Är Sverige en demokrati eller demokratur?

I kvällens SVT Agenda debatterade forskare och företrädare för samtliga riksdagspartier svensk försvarspolitik, där ett huvudtema var om Sverige ska gå med i Nato.

Moderaterna är som bekant helsålda på ett svenskt medlemskap, vilket inte minst Moderaternas partiledare Ulf Kristersson visade i ett utspel nyligen, där han förutom att avge som vallöfte att leda Sverige in i Nato även deklarerade att Sverige ska gå med i Nato utan socialdemokratiskt godkännande.

Socialdemokraterna å sin sida hävdar att ett medlemskap skulle kräva 75% stöd i riksdagen.

Liberalerna vill se en Natoansöksan redan i juni och vill tillsammans med M sätta press på S att ändra sig i Natofrågan. Även Centerpartiet och Kristdemokraterna säger ja till ett medlemskap. Vänsterpartiet är skeptiska, men vill ha en bred samsyn och Sverigedemokraterna som tidigare varit motståndare har nu sagt ja till en natooption.

Faktum är att det bara är Miljöpartiet som säger blankt nej av riksdagspartierna. Tragiskt att folkets så kallade företrädare verkar ha kastat allt sunt förnuft överbord.

Partiföreträdarna återkommer hela tiden till Finland och propsar på att Sverige likt finnarna ska gå med i Nato, men de har inte ens tagit något beslut om detta och till skillnad från i Sverige verkar inte Nato-frågan toppa agendan i Finland.

Men värst av allt är att våra politiker har mage att köra över befolkningen och själva fatta beslut om en så viktig säkerhetsfråga som kommer påverka generationer framöver både vad gäller finansiering och deltagande i andra länders krig. Av någon besynnerlig anledning lyser såväl frågan om hur vi ska bekosta medlemsavgiften som vilka som är villiga att samarbeta med Erdogan samt skicka sina barn och barnbarn att strida i främmande land med sin frånvaro.

Tidigare har det diskuterats att låta folket få rösta om ett eventuellt medlemskap, men nu är den respekten för folkets önskan som bortblåst.

Min äldsta son frågade i dag hur vi i Sverige kan skryta med vårt demokratiska samhälle med demokratiska värderingar, när man inte låter folket rösta i viktiga frågor som ett Nato-medlemskap. Jag saknade ett rakt svar, men orden demokratur, skendemokrati och hyckleri ligger nära till hands.

Bildkälla: Expressen

31 reaktioner till “Är Sverige en demokrati eller demokratur?

 1. Trams, Sverige är en demokrati. Demokrati genomförs av riksdagen som är demokratiskt folkvald. Om alla röstar på ett riksdagsparti så ger det ett demokratiskt utslag. Sossarnas tjafs om en gammal utredning är, ”ad acta”. Sen vill väl alla Putinanhängare ha en annan säkerhetsordning, men det torde vara en annan debatt.

  Gillad av 1 person

  1. På vilket sätt är det demokratiskt att köra över folket i en sådan här viktig fråga när man tidigare sagt att det ska vara folkomröstning kring detta?

   Det förekom valfusk i USA i senaste valet och även i många andra länder, så varför skulle vi vara ett unikum? Att Valmyndighetens hemsida kraschade 2018 när SD låg på topp och sedan vips tappade flera procentenheter måste varit slumpen.

   Gillad av 2 personer

   1. Vilka är man? Vem har sagt att det ska vara en folkomröstning. Söker förtvivlat efter ett sådant riksdagsbeslut. Kan du stödja mig i efterforskningen? Jag skulle verkligen uppskatta det.

    Gilla

   2. Åter till frågan. Vilka är man och vad har diskuterats i folkomröstningsfrågan? Jag ber återigen om lite fakta i denna fråga.

    Gilla

  2. Går det verkligen att beskriva Sverige som en demokrati?

   2016-01-27 Expressen Debatt
   Forskare vid Göteborgs universitet:
   – ”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”

   2021-03-30 Dagens Nyheter
   fd. statsminister Löfven (S):
   – ”Stöd ska inte utgå från hur många procent man har utan från vad man står för. SD är ett rasistiskt parti som kommer ur nazismen.”
   – ”De har en rasistisk politik och det beror på de rötter som man har.”

   Gilla

 2. Bra Jenny!

  Det är skandalöst hur riksdag och regering beter sig. Totalt odemokratiskt.

  Tyvärr har inte de nya småpartierna förstått att de måste valsamverka för att komma över 4%spärren. Det borde vara organiserat för länge sedan.

  Gillad av 1 person

   1. Du har verkligen ingen koll på något OJ men så blir när man slutar tänka själv och låter propagandan styra livet! Fattar du ens ordet demokrati? Det betyder folkvälde och inte som i Sverige partidiktatur!

    Gilla

   1. Har kollat, ger inget särskilt. Möjligen kan jag utläsa att det finns några promillepartier som drömmer. Ger min röst till ett påverkansparti istället.

    Gillad av 1 person

 3. Det är ett sånt här man ska ha partiet knapptryckarna-Folkets röst till. Folket ska bestämma i stora viktiga frågor som kommer att påverka oss alla och landet och vår framtid under lång tid.
  De sinnesförvirrade och ständigt kappvändande bottenskrapet av politiker vi har i alla sittande partier just nu är bara sorgligt att se. Landet är inte i en nedåt gående spiral utan fritt fall stämmer nog bättre.

  Gillad av 4 personer

 4. Känner en norrman som varit ute i olika krig för Nato. Misstänker att ett medlemskap skulle kunna innebära att vi skickar våra ungdomar till krig i andra delar av världen?

  Gillad av 1 person

 5. I EN DEMOKRATUR……………..
  Råder allmänna och fria val. Åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram.Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten.Åsiktsförtrycket är väl dolt,. den fria debatten stryps. / Wilhelm Moberg

  Vänligen Nina

  Gillad av 3 personer

  1. Bra beskrivning från en bra författare. På hans tid fanns inte sociala medier. Det finns nu. Så om man vill så kan man få annan info än från MSM. All info är inte objektiv, snarare tvärtom. Men med lite sunt förnuft så blir man bättre informerad än de som bara kollar MSM.

   Gilla

 6. Vill vi ha hjälp från andra länder om vi blir anfallna av Ryssland? Är svaret ja så bör vi acceptera att vi får hjälpa andra om de blir anfallna. Är svaret nej så får vi satsa på ett försvar som gör det oerhört smärtsamt för den som vill attackera oss. Några två procent av BNP räcker inte långt då. Kärnvapen kommer också att behövas. Det finns ett tredje alternativ. Regnbågsflaggor, halleluja och genusterapi. Kommer nån hit och vill bestämma så säger vi inte emot. Så varsågoda och välj. Något fjärde alternativ ser inte jag. Men kom igen.

  Gilla

  1. Och varför skulle Ryssland anfalla EU:s rövarnäste nummer ett som Sverige blivit de senaste årtiondena? Tror du verkligen att Sverige är den skönmålade attraktiva godbit som politikerna lurat i dig? Sanningen är ju en helt annan, det kommer du att bli varse om när räntorna börjar stiga och alltfler vanliga Svenssons tvingas tigga och lämna sina hus för att bo i husvagnar! Förstår du ens siffran på bolåneskulderna, nästan 3800 miljarder?

   Gillad av 1 person

   1. Det finns inget rationellt skäl! men tyvärr irrationella sådana!
    Ryssland är så rikt på naturtillgångar så jag vet inte någonting i sverige som borde attrahera dem, annat än rena militärstrategiska/geografiska skäl. Sverìge har mkt Uran men Ryssland har mkt mer!

    Gilla

 7. Under Löfvens tid var det tal om folkomröstning i en sak . kommer just inte i håg om det gällde EU eller Nato, hur som helst googlade jag på det och vad jag kommer ihåg nu så har Statsministern det avgörande beslutet om en folkomröstning ska godkännas eller ej,. Vid det tillfället sa Löfven Nej-

  Gilla

 8. Alla små partier som poppar upp i tid och otid och inte kommer upp till 4% spärren alla deras röster går då till det partiet som har fått flest röster, Kanske då till S hemska tanke . Tänk er för rösta på ett större parti som kan göra skillnad ‘ Viktigt att S V C ev L kanske MP tillsammans inte har en chans att vinna detta ödesval. ändra er kan ni göra efter valet. Tänk på att Nyans också finns och vill det sig illa så vem vet kanske S beslutar sig för att samarbeta med dem . Så var snälla och tänk er noga för-

  Gilla

 9. Kristersson ditt vallöfte är inte värt ett dugg du har inget att säga till om i frågan.

  Gilla

 10. Systemet ”demokrati” uppfanns i de forna Aten för omkring 2,600 år sedan. Männen röstade för familjen med handuppräckning och endast i de angelägenheter och beslut som rörde familjen. Inget annat. Demokrati har omvandlas till maktfullkomlig diktatur med kakistokrati, ett styre av de sämsta eller minst kvalificerade människorna, en form av autokratisk regim där de värsta och odugligaste människorna sitter vid makten. Sverige har förfallit till en kakistokrati, vilket betyder en autokratisk, hänsynslös maktfullkomlig regim av de sämsta, de värsta, de mest odugliga och inkompetenta vid makten.

  Ordet demokrati betyder bokstavligen ”folkmakt”. Grekiska δημοκρατία, som är ett sammansatt ord av delarna δῆμος och κράτος, ”demos” och ”kratos”, vilket betyder ”folk” och ”makt”. Idag saknas folkmakt helt i Sverige, alltså har Sverige inte alls någon ”demokrati”.

  Vad som behövs är en omställning till just folkmakt, folkstyre, men det kommer inte att bli lätt för det makthungriga kommer inte frivilligt att ge ifrån sig något inflytande. Kina har lyckats, men den utvecklingen tog över 100 år att genomföra, men kakistokraterna i dagens svenska maktjunta som styr Sverige kommer inte att ge upp, och folkstyre är det absoluta skräckscenariot för dom. Folkstyre betyder även folkmakt att avlägsna de odugliga och de som vägrar följa folkviljan. Det kommer inte att bli lätt att knäcka maktjuntan av oligarker, maktlystna politiker, och giriga oligarker som styr Sverige och propagandan via media och journalister, i realiteten med utländsk, läs USAs, kontroll.

  Gilla

 11. ”sverige” har varit en demokratur ända sedan Wilhelm Moberg konstaterade detta 1965! Men redan 1938 och 1946 användes uttrycket!Nu är ”sverige” en ren Diktatur!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s