Man bör vara skeptisk till båda sidors påståenden

Förra veckan slog en rysk robot ned vid en byggnad på torget i Charkiv och orsakade stor förödelse. Masmedia skrev om hur Ryssland besinningslöst sköt mot civila byggnader med oskyldiga människor som måltavla. Senare visade det sig att byggnaden som roboten precis missade var den högerextrema Azovbataljonens högkvarter, vilket man inte berättade om i mainstream media.

I går blev det stora rubriker om att Ryssland bombat ett barnsjukhus/BB i staden Mariupol och vissa medier var lite försiktiga genom att använda termer som ”Ryssland anklagas för” och ”skadeläget är okänt”, men majoriteten slog på stora trumman och basunerade ut hur Ryssland attackerat ett barnsjukhus med tillhörande bilder där barn var fast under rasmassorna, en kvinna befann sig mitt i en förlossning och minst 17 personer dödades i attacken.

Nu visar det sig att vi troligen återigen fått en tillrättalagd bild av händelsen. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov meddelade i dag vid en presskonferens i Turkiet att Ukrainas anklagelser var falska och att byggnaden använts som bas för den högerextrema Azovbataljonen vid Ukrainas nationalgarde. Sjukhuset ifråga hade under flera dagar varit under kontroll av en ukrainsk paramilitär grupp, vilket Moskva ska ha presenterat bevis för vid FN:s säkerhetsråd för flera dagar sedan. Enligt Lavrov ska Azovbataljonen och andra radikala ha sparkat ut såväl alla gravida kvinnor som vårdpersonalen samt att det som rapporterats från Ukraina var menat som manipulering av den allmänna opinionen i världen – en propaganda som media i väst deltager i.

Självklart kan vi inte verifiera att det här stämmer, lika lite som vi kan tro på Ukrainas version. Det är ett propagandakrig och det minsta man hade kunnat begära är att media rapporterade mer sakligt och nyanserat istället för att enbart släppa fram den ena sidan medan man smutskastar den andra. Men media vill ha klick, tjäna den hand som föder en, piska upp hat och backa upp ohederliga politiker som försöker vinna politiska poäng genom krigshets samt ökad polarisering.

Jag såg nedanstående kommentar i flödet och den sammanfattar det hela bra. Det bästa vore om alla slutade tro blint på medias snedvridna bild och istället började använda sunt förnuft.

”If you didn’t believe a word of what was written by the MSM in your country about covid, climate change or anything else, I don’t know what reason there is to believe a word of what they are writing about this conflict.”

https://www.rt.com/russia/551620-mariupol-maternity-hospital-bombing/

38 reaktioner till “Man bör vara skeptisk till båda sidors påståenden

 1. Sunt förnuft säger du. Ok, låt mig försöka.

  1. RT ägs av ryska staten.
  2. Det ligger i Rysslands intresse att svartmåla Ukraina eftersom de befinner sig i väpnad konflikt.
  3. Man kan inte lite på vad RT rapporterar.

  Det var ju inte så svårt.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej lilla Nato-trollet. Det kan finnas en anledning att lita på en nyhetskanal. T.ex. om den inte har en historik av att presentera evident sanning istället för vilseledning, samt tillåter debatter, är balanserad och opartisk, samt diskuterar sakligt med kompetenta människor. RT håller hög nivå, anser jag. Västmedia, med få undantag, ligger långt under isen i trovärdighet. Tucker Carlson, Tulsi Gabbard, Jimmy Dore och Coach Red Pill är amerikaner som rapporterar mer objektivt, anser jag.

   Gillad av 4 personer

   1. Instämmer. Ser jag något suspekt i västmedia, så ser jag om det finns med i RT:s rapportering. I de allra flesta fall, så visar det sig vara RT som inte ”råkar missa” eller vinklar viktiga detaljer i olika händelser.

    Gillad av 3 personer

   2. Helt riktigt Martin. RT är inte en tiondel så propagandistisk som SVT, DN och dom andra pentagonstyrda hatspridarna. Men visst skall man vara skeptisk till allt man läser mitt under pågående strider.

    För att kunna bilda sig en egen uppfattning måste man lyssna på båda sidor, men numera vill inte hökarna i väst att vi skall få den chansen. Dom verkar ha gamla Pravda i Sovjetunionen som förebild.

    RT finns dock kvar på plattformarna Rumble och Odyssee.
    https://rumble.com/vwbbjn-putin-announces-special-operation-in-donbass-special-coverage.html

    Gillad av 2 personer

   1. Sant, och med största sannolikhet är det samma personer som också äger krigsindustrin och läkemedelsindustrin.

    Gillad av 1 person

 2. Du har helt rätt. Vad som är sant eller falskt i detta krig är väldigt svårt att veta. Dock vet jag att Ryssland gått in i Ukraina med stora mängder av soldater samt stridsvagnar. Dessa stridsfordon orsakar stor förödelse. Tack och lov så har Ukrainas befolkning bestämt sig för att vinna detta krig. De slår ut dem, allteftersom. Till slut har Ryssland tappat sugen. Förhoppningsvis kan klokare personer än nuvarande styre ta över i Ryssland. När inträffar detta? Ingen aning. Men inte så många månader tror jag det tar.

  Gilla

  1. Ryssland kommer inte acceptera kärnvapen i Ukraina, lika lite som USA skulle acceptera det i Mexiko. Det är för kort avstånd och undergräver MAD-doktrinen. Följaktligen är det krig tills Ukraina går med på att bli neutrala och alliansfria, vilket länge varit många kompetenta människors rekommendation. Att USA och vilseledda nassar i Ukraina inte vill ha det beror på att de livnär sig på krig. Och det är av samma anledning jag rekommenderar Sverige till neutralitet och alliansfrihet inkl. en folkarmé beväpnad till tänderna. Detta leder till fred och avspänning.

   Gillad av 2 personer

   1. Enig igen. USA accepterade inte kärnvapen på Kuba, så varför skulle Ryssland acceptera det i Ukraina? Ser inte heller varför Ryssland skulle acceptera de antal nu avslöjade biolaboratorium, som USA [verbalt] försöker försvara. Paniken stiger nu på andra sidan dammen …

    Gillad av 3 personer

   2. Anledningen till paniken är tydligen att USA själva propsade på dödsstraff vid brott mot FN:s förbud mot biovapen, när det skrevs ner och blev giltigt. Kanske, kanske inte, men det skulle förklara en hel del …

    Gilla

  2. Tror du på sagorna som MSM förmedlar? Ukraina är militärt besegrat och de värnpliktiga soldaterna har ingen lust att dö för regimen i Kiev. Det är numera bara Azov-bataljonen och Banderisterna som slåss! Ja, ”sjukhuset” är en bluff, det är samma skådis som uppträder som tre personer! Fulmedia ljuger om allt, klimatet, Covid, krigen! När ska svensken sluta vara så godtrogen?

   Gillad av 1 person

 3. Propaganda i allt

  ”Media säljer alltid någons propaganda, regeringens, oppositionens, annonsörens, ägarens. När media hatar Putin eller älskar Biden är det också propaganda. Underhållning är propaganda det med. I Sverige är det mesta av inhemsk TV-produktion statligt finansierad, så där är det propaganda för jämställdhet, genus och värdegrund, bland annat. Mello, Farmen, hemma hos, Morgonstudion, sporten, nyheterna, På Spåret, allt för Sverige, allt är propaganda.”

  https://www.frihetsportalen.se/2022/03/propaganda-i-allt/

  Gillad av 3 personer

 4. Russian captive inteligence members speak about their orders for the invasion of Ukraine

  ”The captive tells a story of constant bombardments of civilian objects by the Russian aviation and heavy artillery units. This is an important part of documenting the war crimes that Russia wages on the people of Ukraine and this footage will be used to bring war criminals to justice.”

  Gilla

  1. De säger förmodligen vad Azov-bataljonen vill höra eller så blir de torterade till döds. Naturligtvis inga frågor om Nato-kärnvapen som ska peka mot Ryssland inuti Ukraina.

   Gilla

 5. Nuland is she Ukranian?
  Nope!
  Zelenskyj.. Hahaha.
  Nope.
  He’a. jew…
  Läst texten?
  No….
  Peningmamaximerare…

  Gilla

 6. Kör några Zircon missiler, om det finns…
  Fruktan, för vad?
  Varför är gemene ryss hemsk?
  Din broder.
  Ska vi ställa upp ryssen mot germaniar igen…
  Vem mår bättre?
  Det finns många mobiltelefoner, hur många filmar?
  Rus…
  Hur gick Vikiarna….

  Gilla

 7. Några frågor i ännu en förvillad tråd-
  – Vem säger att kärnvapen ska placeras i Ukraina?
  – Vem säger att Ukrainare är nazister?
  – Vem säger att det finns kemiska fabriker i Ukraina?
  Ja, listan kan göras lång, men ni tokstollar som pratar om rysslandsfobi mm, verkar inte ha alla hästar hemma i stallet.
  Ryssland är en aggressiv angripare av ett grannland, och Putin är en förvirrad, kommunistisk, despot. Hur kan någon i denna församling ens nysa till Rysslands försvar? Vissa inlägg här är rent pinsamma som t ex att vissa livnär sig på krig och att kriget skulle vara provocerat. Sedan orkar jag inte kommentera vissa inlägg, från t ex Treb , då de är så osammanhängande skrivna att det inte går att utläsa vad skribenten egentligen vill. Önskar Rysslandsvurmare en god kväll.

  Gilla

  1. Jomen, självklart! Det är ju utrikesminister Lavrov som säger detta, så då måste det ju vara sant. Självklart är det intressant att en ryss blåljuger. Detta är samme ynkling som påstår att Ryssland inte angriper Ukraina. Hör ni inte hur falskt det klingar?

   Gilla

   1. Hur vet du att han ljuger? Lite konstigt att samma kvinna förekommer på olika bilder. Man ska nog akta sig för att så lättvindigt avfärda allt – minns hur fejkade bilder det var i början av invasionen där även Carl Bildt spred fake bild.

    Gilla

   2. Neutral alltså? När kommunisterna angriper ett grannland. Hoppas du har en annan inställning när jag ska försvara Sverige och dig!

    Gilla

  2. Man ska nog akta sig för att ta parti i detta specifika fall, men faktum kvarstår. Kommunisterna med Putin i spetsen invaderar ett grannland. Stödjer du det? Stödjer du artilleribeskjutning mot städer? Stödjer du Ukrainas suveränitet? Den som stödjer anser jag vara kommunist och rysslandsvurmare. Var står du? Jag vet var jag står!

   Gilla

   1. Du reagerar känslomässigt OJ,precis som msm vill. Bevisligen lyckas de bra. Du måste tänka logiskt precis som Jenny gör och de flesta som kommenterar. Vad skada skulle inte sådana som du kunna göra med vapen i hand? Bevare mig väl.

    Gilla

   2. Är du dum på riktigt? Kommunisterna har inte haft makten i Ryssland sedan Sovjet föll! MSM ljuger om allt försök fatta det…Ta nu och läs på om hur Sovjet-staten skapade Ukraina och varför det är krig! Det har redan pågått i 8 år varför börja gnälla nu när någon försöker få slut på dödandet i östra Ukraina? Finns det något krig på senare tid som verkligen har någon typ av legitimitet så är det detta krig. Olagliga biovapen och kärnvapen var under utveckling i Ukraina för att användas! Ja, detta är sant dessvärre! Ska du läsa om ett riktigt grymt krig ska du läsa om USA:s och Saudiarabiens krig i Jemen som de bombat till grus och över en halv miljon döda, om inte fler! Men visst ”hottentotter” är väl okej att bomba tycker hycklare som OJ…

    Gilla

  3. Ja jag får nog lov att medge att jag ändrat uppfattning beträffande det där barnsjukhuset som bombades. Det var redan var tomt med tanke på bilderna inifrån. All utrustning som borde ha funnits där var redan borta.

   Gilla

   1. För att inte tala om alla människor. Var är läkarna, barnmorskorna, sköterskorna, mödrarna, barnen, brandmännen, väktarna, räddningsmanskapet, osv. det borde ha kryllat av folk där, men man ser bara ett par personer som uppenbart poserar för kameran.

    Gilla

   2. Och svenska folket köper hela lögnen. GP skriver till och med om att kvinnan kärleksbombats efter alla ”lögner” om att hon var skådespelare. 🤮

    Gilla

  4. Det är bra många fler än Lavrov som säger det. Oberoende krafter har bevisat att bombningen av sjukhuset far fejk och planerad propaganda.

   Som exempel. Den dam, Marianna Podgurskaja (Marianna Vishegirskaya), som fotograferades med ett blodigt ansikte vid ruinerna av sjukhuset, har nu åter fotograferats efter att hon fått en dotter. Ansikte bär nu inga som helst spår av några skador, och sådana skador kan knappas ha läkts perfekt på ett par dagar. Allt var en väl planerad propaganda show.

   Man har satt ihop en expertteam av erfarna militärer och fotografer och studerat materialet. Det har enhälligt avfärdats som ett bedrägeri. Här följer deras slutsatser, som jag fullt instämmer i.

   Igen har Sverige media blivit uthängda på bloggarna som bedragare och faktaförfalskare.
   ”The fake Hospital attack” översättning

   Signal Telegram-kanalen bad flera militära experter och en yrkesfotograf att kommentera bilderna från barnsjukhuset. Alla var överens om att bilderna är iscensatta. Här är argumenten:
   1. Det finns ingen rök som stiger från marken på platser där ammunition påstås ha exploderat.
   2. Det finns inga lämningar på marken utanför och i byggnaden från förstörelse av gipsskivor i väggar och tak, Inte heller från den förstörda dubbla fasaden av byggnaden (vars inre isolering är gjord av glasull).
   3. Det finns inga kvinnor med nyfödda, inga mödravårds- eller sjukhuspersonal, ingen akutvårdspersonal eller brand- och räddningspersonal på bilderna. Endast representanter för den ukrainska försvarsmakten och ”fotomodeller”.
   4. Det finns en enorm mängd trasiga glas i korridorerna och lokalerna inne i rummen. Det vill säga, explosionerna skedde utanför byggnaden och chockvågen gjorde att glas flög in i lokalen. Med en sådan förstörelse skulle det finnas ett stort antal offer med karakteristiska sår på ansikten och händerna, skärsår av glasfragment. På bilderna, ingen av de (två!) ”Modellerna” har några sådana skador. Händerna, alla utan undantag, saknar skador och spår av blödningar. Det finns heller inte några skadade eller döda i korridorerna och rummen på sjukhuset.
   5. Ansikten, håret, ytterkläder och filtar på ”offren” saknar spår av blod, smuts, damm och sot.
   6. ”Modellernas” poser är ”statiska”, det finns ingen dynamik och brådska i bilderna, förutom bilden med båren.
   7. Gruppbilden med modellen med filt. I den vänstra delen av bilden finns representanter för UAF, som värmer något i burkar över en eld. Lagar mat eller värmer dryck. Knappas en verksamhet man förväntar sig efter ett bombnedslag.
   8. Det stora porträttet av en flicka i ett munskydd. Samma sak. Det finns inga skador och damm, smuts på hår, ansikte och händer. Hon har färsk manikyr på naglarna. Munskyddet är också uppenbarligen nytt, och påsatt så att ansiktet inte ska gå att känna igen.
   9. Spår av torkat blod på ansikten (smink) har också en underlig form. Det vill säga, det ser ut som en liten lokal blödning, där en person låg ner och blodet hade tid att koagulera. Det finns inga ränder över hela ansiktet, som det borde ha funnits på en stående person som haft någon blödning i ansiktet. Det finns inga blodspår på kläderna. Dessutom torkar alla instinktivt bort blod även när en person bara blöder näsblod. Det vill säga, om en person hade skadas, skulle offret omedelbart försöka torka blodet minst en gång för att se om han verkligen är skadad och blöder.
   10. Bildnumrering stämmer inte och EXIF-data har raderats. Alla bilder är tagna med en professionell kamera, inte med telefoner. Det finns inte en enda bild från myndigheter eller slumpmässiga ögonvittnen.

   Före ”bombningen” var ukrainska radikaler, AZOV, baserade i byggnaden av Mariupols barnsjukhus nr 1, det fanns inte en enda kvinna i arbete i barnsjukhusets lokaler. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sade detta vid en presskonferens efter resultaten av trepartsmötet i Antalya.

   ”Det här är inte första gången vi har sett falska högljudda rapporter från de grymheter som påstås utförda av de ryska väpnade styrkorna. (Lavrov)

   Gilla

  1. Håller inte med. Det är USA som regisserar teatern. Ukrainas president är en USA lojal skådespelare där USA har skrivit hans manus, repliker, manuskript och koreografi till valkampanjen. Både för att få honom vald till presidentämbetet och för att driva USAs agenda mot USAs målsättningar, att kuva Ryssland och Kina och etablera global militär kontroll och hegemoni. Ukrainas verkliga regering sitter i Washington. Nu har man till och med hittat NATOS, USAs, krypterade kommunikationsutrustning, hos nazisterna.

   Gilla

  1. Det vet vi. Zelensky försökte göra av med dom. Det gick inte så han samarbetar med dom. Skulle Zelensky börja samarbeta med Moskva skulle Azovbataljonen avliva honom före solnedgången. Han vet. Azovbataljonen är USAs lokala legotrupp, precis som IS är i Syrien, eller som ETA skulle vara i Xinjiang, innan Kina burade in hela samlingen och dödandet slutade, och USA gick i taket.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s