Slutet på en era

Samtidigt som västvärlden nästan slår knut på sig själva för att skada Ryssland ekonomiskt och sprida missnöje genom att förbjuda landet att deltaga i idrottstävlingar, är det intressant att notera att det statsägda Gazprom ingått avtal med Kina om en ny gasledning som ska kunna transportera 50 miljarder kubikmeter rysk gas varje år till Kina, vilket motsvarar ungefär vad Ryssland årligen exporterar till Tyskland, som ett led i att skapa en separat ekonomi fritt från västvärlden för båda länderna.

Hittade denna intressanta analys i kommentarsfältet till artikeln och det ligger nog en hel del i det som beskrivs. En sak är säker – Sverige kommer drabbas hårt av det som sker och de beslut som riksdagen fattat blir grädde på moset, men det diskuteras inte i några större ordalag när det viktigaste är att framstå som goda.

———————————————

”Det världen bevittnar idag är slutet på en era. Vi har sedan 1991 levt i en ny typ av världsordning.

Efter Sovjetunionens fall valde de gamla kommunistländerna Kina och Ryssland att obehindrat ställa om sig till att inkorporera västerländska modellen i sina ekonomier och acceptera att förändra Kinesisk respektive rysk kultur utifrån den västerländska modellen.

I nära tre decennier har Kina och Ryssland gjort omställning till att falla in i en världsordning där man accepterar att regera gemensamt utifrån internationella organ som Världshälsoroganisationen, Världshandelsorganisationen, Internationella valutafonden med flera ända ner till kulturella globala organisationer så som WADA (anti-doping) FIFA och Olympiska kommitteen.

Medans Kina har lyckats relativt väl att skapa sig en dominans i den nya modellen för en global världsordning så har Ryssland kämpat och haft betydligt svårare att få komma in till det gemensamma bordet och få säga sitt.

Under denna period har det i bemärkelse traditionella krigsföring ”blod för jord” övergått till andra former som kan kallas för hybridkrig genom ekonomiska, kulturella, ideella ”värderingar” främst från väst.

I tre decennier har hybridkrig med USA i spetsen förts mer eller mindre okritiskt. Vi har sett detta mot Jugoslavien och Serbien, vi har sett detta mot Lybien, Irak och många andra länder.

Det vi ser idag är första gången som en av de största länderna, Ryssland, säger ifrån. Ryssland vill inte längre infinna sig i denna världsordning.

Ryssland tror helt enkelt inte längre på att deras framtid ligger i nuvarande samarbetsorgan och de ser också att det hybridkrig som har förts mot andra, mindre länder nu förts mot Ryssland i över ett decennium.

Med detta som bakgrund så har Ukraina , som är Rysslands bakgård med mindre än 720 km från Moskva, använts som en bricka i det redan pågående hybridkriget mot Ryssland och Rysktalande i Ukraina som har beskjutits sedan 2014.

Accepterar man inte att Rysktalande Ukrainare har blivit beskjutna sedan 2014 så går det bra att avsluta läsa detta inlägg redan här.

Det som nu sker är att Ryssland bryter sig ur den internationella ordningen som Ryssland har försökt att komma in. Vi ser också att flera andra länder håller på att bygga upp parallella strukturer för att skapa parallella världsordningar. En av de främsta drivkrafterna för detta är Kina.

Jag ska bara gå in i ett område i min analys vad denna världsomställning innebär eller snarare kan innebära.

Västerländska ekonomin baserar sig på två typer av ekonomier, en reell som är kopplat till faktiskt värde på faktiska tillgångar och kreditekonomin, som inte är kopplad till reella tillgångar.

För att kreditekonomin ska kunna växa behöver krediter kopplas till tillgångar. I väst så ägs kredittillgångar av privata aktörer så som Goldman Sachs. I Kina ägs kredittillgångar i slutändan av Kinesiska staten.

Den skillnaden innebär att så länge staten utgörs av folket så är kreditekonomin kopplad till statens reella produktionskapacitet. Det innebär att kreditvolymen kontrolleras av stat medans i väst så kan inte kreditvolymen regleras utan att de privata aktörerna skulle falla omkull.

Den era som nu slutar i Ryssland kan mycket väl innebära att vi får se en nation som bara levt tre decennier med privat kreditekonomi eventuellt skapa en motsvarande Kinesisk modell. Det är i varje fall de motmedel som Ryssland nu säger sig ta efter att USA bestämt sig för att sätta sanktioner mot Ryska Riksbanken och därmed utesluta Ryssland från att ta utländska krediter i dollar samt euro.

Vi ser att Kina nu bjuder in Ryssland till att delta i CIPS där man diskuterar att skapa en ny valuta som kan vara en global ”handelsvaluta” som står utanför de interna valutorna. Vi ser också att Ryssland har betalat ner sin statsskuld till ca 8% 2020 och redan innan krisen i Ukraina plockat bort alla sina tillgångar inom räckhåll för USA, UK samt EU.

Därmed kan vi föranleda att Ryssland redan långt innan förberett sig för nuvarande situation och har räknat med att dessa sanktioner skulle ske.

Priset för Ryssland har helt enkelt varit acceptabel för att bryta med väst och bygga en ny världsordning, oavsett vad andra tycker.”

#followthemoney

https://samnytt.se/vandningen-gazprom-ska-bygga-gigantisk-gasledning-till-kina/

25 reaktioner till “Slutet på en era

 1. För min del är jag inte intresserad av att vara beroende av opålitliga länder som Ryssland och Kina. Ryssland med Putin i spetsen har nu bestämt sig för att vara ett isolerat land. Dock kan han samarbeta med ett annat land som än så länge inte isolerat sig. Nåväl, jag behöver ingenting som Ryssland eller Kina har. Låt dessa leva för sig. Kanske vaknar ryssar och kineser upp en dag och inser att deras länder inte är bra. Jag har träffat ryssar på semesterorter. Många kan inte bete sig som folk så jag är glad om vi slipper dessa. Även om vissa turistländer nog gillat deras pengar.

  Gillad av 1 person

  1. Jisses… Och Sveriges regim är pålitlig och svenskar som har valt dem i tre decennier kan bete sig…
   Kan grisar flyga också? Godnatt.

   Gillad av 4 personer

   1. Visst kan grisar flyga. I den värld där Ryssland och Kina styr. I den värld där jag bor, västvärlden, går grisarna på marken. Även om många svenskar valt dåliga företrädare så har vi möjligheten att välja nya. Den möjligheten har inte ryssar och kineser. Det avgör mitt ställningstagande.

    Gillad av 1 person

   2. Vilka nya politiker skulle det vara menar du? Ryss-och Kinahatet från SD skrämmer mig. Vi behöver några som satsar på riktiga industrier och därmed riktiga jobb. Jag har länge följt Kinas investeringar i Afrika och kan bara konstatera att det skiljer sig himmelsvitt från hur USA bär sig. Kina exploaterar visserligen men bygger samtidigt upp länderna.USA bombar och därefter stjäler naturtillgångar samt låter bombruinerna vara som nåt slags monument. Det blir svårt att exportera HBTQ och kulturmarxism men däremot Volvo-bilar. Nej till HBTQ-industrin och ja till riktiga jobb som Kina kan erbjuda.

    Gillad av 1 person

  2. ”Elections in Russia”
   ”Elections in China”
   …visar att du är vilseledd av fulmedia och det är typiskt. Repetitioner från fulmedia övertrumfar en snabb koll på nätet. …och Wikipedia kommer ändå från USA… men det finns ändå gränser för hur mycket de vilseleder och bedrar oss. Du däremot, verkar inte ha några gränser.

   Gilla

 2. En mycket bra analys som jag mycket väl kan instämma i.
  Ryssland har aldrig riktigt släppts in i den västliga ekonomin. Rysskräcken sen J Edgar Hoovers tid har aldrig släppts helt i väst.
  Geografiskt så är Ryssland en del av Europa men har av Europa aldrig betraktats som annat än familjens ”svarta får”.
  Misstron har inte precis minskat sen presidentbytet i USA.

  Gillad av 3 personer

  1. Varför skriver du på det sättet? Om nu Europa köper enorma mängder av det enda Ryssland har att erbjuda nämligen olja och gas så har de väl släppts in? Varför bygger Ryssland två gasledningar till Tyskland om de skulle känna sig ovälkomna? Ryssland är till ytan världens största land. Det sträcker sig från Östersjön i väst till Stilla havet i öst. Från Nordpolen i norr till Svarta havet i söder. De har en befolkning på knappt 150 miljoner. Dessa skulle kunna leva med fantastisk standard, Ryssland skulle kunna vara ett av världens mest besökta turistländer, ja med rätt styre så vore det ett drömland. Nu är det inte så. Varför? Fundera på det.

   Gilla

   1. Det är helt korrekt av Ryssland att bekämpa nazismens fula tryne varhelst det dyker upp. Minns gärna vem som krossade nazityskland!!

    Gillad av 1 person

 3. Det ligger nog mycket sanning i rubriken. Detta krig är också ett kring om olika värderingar. Vill man ha ett samhälle där barn oåterkalligen byta kön? Vill man ha ett samhälle där bögaflaggor vajar över kommunhusen? Vill man ha ett samhälle där vidriga homosexuella kommenderar ut barn bara för att köra upp sin röv i deras ansikte? Jag håller på Putin oavsett. Slutet på en era,ja förhoppningsvis.

  Gilla

 4. Den som kan bör köpa lite rubel för att stötta Ryssland. Det går inte via banker men kurirer tar sig till Ryssland och växlar in västvaluta mot ryska rubel. Tsarens kurir 🙂 När kriget är slut kan man leva som en kung på Krimhalvön.

  Gilla

 5. Vår store ledare Magda den 1:a har hållit ett beundransvärt tal till hela nationen. Låt er inte påverkas av påverkanskampanjer säger vår store ledare, samtidigt som hon vrider huvudet lite chict åt vänster. Vän av ordning kommenterade att den största påverkanskampanjen står vår store ledare själv för. Så var det med den saken. Hej och hå.

  Gillad av 2 personer

  1. Hon såg spritad ut. Röd i nyllet som ett argsint rödljus. Nåja,det är inga större fel som fattas på hela riksdagiset.

   Gilla

 6. Ryssland har succesivt gjort sig oberoende av omvärlden inom ett antal områden, bl.a jordbruksprodukter. Man har även byggt upp en reserv av silver, likt Kina, fast där med guld. Detta gillas naturligtvis inte av andra länder, framför allt ett specifikt på andra sidan Atlanten.

  (– Fundera på varför ädelmetaller, sedan ett antal år tillbaka, inte klassas som legitima betalningsmedel i Sverige … – Fundera på varför alla EU:s medlemsländer skall ha gått över till euro senast 2025, oavsett att eventuella ”folkomröstningar” har beslutat annat. – Fundera på varför man driver på med idén om e-valuta …)

  Gillad av 3 personer

 7. Ryssland närmade sig fredligt väst efter socialismens kollaps, men blev inte insläppta. Att Ryssland som den ena av två supermakter krävde lite mer tillmötesgående från NATO än rena formaliteter var självklart, men NATO ville inte ha med Ryssland. Den mest rimliga förklaringen till det är att NATO och krigsindustrin i väst behövde en fiende.
  Det här var antagligen det bästa tillfället i världshistorien att skapa stabil fred och säkerhet i Europa och det sumpades medvetet av NATO.
  .
  Ryssland portades, NATO expanderade österut, NATO krigade i Kosovo, USA byggde en stor militärbas i Kosovo, USA finansierar en statskupp i Kiev och den nya regimen vill gå med i NATO, Basen i Sevastopol riskerar falla i USA/NATO:s händer, Rysslands krav på säkerhet negligeras och den russofobiska propagandan i väst når hysteriska höjder. Jag har säkert missat något men det borde räcka som förklaring till att Ryssland känner sig hotat.

  Allt tyder på att USA ville ha den här invasionen. USA/NATO har använt stackars Ukraina som en offerbonde i stormaktsspelet, hetsat dom till fortsatt beskjutning av Donbass, som var det som kunde trigga invasionen.
  Syftet var sannolikt att stärka det vacklande amerikanska imperiets ställning i Europa, stoppa Nordstream2, sälja massor av vapen och få alla NATO länder att rätta in sig ordentligt i ledet. Detta verkar också ha lyckats.
  Putin gick i fällan.

  Man kan inte stödja en militär invasion i ett annat land, men man måste försöka förstå varför det hände.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s