Inget nytt att Sverige knappt är självförsörjande på livsmedel

Våra makthavare tar gärna tillfället i akt att skylla många av Sveriges problem på Ryssland i samband med kriget i Ukraina istället för att ta ansvar för det man skapat för egen maskin.

De senaste veckorna har vi sett politiker påstå att de höga priserna på drivmedel, el och livsmedel är Putins fel när det i själva verket är något som varit på tapeten i åratal. Visserligen blir allt ännu dyrare nu när EU infört sina sanktioner mot Ryssland, men det var väntat och det lär nog inte bli bättre på sikt då relationen inte kommer återgå till ”normalläge” utan Ryssland kommer låta oss få känna av vårt ställningstagande.

I dag kan man läsa om hur svenska bönder larmar om stor risk för underskott på i princip alla slags livsmedel i höst och vinter på grund av brist på insatsvaror samt skenande priser. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, säger att de aldrig sett en situation i närheten av så illa som det är nu.

I höstas skapade de stigande diesel- och energipriserna tillsammans med brist på bland annat konstgödsel oro bland Sveriges bönder och många flaggade då för att en fortsatt negativ utveckling riskerade att påverka den svenska tillgången på mat. Kriget i Ukraina påverkar situationen ytterligare eftersom Ukraina och Ryssland exporterar 30% av världens samlade spannmålsproduktion, vilket slår hårt mot de företag som använder mycket spannmål i sitt foder. Gris-, ägg- och fågelbönder drabbas av krisen, vilket kan medföra att vi kommer se mindre svenskt kött i mataffären. Enligt LRF behövs minst två miljarder till i stöd för att säkra nästa års produktion.

Denna kris för Sveriges bönder är dock inget nytt. Genom åren har både bönderna själva samt LRF larmat otaliga gånger och varnat för att såväl mjölk- som köttbönder måste lägga ned verksamheten om inget görs.

I åratal har vi fått veta att det gått dåligt för mjölkbönderna som inte får bra villkor. 2018 larmades det om kommande brist på svenskt nötkött på grund av torkan. Sedan kom covidpandemin och det konstaterades att Sverige slutat bygga samt upprätthålla stora lager av mat för att istället importera ungefär hälften av det vi äter (gäller även lager med mediciner, drivmedel och annan utrustning).

Man konstaterade då att om en nätattack skulle ske och all elektricitet slås ut – alternativt om vi dras in i ett krig, så klarar vi matförsörjningen i blott en vecka. Vi har således gått från att i början av 1990-talet ha inhemska bönder som producerade 75% av landets livsmedel, till att importera varannan tugga.

Jordbruksverket har även tagit fram en larmrapport om landets krympande jordbruksmarker, där svensk livsmedelsförsörjning försämras successivt och påverkar matförsörjningen ytterligare. Man konstaterar bland annat att 10.000 hektar svensk åkermark varje år försvinner och att situationen är särskilt allvarlig i Skåne.

Således är detta inget nytt problem i Sverige som ska skyllas på kriget i Ukraina, utan något som växt fram under lång tid tack vare våra styrande politiker som ska bära hundhuvudet.

Men som alltid hukar våra makthavare för obekväma frågor och skyddas dessutom av media, så inget lär hända utan man fortsätter blunda. Lagom till nästa kris blommar det upp på nytt och då blir vi åter varse om hur våra makthavare i åratal försummat krisförebyggande åtgärder. Men det lär garanterat inte bli före valet då det gäller att upprätthålla lögnen att såväl regeringen som oppositionspartierna tar ansvar.

#onlyinsweden

#vibetalar

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/dn8rvw/lrf-varnar-for-matbrist-bonder-riskerar-konkurs

16 reaktioner till “Inget nytt att Sverige knappt är självförsörjande på livsmedel

  1. Det är inte enbart våra styrande politiker som ska bära hundhuvudet, men även de som villigt har låtit sig luras och har röstat för dem i tre decennier. Jag röstade nej till EU, gick ur hyckel-MP när de tog bort sitt utträdeskrav och har varit för god beredskap allt sedan dess, men ingen har lyssnat på mig. Jag är dessutom för att vi ska ha goda relationer med alla våra grannar, inkl. Ryssland, samt att vi nu inte skall döma ut dem, när det som nu sker i Ukraina helt tydligt är USA:s och NATO:s fel, samt de nazister som de har närt vid sin barm, precis som de närde IS i Mellanöstern.

   Gillad av 1 person

   1. Äntligen kan vi se helheten. En MP, som leder det så kallade promillepartiet. Martin är alltså miljöpartist, emeritus; och tycks vara en god kommunist och putinvän. Intressant att få veta vilket troll han är. Vad tycker vi andra om det?

    Gilla

   2. Jag ser ingen anledning att hata varken Putin eller svenska kommunister, även om jag är för neutral alliansfri demokratisk patriotisk socialism. Alla kommunister jag träffat har varit helt ok, även om jag inte håller med dem i allt så är vi eniga om många sakfrågor.

    Putin har det ryska folkets stöd och vill trygga sin nation, så varför ska jag vara emot honom?

    Gilla

 1. Livsmedelskedjorna vill ha en handfull av varandra oberoende leverantörer att spela med för att hålla priserna nere. Marknaden är fri och politikerna styr inte allt här. Varje höst vid äppelskörd ser jag halvt ruttna svenska äpplen ligga sida vid sida med vaxade och aptitliga Granny Smith. Gissa vilka äpplen jag väljer. Åkte upp till Kiviks musteri och där låg de fina äpplena. Varför där och inte i butik frågar man sig.

  Gilla

  1. Därför att personalen inte vet hur man tar hand om ömtåliga riktiga äpplen, de ska behandlas som ägg inte bara hällas ur kartongerna

   Gilla

   1. Granny Smith är väl en riktig äppelsort? och är det som du säger så får väl odlarna anpassa sig till vad marknaden vill ha. Torra svenska äpplen köper ingen. Svenska odlare straffar ut sig själva från marknaden.

    Gilla

   2. Riktiga blev väl fel ordval, obehandlade hade varit bättre. Svenska äpplen är utan tillsatt vaxlager, ovaxade.

    Gilla

 2. Äntligen kan vi se helheten. En MP, som leder det så kallade promillepartiet. Martin är alltså miljöpartist, emeritus; och tycks vara en god kommunist och putinvän. Intressant att få veta vilket troll han är. Vad tycker vi andra om det?

  Gilla

  1. Ojdå. Fick NATO-trollet inget medhåll?

   Huruvida vi förblir ett promilleparti, eller kommer växa, bestämmer varken du eller jag, men folket.
   Vad hade du emot Miljöpartiet i tidig version, innan de började gå globalisternas ärenden? I min mening var det ett bra solidariskt parti som brydde sig om djuren och framtidens generationer.

   De flesta i MP var visserligen gamla borgarbrackor, men deras ångest över den miljöförstörande tillväxt-politiken var, i min mening, äkta. Att de saknar förmåga att se samband är något som många lider av, men hjärta och karaktär hade de. De agerade i enlighet med vad de trodde var bäst för framtidens generationer.

   När de tog bort sitt utträdeskrav ur EU så fick jag spykänslor, insåg att psykopater hade tagit över kontrollen och lämnade det sjunkande skeppet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s