvensanalys

https://www.hbl.fi/artikel/sa-drabbar-kriget-varldens-livsmedelsforsorjning/

https://www.rt.com/business/552751-italy-farms-risk-closure/

38 reaktioner till “Hårda konsekvenser väntar omvärlden – ändå bidrager man till att förlänga kriget

 1. Underbart att få läsa av en som har båda fötterna i den skånska myllan och här behövs inte utträde ur EU för att få upp medvetenheten för att Sverige måste bli självförsörjande. Putin slog omkull globalistmonstret och kvävde det långsamt och beslutsamt. Mer krig och fler krig!! Tackar på förhand. Här skall genast röjas och jag ser fram emot att få träda i mina förfäders fotspår och åka in till möllevångstorget i Malmö och sälja slaktade svin och slaktade oxar. De viktigaste redskapen framöver för en svensk lantbrukare blir plogen,hackan och AK-47:an. Tre oumbärliga vertyg i svenskt lantbruk. Tack än en gång för ett uppmuntrande inlägg. Tack Putin och tack alla som tackas bör. Koskiten blir guld värd. Jag tror inte att jag kommer att ha så mycket tid över att kommentera här framöver. Nu drar jag till skogs för röjning.

  Gillad av 1 person

  1. Bra initiativ!

   Jag skulle inte vara så orolig. Putin vill inte skada oss eller att vi ska svälta, bara att vi röstar bort våra EU-slickande och NATO-slickande krigshetsande regimer och uppmanar Ukraina att sluta med etnisk rensning, samt bli neutralt och alliansfritt.

   Putin kommer nog inte bränna några sädesfält, även om det finns krafter inom ”Skull and Bones” som säkert vill det. I Sverige lär vi inte svälta om vi alla redan nu direkt satsar på ekologiskt hållbart lokalt och odlar upp ordentligt och bygger upp förråden till forna nivåer.

   …och bark har du väl gott om… 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Ett väldigt bakvänt sätt att resonera. Det är Ryssland som startade kriget och det finns ett mycket enkelt sätt att få slut på det: Ryska militären lägger ner sina vapen och åker tillbaka där de hör hemma.

  Gillad av 1 person

  1. Money talks babe och matpriser och därmed jordbruksmark kommer att raka i luften. Den enes död är den andres bröd. Sverige har via EU bidragit till att slå ut Svenska lantbruk genom generösa bidrag till ffa Irland och Sydeuropa. Fri konkurrens jotack. Du är måhända en stor europavän men bättre en stor Sverigevän som de flesta som kommenterar här på Jennys blogg. Du och några andra undantagna dock.

   Gilla

   1. När du skriver ”Putin ond. USA/EU/NATO god. Är det verkligen bara så långt din hjärna räcker? Illa för dig i så fall.” så visar du att du inte klarar av grundläggande läsförståelse. Personen du svarade på sa inte ett ord om USA, EU eller NATO, bara att det är Ryssland som invaderat och kan avsluta kriget när de vill.

    Det finns en grupp debattörer i Sverige som inte klarar av något så avancerat som att flera parter kan vara dåliga samtidigt. Du gör bäst i att lämna den gruppen.

    Gilla

   1. Självklart har Putin en anledning. Han förnekar Ukrainas rätt att existera och vill radera landet från kartan.

    Gillad av 1 person

   2. Du har alltså inte tagit till dig något av det som jag skrivit kring detta i olika inlägg och filmer som förklarar bakgrunden. 🤦‍♀️ Varför är man inte förvånad. 🙄

    Gilla

   3. Du citerar ju bara en massa ryska propagandasajter som inte har ett dugg trovärdighet, det finns inget vettigt man kan ta till sig därifrån. Som jag skrev i en tidigare kommentar började jag följa dig i någon naiv förhoppning om att försöka förstå hur ni tänker, men jag måste nog ge upp. Under det senaste året har jag inte kunnat skönja särskilt mycket tankeverksamhet vare sig från dig eller dina följare, bara upprapningar av en massa lögner och annan skit från nätets träskmarker. Innan jag lämnar dig ifred vill jag bara säga att det är fruktansvärt osmakligt att försöka rättfärdiga ett våldsamt angrepp av en maktfullkomlig tyrann på ett oberoende land där tusentals civila har dött och miljontals tvingats på flykt från sina hem. Fy fan!

    Gillad av 1 person

   4. Känns det bättre nu när du fått spy ut din skit? Självklart är det enklast att fortsätta leva i förnekelse eftersom det är tryggare i filterbubblan, så låt inte mig hindra dig. En sak ska du dock ha klart för dig – jag har aldrig rättfärdigat Rysslands angrepp på Ukraina, enbart visat att det finns två sidor av myntet och förklarat bakgrunden som lett fram till Rysslands agerande.

    Gillad av 1 person

   5. Och så tvår du dina händer, det känner jag också igen. Ingen ryggrad för att stå för någonting man sprider. Ynkligt!

    Gillad av 1 person

   6. Mikael Andersson, den dagen sådana som du ber om ursäkt för ert folkförräderi så skall jag överväga att ta er på allvar. En helsida i DN där ni ber mitt folk om ursäkt är en början. Gärna en bild på dig där du symboliskt slickar mitt folks skor men tills dess förtjänar du enbart förakt. Ditt djävla kräk!!

    Gilla

   7. Till Rolf. Vilket är ditt folk? Varför ska någon be om ursäkt till ditt folk? Slicka dina skor. Sicket språkbruk. Men jag har läst många av dina inlägg. Så jag vet att du inte tillhör min folkgrupp – svenskarna.

    Gilla

   8. Nedsättande epitet och förolämpningar är inte acceptabelt av någon – något du själv borde tänka på när du läxar upp skribenten på hennes egen plattform. Föreslår att du drar nu och inte kommer tillbaka.

    Gillad av 1 person

   9. Uppstigersolen,det handlar inte om etnicitet utan om värderingar. Du har i grunden de rätta värderingarna inom acceptabla gränser men värre är det med folkfärrädaren Mikael Andersson. Fast du umgås kanske med sådant pack? SD är ju kontrollerad opposition och Expo har er som en insekt i en glasburk.

    Gilla

   10. Mikael Andersson,tycker du att det är debatt att skriva till Jenny att hon ”skall akta sig”? Det är sådana lögnare som du som har skapat ett helvete för kvinnor som befinner sig i Sverige. Omvärldens bild av Sverige som ett farligt land är ett verk av lögnare inom msm. Ett par som jag känner och som var på resa i Europa satte sin fot i Sverige,Göteborg och vips var deras bagage stulet. Kan du skämmas så gör gäena det annars så kan jag skämmas å dina vägnar. Hur tror du att det skulle vara ens möjligt för hederligt folk att förstå sådana svin som du. Jag till exempel förlorade mitt jobb när jag upplyste om verkligheten. Vi har länge fått betala ett pris för att få lov att yttra oss och så kommer du här och vill mötas. Fuck yourself.

    Gilla

  2. Nassarna (och de som har beväpnat dem) kan också lägga ner de vapen som de har folkmördat 14000 rysktalande civila med i östra Ukraina sedan 2014, samt ta sitt rättvisa straff för den bedriften. Diktatorn Zelinsky kan tillåta oppositionen igen och den oppositionen kan på med på Rysslands villkor för fred.

   Diktatorn Zelinsky vill knappast göra detta, för då är nog både han och hans lyxvilla i USA i fara, tror jag. Fred genom egna marionetter gillas inte av det ”Militärindustriella komplexet” i USA och nassarna skulle beskylla honom för landsförräderi, fastän fred med grannen Ryssland givetvis är i alla ukrainares stora intresse.

   Det var inte Ryssland som startade konflikten, men nassar ihop med USA som vid Maidan besköt civila och begick statskupp, vilket inte gillades av två folkrepubliker i östra Ukraina, vilka uppfattade tilltaget som odemokratiskt. USA och Ukraina har tydligen mellan 13-30 biovapenlaboratorier i Ukraina dessutom. Oklart vad de tänker utsätta ryssarna eller oss alla med?

   Ryssarna beskjuter sannolikt inte civila medvetet heller. Det är med all sannolikhet ukrainska nazister som tar död på rysktalande/rysktrogna och det är korkade eller nazistiska västjournalister som repeterar lögnen i våra fulmedier åt dessa nazister.

   Kajsa Ekis Ekman ställde t.ex. frågor som upprörde ditt och fulmedias narrativ rejält, så pass att hon fick sparken från ETC. https://www.globalpolitics.se/etc-kajsa-ekis-ekman-varfor-accepteras-kyiv-independents-nazistkopplingar/ Fundera på detta!

   Varför ska Ryssarna lägga ned sina vapen innan avnazifiering av Ukraina? Är du nazist?

   Gilla

 3. Så Ukrainarna ska böja sig för Putin för att många länder inte sett om sitt eget hus? Så dumt resonerat. Blir man angripen så förvarar man sig. Att säga att jag ger upp min frihet för att folk som inte tänker längre än näsan räcker ska få mat är så dumt så klockorna stannar.

  Gilla

  1. Hade jag varit ukrainare (rysktalande eller ukrainsktalande) så hade jag också velat göra landet neutralt och alliansfritt, få bort de omoraliska kuppmakarna och folkmördarna och få bort biovapenlabben från USA, samt trygga MAD-doktrinen, precis som Putin och ryssarna vill i ren självbevarelsedrift.

   Jag hade tillhört ett av de ukrainska oppositionspartier som diktatorn där nu har förbjudit. Det handlar inte om att böja sig för Putin. Jag gillar hans humor och jag gillar honom som patriotisk ledare för sitt land, även om han är alltför högervriden och alltför mycket på oligarkernas sida för min smak, men patriotiska ledare ska vi ha i Sverige också! Jag vill heller inte köpa gas från Ryssland, men att vi skall bli ekologiskt hållbara och använda vår egen skog intelligent.

   För 30 år sedan hade jag försvarat Sverige, men inte idag med det degenererade fittskräp som sitter överallt och försvagar Sverige. Varför ska man försvara en korrumperad feminiserad oligarki som skor sig, en feminiserad fulmedia som ljuger dygnet runt och ett vettlöst militärindustriellt komplex som muckar gräl med Ryssland för kortsiktig profit och inte bryr sig om folket eller sina egna barn alls? Kanske har du ett bra svar på den frågan?

   Putin skulle ju kunna lägga en bomb i Riksdagshuset och i några svenska mediehus och på några millisekunder göra Sverige mer sanningsenligt, fredligare, friare och mer demokratiskt för mig som medborgare, om nu partierna och medierna som ersätter det korrupta fittskräpet blir ärligare och hederligare, och inte vill införa total kontroll/avlivning genom vaccinpass, men det kräver naturligtvis ett välorganiserat och intelligent folk. Det är där det brister. Sent skall syndarna vakna.

   Jag fattar inte varför folk inte är motiverade att förändra Sverige genom en trovärdig valsamverkan med intelligenta individer. För mig är detta bisarrt. Någon som förstår? Förklara gärna varför du inte bidrar positivt och konstruktivt till ett bättre Sverige!

   Gillad av 1 person

   1. ” Putin skulle ju kunna lägga en bomb i Riksdagshuset och i några svenska mediehus och på några millisekunder göra Sverige mer sanningsenligt, fredligare, friare och mer demokratiskt för mig som medborgare,”
    Förklaringen, som du efterlyser beror nog sannolikt på att du uttrycker dig som en landsförrädare. Då har jag ändå valt bort att citera dina vidriga uttalanden om att inte försvara Sverige. Vad har det med ett kvinnligt könsorgan att göra? Sannolikt kommer vi inte längre här, din stora hjärncell verkar ha invaderat den mindre. Vänligen observera singularis. Du hamnar i högen som betecknas, för låg status att kommenteras! Jag återkommer när terrorputte krupit tillbaka i sin håla. Leve den fria världen, och bevare oss från oprovocerade angrepp från kommunister som enbart vill utöka sitt imperium, likt en Tsar.

    Gillad av 1 person

   2. Att ta död på landsförrädare som arbetar åt pedofiler i USA är motsatsen till landsförräderi, anser jag. Det är utomordentligt anständigt. Det är att försvara världens alla barn från dem.

    Att göra det bästa för Sverige är att försvara Sverige från dem. Kvinnliga könsorgan har jag inget emot i allmänhet, men detta är feminiserade fittskräp, som lägger upp sig till främmande makts ledande pedofiler för pengar. De förtjänar inte ens att kallas kukskräp.

    Dessa terrorismens fittskräp har stöttat islamistiska terrorister i Syrien, importerat dem och strösslat pengar över dem och stöttar nu den nazistiska terrorn mot rysktalande ukrainare och ryssar.

    Det är du som är en terrorputte som arbetar åt terrorister och nazister, inte jag.

    Putin må vara likt en Tsar, men han har folkets stöd och det beror till stor del på terrorputtar och fittskräp som dig, som saknar skam i kroppen och därför villigt låter sig vilseledas av krigsförbrytareorganisationen NATO.

    Gilla

 4. En liten fråga till upplägget i denna artikel? Vill även förstärka artikelns inledning om att det är krig! Detta har tyvärr, som många har missförstått, inget direkt orsakssamanhang med globalism. Jag är mycket för att enskilda stater och länder bör vara självförsörjande. Jag är en förvånad över hur det ynkas över MENA länder helt plötsligt, men det beror sannolikt att jag b la tillerkänner mig Darwinismens lära. Det akuta och närliggande problemet beror bara på en enda sak! Varför Ryssland och Ukraina ej kan producera spannmål denna vår är Putins övergrepp på att grannland. Hoppas jag klarlagt lite i snömoset,

  Gillad av 1 person

  1. Ryssarna angriper inte mentalt friska ukrainska lantbrukare eller annan civilbefolkning, men ukrainska nassar som folkmördar rysktalande ukrainare i östra Ukraina.

   Gillad av 1 person

   1. Du skriver för det mesta osanna påståenden. Varför du gör det vet bara du själv. Det du skrev härovan är inte sant för fem öre. Jag märker att Jenny genom sina hittepå har lockat till sig ett antal personer med märkliga idéer. Lite trist. Men ni får hållas här. Jag kollar in då och då. Varför? Tja, det är kul att läsa stollerier.

    Gilla

   2. Uppstigersolen,ja du kan ju rapportera till Expo ifall du ser något. SD och Expo lär ju ha tät kontakt.

    Gilla

 5. Några ”nyfikna” på denna blogg lär få ett häftigt uppvaknande men det är som det är ….vill man inte se eländet komma så kan man väl lika gärna förneka det in i det sista…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s