Det är inte bara bränslepriserna som gräver hål i plånboken

Våra makthavare älskar att prata sig varma om hur bra det går för den svenska ekonomin och att vi har starka finanser samtidigt som vi lånar miljard efter miljard för att klara av allt från en ogenomtänkt klimatomställning till ett icke fungerande bidragssamhälle. Varje vecka är det nya miljarder som rullar och senast i går var det försvaret som nu ska rustas upp – något det politiska styret ägnat decennier åt att aktivt nedmontera (fast det pratar vi inte om), medan ofantliga summor hela tiden rullar ut ur landet till diverse stöd och bistånd.

För den vanliga människan är livet dock inte på topp, även om en del bedövar sig med godhetsknarkande för att kunna fortsätta hålla bubblan intakt. Höga skatter, svindyra priser på bränsle, el och mat, kass skola, kriminalitet som skjuter i höjden samt en vård som inte räcker till, för att nämna några saker som plågar medborgarna. Lägg därtill den höga belåningen bland svenska hushåll som snart kan få konsekvenser när Riksbanken måste höja räntan.

Något annat som vi inte pratar så ofta om är den svenska kronans värde, som de senaste åren sjunkit markant i botten och redan i januari spådde Bank of America en fortsatt svag svensk krona under 2022. Detta blir man varse om när man ska åka utomlands och man undrar hur folk egentligen har råd att resa?

Jag och barnen har inte varit utomlands sedan covid började, men nu när de släppt på restriktionerna i Danmark har jag börjat kika lite på en weekend där. Det går bra fram tills man räknar om totalsumman på vistelsen till svenska kronor och inser hur lågt värde den svenska kronan har i jämförelse med andra valutor, där vi pratar flera tusenlappar som ska plussas på priset. Efter det känns det mest troligt att man skrotar alla planer på en utlandsvistelse i ännu ett år.

För mig är det ofattbart att så många människor fortfarande har fullt förtroende för de som styr landet och överlag känner sig nöjda med att vi är med i EU samt inbillar sig att de bor i ett framgångsrikt land med inflytande, när det räcker att skrapa lite på den polerade ytan för att se problemen hopa sig. Men ingen vill väl ta av sig sina skygglappar och insupa den verklighet som vår förljugna politikerelit försatt oss i.

#vibetalar

Prognos: Svag svensk krona under 2022

3 reaktioner till “Det är inte bara bränslepriserna som gräver hål i plånboken

 1. Jag känner mig alltid som en riktig dysterkvist men framtiden ser faktiskt ganska mörk ut, vi kan börja med den svenska kronan som har fallit mot det flesta andra valutor både mot dollarn, euron, norska kronan och mot schweizerfrancen en sak att tänka på är att under 40-50-talet stod den svenska kronan och schweizerfrancen lika i värde. Under dessa åren har den svenska kronan tappat i värde och står idag i 10.05 mot en schweizerfranc, man brukar väga förtroende, inneboende värde och hur marknaden ser på ett land i hur mycket valutan är värd, enkelt förklarat.

  Faktum är att kronan under denna kris bara klarat sig mot den ryska rubeln och den turkiska liran. Till och med den indiska rupien och den sydafrikanska randen slår kronan i år. Ser man på Danmark så kan de tacka EU till att deras krona står sig bättre än vår krona, en dansk krona får vi betala 1.40 för i dagens kurs vilket är 40% högre. Med andra ord kostar en stor Tuborg/Carlsberg 50 danska kronor får vi betala 70 svenska kronor för samma öl, vill man göra samma räkneuppgift med schweizerfrancen så tänker vi oss att ölen kostar 50 franc x dagens kurs=502,5 så där gäller det att dricka med andakt.

  På detta har både vi och EU en ganska stabilt växande och hög inflation som spär på priset för alla medborgare men framför allt för oss ”fattiga” svenskar om vi lämnar vårt vackra land och vill se något annat i Europa.

  Sen får vi inte glömma att vi och japanerna är världens högst belånade folk, jag undrar hur många som har varit med om en ränta på 20% eller högre. Nu säger många att detta kommer inte att hända, okej, hur många förutsåg kriget i Ukraina för ett år sedan? Det kommer bli högre räntor hur högt beror på vad som händer i världsekonomin och i omvärlden.

  På detta har vi en börs som är otroligt högt värderad och många trodde att kraschen skulle kommit under Ukraina kriget men här ska ni få ett tips, ”Den finns en regel som inte så många har förstått. För att en aktiebörs ska gå ned mer så måste det komma fler dåliga nyheter. Inte samma dåliga nyheter – för då går den inte ned”… Klar det finns risker men jag tror det kommer mer överraskningen till hösten som ställer till det mer än vi har förväntat oss.

  Gillad av 1 person

  1. Jag har! Under den sk 90-talskrisen, när den sk marginalräntan sattes till 500%, råkade vi precis ha en omläggning av vårt bostadslån! Vi fick då endast rörlig ränta och den bestämdes till 24%! , men som tur var lånen små (med dagens mått mätt) och det varade inte så länge!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s