Sötebrödsdagarna snart över för medelsvensson?

Precis som en del av oss befarade börjar nu EU:s sanktioner mot Ryssland slå tillbaka och EU:s finanskommissionär Paolo Gentiloni medger nu att EU:s tillväxtprognos för 2022 inte längre är realistisk.

EU anslog i februari att den genomsnittliga tillväxten för medlemsländernas ekonomi skulle landa på 4% i år, en minskning jämfört med 4,3% för 2021, baserat på stigande inflation och den snabba spridningen av Omikronvarianten av covidviruset.

De omfattande sanktionerna mot Moskva i samband med att Ryssland gick in i Ukraina, gör emellertid att EU knappt kommer upp i 4% tillväxt i år enligt Gentiloni som i går träffade medlemsländernas finansministrar.

Gentilonis budskap var att Ukrainakrisen kommer medföra ökade energikostnader, ökade priser och högre inflation i år samtidigt som flyktingströmmen från Ukraina kommer innebära ökade kostnader för EU:s medlemsländer.

Noterar för övrigt att man inte sett en så hög inflationstakt i Sverige sedan 1993 och att finansanalytiker nu spår att Riksbanken kommer att behöva höja räntan i Sverige tidigare än beräknat för att kyla ned prisökningstakten.

Det kan således bli tufft för de svenska hushållen framöver när den behagliga tillvaron går mot sitt slut och lånen man tagit gör sig påminda, men det gör inget för vi är de ”goda” och det kan vi leva länge på även när det gräver djupa hål i plånboken.

#tänkteintepådet

Bildkälla: Aftenposten, SR

https://www.aftenposten.no/verden/i/eEv3AK/direktestudio-krigen-i-ukraina?pinnedEntry=49763

5 reaktioner till “Sötebrödsdagarna snart över för medelsvensson?

 1. Ryssland är ett fjutteland ekonomiskt. Samma BNP som Sverige, Norge, Danmark och Finland tillsammans. Att utesluta dem ur vår gemenskap kommer inte att orsaka annat än en tillfällig dipp. Kan svenska och övriga politiker nyktra till och sätta oss tillbaka på den rätta vägen så är snart allt i ordning igen. Vad är den rätta vägen? Tja, ordna energiförsörjningen, fixa försvaret, sänk bidrag, utvisa folk som inte ska vara här är några exempel. Det går säkert att fylla på med flera exempel.

  Gillad av 1 person

 2. Om Sverige bestämde sig för att sluta med detta ständiga manipulerande av marknaden så skulle vi kunna få ett lite mer stabilt samhälle. Nu skall vår finansminister göra ännu en manipulation genom att släppa loss ca 14 miljarder för att stävja inflationen, han kallar det för prishöjningarna ? vem tror Mikael D att han är ? Hur skall han kunna stävja en inflation som pågår i stort sett över hela världen med nya miljarder? Finns det någon som kan motivera ett sådant beslut? Oavsett vad våra politiker försöker sig på med våra skattemedel så lär det inte lyckas med något annat än att tömma kassan …..ännu snabbare.
  Givetvis är energin en stor orsak till framgång och det vet vi att våra regeringar de senaste åren inte förstått eller åtminstone inte prioriterat så ordspråket ”som man sår får man skörda” har nu blivit till en verklighet.

  Gilla

 3. Flera saker håller på att hända. Ingen eller få ser eller hör det finansiella godståget som kommer.
  —När inflationen stiger tvingas länder öka räntan. Så klarar många inte att betala ränta på lånen, då måste dom sälja, och om det inte finns köpare som vill betala…..Det kan betyda slutet på spekulationen, en bostadskrasch, och en mycket hårdför återställning till verkligheten.
  —Sanktioner biter alltid i två riktningar, dom skadar båda sidor. Trump’s sanktioner som att lägga stora tariffer på Kinas varor skadade inte Kina alls, utan USA.
  —I Ryssland flyttar oligarkins företag ut, vilket ger utrymme för Kinas företag.
  —Vad som är mer intressant är att USA oligarkins finansiella system dör. SWIFT som exempel. Det öppnar för Kinas mycket välutvecklade och effektiva nätverks affärer, för tidigare blockerade systemet oligarki finanserna dess inträde.

  Gillad av 1 person

 4. Enligt DI har vi redan stagflation-vilket innebär ökad inflation sammanfaller med försvagad tillväxt och ökad arbetslöshet, man kan säga att kartan har ritats om.

  -Sedan det andra världskriget har vi aldrig sett fler stillastående fraktfartyg.
  -Uppgångarna i råvarupriser i kombination med rejäl brist på en massa varor lyfter inflationen.
  -Isoleringen av Ryssland har skapat betydande osäkerhet för västerländska företag verksamma i landet. Rent praktiskt undrar så klart alla dessa vad det betyder när Vladimir Putin förstatligar deras tillgångar.
  -Konsument- och företagsförtroendet faller, vilket tenderar att bli självuppfyllande. Det i sig leder till minskad ekonomisk aktivitet.
  -Som lök på laxen har den nygamla halvledarbristen förvärrats i och med nya covidutbrott i Kina och ned stängning.

  Företag och hushåll möter alltså inte bara högre priser, utan dessutom en ny verklighet där det är svårt att få tag på vissa komponenter. Och när ett företag står stilla så blir det svårare för nästa, och så vidare.
  Men för den svenska Riksbanken är läget faktiskt lite annorlunda eftersom deras agerande har fått den svenska kronan att falla som en sten. Det lyfter priserna utöver de stigande världsmarknadspriserna. Man kan enkelt förklara att riksbanken har tryckt ner den svenska kronkursen enbart för att exportindustrin ska gynnas av exporten som i tur ger svenska staten skatteintäkter och de skapar jobb för dessa företag, men det blir dyrare att imponerar eller resa utomlands. Förr kunde Riksbanken motivera sin devalveringsstrategi med att det ju bidrar till att lyfta inflationen mot 2-procentmålet. Nu är läget ett helt annat, och med valutafallet lär den svenska inflationen ta större kliv än i de flesta andra länder.

  Denna gång faller kronan mot nästan alla andra valutor: mot dollarn så klart, mot euron, den danska kronan (länkad till euron), mot den norska kronan och framför allt mot schweizerfrancen. Faktum är att kronan under denna kris bara klarat sig mot den ryska rubeln och den turkiska liran. Till och med den indiska rupien och den sydafrikanska randen slår kronan i år. Eller som riksbanken stolt skriver ”pengarna ska behålla sitt värde över tid” som man kan läsa om på centralbankens hemsida och undra hur de tänker i denna fråga?

  Därmed lär våra importpriser öka mer än i andra länder, vilket sänker köpkraften ytterligare.

  På allt detta kan vi räkna med höga energipriser, höga matpriser och höga priser på drivmedel, allt detta kan vi tacka politikerna för men framför allt kan vi tacka de gröna khmerer som med hjälp av socialdemokraterna släppte igenom deras våta dröm tack vare att de inte har någon egen politik.

  Och på detta kommer med största säkerhet räntehöjningar nu när riksbanken inte längre kan förneka inflationen och som vanligt är det vi skattebetalare tillsammans med alla som har lån som får stå för notan.

  Mycket av texten kommer från https://www.di.se/analys/kronkollapsen-riskerar-lyfta-rantan/ tyvärr bakom betalvägg.

  https://folkungen.se/forbered-dig-for-ekonomiskt-kaos/ om någon vill fördjupa sig på ett enkelt sätt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s