Nordens fattigaste land – ett epitet man gärna undviker

Kommissionen för skattenytta har i sin första delrapport kommit fram till att Sverige är på väg att bli Nordens fattigaste land, något som Scanias förra VD Leif ”vad fan får jag för pengarna” Östling och Bettina Kashefi skriver om i ett debattinlägg i SvD, där man konstaterar att landets allt högre skatter skapar en negativ spiral som Sverige måste ta sig ur om landet ska kunna komma på fötter igen och om de offentliga verksamheterna skulle skötas mer effektivt hade vi fått mer nytta för varje skattekrona.

Men med tanke på att våra styrande politiker inte vill ta till sig detta budskap och valboskapen invaggats i tron att allt är toppen samt att vi har full kapacitet att år efter år betala, lär det dock inte bli någon förändring.

___________________________

”OECD:s välståndsliga talar sitt tydliga språk. Välståndsutvecklingen är starkt korrelerad med skattenyttan. Hur vår skattefinansierade välfärd fungerar avgör förutsättningarna för företagande och tillväxt. Något som i sin tur möjliggör finansieringen av våra offentliga tjänster.

Sverige har här en historisk läxa att lära. Tyvärr verkar vi i stället nu i en säkerhetspolitisk allvarlig situation med stark bäring även på vår finanspolitik vara på väg att återupprepa gamla synder.

Misstaget har varit att vi aldrig tittat på effektiviteten i våra offentliga åtaganden utan i stället bara fyllt på med mer pengar när verksamheternas kvalitet brustit. Ökade skatteuttag utan medföljande kvalitetsförbättringar har sedan minskat vår köpkraft och förpassat oss från fjärde plats i välståndsligan år 1970 till 11:e plats i dag. Om vi behållit vår position hade våra resurser varit runt 320 miljarder kronor högre. Detta motsvarar nästan kostnaden för hela sjukvården, eller notan för det militära försvaret under sex år.

Tappet har medfört att våra nordiska grannar springer ifrån oss. Under de senaste 50 åren har vi sämst utveckling i Norden. Mellan år 2010 och 2019 har Danmark, Island och Finland klättrat i välståndsligan medan Sverige har tappat. Vi väljer 2019 som jämförelseår så att inte enskilda avvikelser under pandemin tillåts spela in. Norge ligger med sin olja i ohotad nordisk topp. Bara Finland ligger fortfarande efter Sverige i den ligan. Men med nuvarande trend är vi snart förbisprungna även av vårt östra grannland.

I detta läge är Sverige på väg att göra om samma misstag igen.

De ökade försvarsanslagen till 2 procent av BNP ska finansieras med en ”beredskapsskatt”.

Högre livsmedelspriser och drivmedelspriser ska trollas bort genom att justera punktskatterna nedåt och i stället ta ut en ny värnskatt, det vill säga en förhöjd statlig inkomstskatt.

Eftersatta behov inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg på grund av pandemin kommer att ytterligare öka kraven på det offentliga åtagandet. Lösningen blir även där mer resurser, det vill säga höjda skatter.

Med högre skatt på arbete minskar den disponibla inkomsten vilket, i kombination med stigande priser, innebär en press uppåt på lönerna. Innebörden i detta blir en ökad kostnadsbörda för både offentlig och privat sektor. Detta innebär naturligtvis ökade risker för tappade marknadsandelar. Det leder i sin tur till att vi får mindre resurser till den offentliga sektorn. Då uppkommer nya krav på skatteökningar. Hela tiden fortsätter spiralen nedåt. Hela tiden tappar vi i välståndsligan. Hela tiden blir vi fattigare.

Vi måste komma ur denna negativa spiral – och möjligheterna är stora. Vi måste börja titta på hur våra offentliga verksamheter ska kunna skötas mer effektivt – hur vi får mer nytta för varje skattekrona. Grunderna för att nå dit belyses i vår första rapport som handlar om en benchmarking mellan länder vad gäller tillgångar och effektiviteten i delar av den offentliga sektorn. Där har vi mycket att lära av Danmark. Vi måste bli mycket mer snabbfotade så att vi smidigt kan förändra vår offentliga sektor i takt med att omvärlden förändras.

En viktig del i att uppnå detta är att skapa en transparens i systemet så att medborgarna själva har en möjlighet att bedöma skattenyttan. Först då skapas det ett tillräckligt starkt och tillräckligt snabbt omvandlingstryck. En första förutsättning för det är att vi vet hur mycket skatt vi faktiskt betalar.

Om vi tittar på de totala indirekta skatterna, arbetsgivaravgiften, momsen som är välkänd men som flertalet ändå inte räknar in i sin totala skattekvot, och olika punktskatter, så uppgick de år 1971 till 30 procent av skatteuttaget. Nu är siffran 55 procent (2020). Det finns, visar vår rapport, ett mycket tydligt samband mellan skattetransparens och skattenytta. Om det är någonting som en ny skattereform borde beakta så är det just detta.

Avslutningsvis kan vi samtidigt konstatera att bara en måttlig förbättring av effektiviteten, det vill säga ökning av skattenyttan, skulle få stora effekter. En effektivisering av den offentliga sektorn med modesta 1,4 procent, samma krav som ofta åläggs existerande statliga myndigheter i statsbudgeten, skulle motsvara ökade resurser på 36 miljarder kronor. Bara med det är hela den planerade ökningen av försvarsanslagen till 2 procent av BNP nästan finansierad.

https://www.svd.se/sverige-ar-snart-fattigast-i-norden

9 reaktioner till “Nordens fattigaste land – ett epitet man gärna undviker

 1. Tja, jag är inte så säker på att det är sant. Vi har visserligen nån miljon vuxna som lever på bidrag så där kanske man kan tala om fattigdom. Men när jag ser mig runtomkring så ser jag inga trashankar. Nån tiggare sitter utanför ICA ibland. Men visst kunde vi bli rikare. Tyvärr röstar alltför många på partier som vill hålla folk nere.

  Gilla

 2. På längre sikt, troligen inte bara nordens fattigaste land. Värre kommer det att bli. Hur nära att uppleva barkbrödet igen återstår att se. Nu skall skattebetalarna även finansiera USAs militära rustningar och därmed deras plundringståg. Hela systemet galopperar mot en katastrof, och sedan får alla väl höra den vanliga klyschan, ”Vi såg det inte komma”. USAs FED chef sa idag att det blir ingen ekonomisk mjuklandning. Det blir en snabbökning av räntan, och hur skall då Svensson klara lånen. Det betyder en krasch, det enda vi inte vet är hur djup och lång den kommer att bli. Sveriges starkaste finansiella kort är handel österut, med Ryssland, Kina, Mellanöstern och Asien, men det gör USA nu allt för att skjuta i sank i tecknen av sin obegränsade maktlysten att dominera och styra hela världen. Själv tror jag inte det kommer att gå vägen. Sverige har gått i månggifte med en av världens våldsammaste partners, och är för kraftlös, enfaldig och rent ut dum för att söka skilsmässa.

  Gillad av 1 person

  1. … och detta har det svenska folket valt … i ca tre decennier … Svenskarna är ett märkligt folk.

   Gilla

 3. Jag läste för flera år sedan att EU förutspådde att Sverige kommer att vara ett U-land 2030. Många med näsan (ekonomiskt) långt över molnen kommer aldrig att märka det. Det är dom som står längst ner i myllan som föst blir varse om vad som händer i samhället. Vi har sen årtionden många hemlösa och fattiga i Sverige, inte minst sen psykiatriska boenden som exempelvis Beckomberga lades ner. Vi har även många barn som lever under fattigdomsgränsen. Sverige lever på gamla meriter, landet där alla har så bra. En bild vi har byggt upp och som ännu inte har raserats. En del ser det, andra kommer aldrig att göra det. En del bryr sig, andra kommer aldrig att göra det. Våra politiker har näsan långt över molnen, dom behöver inte bry sig om landets förfall, varför skulle dom, så länge dom kan sitta och sippa på ett glas champagne under kristallkronorna.
  Vänligen Nina

  Gillad av 3 personer

  1. Så länge folket inte organiserar nya partier som hotar deras champagne-fest så kan de lugnt sitta där och sippa under kristallkronorna. Det enda som skulle kunna störa festen i dagsläget vore väl en rysk missil mot riksdagshuset, som hämnd för levererade pansarskott under brinnande krig.

   Gillad av 1 person

 4. Nu styr socialdemokraterna och de som det är bäst på, brukar få ödesdigra konsekvenser som följd. Det socialdemokraterna älskar är att rikta och komma med nya ”satsningar” dessa förslag handlar enbart om att höja bidragen. De brukar lyfta fram förslagen som något positivt och oftast rör det sig om barn-, studie-, tandvårds-, bostads-, sjukbidrag eller ökat flerbarnstillägg, vad många inte förstår är att detta är skattemedel som den arbetande medel- och arbetarklassen står för, det vill säga de som får tillbaka en liten eller minst andel av det som de har betalar in.

  En välfärdsstat kan aldrig skapa någonting, utan den kan endast ge tillbaka lite av vad den har tagit i skatt välfärdsstaten gynnar inte arbetande människor, utan den är till för dem som inte kan stå på egna ben, i dagens Sverige är det invandrare som i stor utsträckning är arbetslösa och andra människor som helt enkelt saknar de färdigheter, förmågor, kunskaper och krav som ett avancerat samhälle ställer på sina medborgare.

  Eftersom välfärdsstaten inte skapar någon ekonomisk avkastning kan den helt enkelt endast gynna en grupp på en annan grupps bekostnad – det är så en välfärdsstat fungerar – det finns en del som vill likna det vid en försäkring men detta är fel då ett försäkringsbolag behöver gå med vinst så behöver inte välfärdsstaten Sverige gå i vinst, utan de höjer bara skatten och fortsätter i samma goda anda och förser de som inte vill bidra till vårt system med ekonomiska förutsättningar att kunna överleva på andras bekostnad.

  Detta måste får ett slut, skatten ska gå till att bygga vårt samhälle, barn, sjukvård och pensionärer och inte till de som inte vill bidra eller bara vill leka ”ekonomiska flyktingar”. Spiralen går alltid fortare neråt än uppåt, det går alltid fortare att riva ner något än att bygga upp, men detta är för mycket att begära att våra politiker ska ha någon vetskap om detta.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s