Det såg vi inte komma

Precis som många av oss förutspådde redan dag ett av Ukrainakrisen och de efterföljande sanktionerna mot Ryssland, är det i slutändan ändå Putin som sitter med triss på hand eftersom han kontrollerar gasen som är av yttersta intresse för Europa.

Sanktionerna från omvärlden gäller inte för rysk olja och gas som är Rysslands viktigaste exportprodukter.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har deklarerat att det inte kommer bli några sanktioner riktade mot rysk energiimport eftersom importen är av ”essentiell betydelse” för européernas dagliga liv. -”Det finns för närvarande inget annat sätt att säkra Europas energiförsörjning för uppvärmning, mobilitet, kraftförsörjning och industri.”

Samtidigt fortsätter det ryska olje-och gasbolaget Gazprom att exportera naturgas till EU i oförminskad omfattning.
Under måndagen sålde Gazprom 109,6 miljoner kubikmeter gas till EU via ledningarna genom Ukraina och efterfrågan på rysk gas är så stor att Gazprom dessutom bokat upp kapacitet på gasledningen genom Belarus samt Polen inför måndags- och tisdagskvällarna.

Således når priset nya toppnoteringar och naturgas i Västeuropa är just nu nästan tio gånger högre än den dyraste nivån innan 2021, medan de ryska gasintäkterna från EU uppgår till miljardbelopp per dag.

Efter EU:s agerande lär man nog dessutom salta notan ytterligare framöver och alla svenska företag som leker ”goda” genom att bojkotta Ryssland i tron att allt kommer återgå till det normala eftetåt, kommer garanterat få känna av konsekvenserna vad det lider.

Tack EU och våra styrande politiker i Sverige som möjliggjort denna utveckling genom att ta ert ansvar! 😜

#vibetalar

#konsekvensanalys

https://www.friatider.se/scholz-europa-klarar-sig-inte-utan-rysk-energi

https://samnytt.se/fortsatt-rysk-gasexport-till-eu/

9 reaktioner till “Det såg vi inte komma

 1. Ja man kan undra vad det är för stolpskott till politiker som lägger ner fungerande stabil kärnkraft på grund av en tsunami i Japan (!) och gör sig beroende av rysk gas med fluktuerande priser. Dessa infantila beslut påverkar i sin tur svenska elpriser uppåt. Fan vet om man inte skulle börja bomba Tyskland, Italien och den svenska regeringen också!

  Gillad av 2 personer

  1. Fick en liknande tanke idag. När Sverige, Polen och NATO-regimen nu i princip har startat krig mot Ryssland, och hjärntvättar folket att hata alla ryssar, så kan man väl åtminstone få hoppas att ryssarna bombar denna regim åt helvete med några välriktade konventionella missiler och att vi sedan kan vi ha nyval utan det dubbelmoraliska skräp som idag sitter där.

   Grymt? Inte alls. Jag önskar det går snabbare än en giljotinering och att när dessa psykopatiska krigshetsare är borta att därefter världsfreden inträder.

   Gilla

 2. Just nu när det gäller energiförsörjningen så sitter Putin på trumfen och EU med svartepetter, en av de få som öppet kritiserade och sa till Merkel att Nord stream 1 var en farlig väg att gå var Donald Trump. Nu är det bara att vänta på att Putin kommer att hota att stänga av leveransen till naturgasen för att tvinga in EU i hörnet att ta bort sanktionerna mot Ryssland och vill inte EU foga sig så skickar Ryssland tillbaka EU ca 30-år tillbaka i tiden, när det gäller framför allt ekonomin.

  Sen kommer det med all sannolikhet en prischock på allt från mat till energi eftersom svenska bönder har avvecklat sina gårdar eftersom deras kostnader har stiget för dem och för detta har vi färre som kan producera mat till oss, då är vi hänvisade till EU och världsmarknaden på ett sätt som inte gynnar oss.

  Gillad av 1 person

  1. Gårdarna har blivit färre men större. Skördarna per ha har på hundra år trefaldigats. Vetepriset har stigit med 40% sedan senaste årsskiftet. Åkerarealen i landet har legat ganska stabilt de senaste 70 åren.

   Gilla

   1. På en fri marknad säljer man till de som betalar bäst och svenska bönder behöver inte sälja ett hekto mjöl till de fattiga svenskarna. Vill svensken inte betala vad det kostar att producera så återstår bara barkbröd och vatten. Tänk på det Gringo att vill man ha det som du så är man för socialism. Nationalsocialism kanske t.o.m?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s