EU:s sanktioner stärker Kinas band till Ryssland

Ryssland/Ukraina-konflikten fortsätter dominera fullständigt i massmedia och tyvärr är det helt omöjligt att hitta nyanserad nyhetsrapportering i ämnet. Men våra politiska ledare i alla färger tackar och tar emot eftersom man nu kan ägna sig åt fördömande retorik samt hetsa om krav på Natomedlemskap istället för att stå till svars för den oreda man orsakat på hemmaplan. Befolkningen suger så klart i sig och dekorerar sina profilbilder på sociala medier med rätt flagga och står med Ukraina mot 2000-talets nya Hitler.

Självklart är krig förfärligt, men det går inte att föra en diskussion utan allt är svart eller vitt. Varför det sker och vilka krafter som ligger till grund för upptrappningen är heller inget som analyseras på ett sakligt sätt.

EU har som bekant snickrat ihop ett konsekvenspaket av Rysslands agerande mot Ukraina som man säger kommer bli mycket kostsamt för ryssarna. Sent i går kväll meddelade statsminister Magdalena Andersson att stats- och regeringschefer från 27 medlemsstater enats om det mest omfattande sanktionspaketet någonsin mot Ryssland med massiva sanktioner mot finanssektorn, energisektorn och transportsektorn.

Men kommer det verkligen slå så hårt mot Ryssland som man tror när Kina står redo med en hjälpande hand – ivriga att visa omvärlden att det finns fler supermakter än USA?

Kina har avstått från att kritisera Putin och uppmanar istället till att inleda förhandlingar som kan lösa Ukrainakrisen. Samma dag som Putin deklarerade att man inledde en militäroperation i Ukraina godkände regeringen i Peking import av ryskt vete och det finns nog gott om banker som vill inleda ett finansiellt samarbete med Ryssland.

Att sanktionerna från USA och EU kan bidraga till att Kina stärker sina band till Ryssland är dock inte något som diskuteras öppet – inte heller konsekvenserna som kommer drabba den lilla människan när de redan skyhöga priserna för el, mat och drivmedel slår i taket.

#vibetalar

https://www.berlingske.dk/internationalt/kina-godkender-russisk-import-af-hvede-paa-dagen-for-invasion

20 reaktioner till “EU:s sanktioner stärker Kinas band till Ryssland

 1. Jag följer lite den ekonomiska utvecklingen också och i oroliga tider brukar mer eller mindre utsatta befolkningar växla sin valuta mot dollar och det gör man väl nu också men den KInesiska valutan har seglat upp som en jämbördig dollarn safe haven. Lite intressant. Jag förstår Putin att han är orolig för Nato. Ukraina skulle hävdat neutralitet precis som Sverige har gjort och gör. Nato har i onödan provocerat men ja…man ville nog ha en konflikt. Nato är medskyldiga till det vi ser nu.

  Gillad av 1 person

  1. Att införskaffa en fiat-valuta när det landet låter sedelpressarna gå är nog en mycket dålig investering.

   Gilla

 2. Förhoppningsvis vaknar västvärldens ledare upp ur sin rosa dröm. Ryssland har inget av värde att erbjuda oss. Rysk gas och olja? Går att ersätta med gas och olja från andra platser. Energi? Tja, varför gjorde vissa sig av med kärnkraftverk för att istället köpa rysk gas? Gör om gör rätt.

  Gilla

  1. Sunda familjevärderingar som tex att barn skall hållas borta från bögatåg,förbud mot bögaadoptioner osv så nog har Ryssland värderingar att slå i skallen på homolobbyn et al. Jo,det som nu sker med sanktioner från väst kommer att slå hårt mot även vår ekonomi med arbetslöshet,höjda räntor. Ryssland är avskurna från handel och det får vi se vilka effekterna blir på sikt.

   Gilla

  2. Viljan att lägga ner kärnkraften samtidigt som man massimporterar barnavlande människor har naturligtvis ingenting att göra med ekologisk hållbarhet eller vanligt folkvett. Detta är så idiotiskt att endast korruption och söndring av vårt land är en rimlig konspirationsteori.

   Visst kan vind sol kan kompletteras med vattenkraft, men blir vi för många så räcker alla våra älvar inte till. Det är dessutom osolidariskt och omänskligt att inleda höjda elpriser i dessa tider då så många går på knäna ekonomiskt.

   Batteriutvecklingen är ett framtidshopp som ev. kommer lösa problemet. Då kan vi enkelt lagra energi från vinden och solen, medan vi sparar på vattenmagasinen.

   Men, som sagt, vi får inte bli för många!

   Gillad av 1 person

   1. Vad jag förstår är svensk vattenkraft nu fullt utbyggd, med respekt till miljöintressen. Just nu finns vindkraft, kärnkraft och fossilkraft att välja på.

    Gillad av 1 person

   2. Så är det. Solceller läggs också för att minska kostnader här och där, men vi får inte bli för många som konsumerar för mycket el. Vi behöver förmodligen något system för att kunna köpa och sälja el från elbilars batterier eller andra större batteripack, tror jag. Bra för beredskapen. Kärnkraft är inte så bra för beredskapen.

    Gilla

  3. uppstigersolen ”Går att ersätta med gas och olja från andra platser” Det gör det faktiskt inte, för gasen och oljan måste transporteras, Det finns inte terminal kapacitet i Europa att ta emot den.

   Gilla

   1. Att tyskar räknat med att all gas ska komma från Ryssland är korkat. Självklart kan de importera gas från andra håll. Att bygga terminaler för det tar en tid och däremellan så får de köra igång allt vad de har av kärnkraft, kolkraft och annat. Sen får de berätta för tyskarna att de varit naiva och att det nu kommer bli lite kallt inomhus. Så visst går det att lösa. Om de vill. Alternativet är ju att fortsätta att finansiera Putins krig.

    Gilla

 3. Bomberna regnar över Kiev och du oroar dig för bensinpriset! Borde du inte lyfta näsan lite över din snäva horisont? Om vi inte stoppar Putin kommer han snart att knacka även på vår dörr.

  Gillad av 1 person

  1. Jag byter mer än gärna ut bögparader mot militärparader. Kortsiktigt en hög kostnad men långsiktigt nödvändigt för att återupprätta ett moraliskt ansrändigt samhälle. Putin,you are more than welcome.

   Gillad av 1 person

  2. Mikael Andersson ”att knacka även på vår dörr” knappast, den är redan ner-knackad och barrikaderad av USA. Värdlandsavtalet, kärnvapenförbudet, Huawei förbudet, propagandan, osv. Finns bättre saker att göra än att sjunka i dynga tillsammans med Sverige.

   Gillad av 2 personer

 4. Inte bara banden Kina-Ryssland. Banden i hela Asien. Det slår knappas alls mot Ryssland, snarare det motsatta. Sanktionerna mot Putin till exempel innebär att hans tillgångar i EU och USA skulle frysas, men han har inga sådana tillgångar. Annars ingen förändring. Samma sak för de andra. Förhandlingar, Zelensky vill ha förhandlingar, Moskva vill ha förhandlingar, Zelensky vill ha neutralitet, Moskva avrustning, ganska nära förslag. USA har stoppat det. USA vill ha blod och lik på gatorna. Alltihopa driver på samarbetet mellan Kina och Ryssland, men även i hela Asien, Indien och Iran. Dollarn är nästan borta i handeln. Kinas kryptovalutor fungerar, och behöver inga banker. New gas pipeline till China, som flerdubbelt ersätter Nordstream2. Rysslands största gasfyndigheter ligger i öst. RCEP utvecklas snabbt och även BRI. EUs och USAs agerande kommer som du säger att driva på inflationen, energipriser, transport och matbriser. Ryssland-Kina handeln har ökar 20%, per månad. Det är otroliga förändringar som pågår, och Sverige media mörkar och driver gammal Tredje Riket propaganda. Varken Kina eller Ryssland gör något för att skada Europa eller USA. Dom skjuter sig själva i bitar.

  Gillad av 1 person

  1. Nog för att jag märkt att du har en annan världsbild än vad jag har. Men här tog du i så du spräckte livstycket. Jag vill inte leva i en diktatur. Du verkar gilla det.

   Gilla

   1. Vi får nog lugna oss lite så att inte Geely flyttar hela Volvo cars och skrinlägger planerna på investeringar. Jag skall berätta något som kanske får oss att tänka efter lite. Jag pratade med en kines för några år sedan och vi beslöt att vi skulle ta några foton från våra resp städer. Hen skickade först en bild på en liten rucklig koja och sade att här bor jag. Jag skickade en streetview från min byhåla och sen kom det, ett stort flin och en bild på det allra modernaste höghuset och den allra modernaste lägenheten. Hen skrattade gott åt mina gamla ruckel från byhåla. Detta som händer nu är ett infokrig där ffa väst och ffa Bonniers et al är oroliga för att förlora ffa den ekonomiska makten. Så som jag ser det finns det övervägande positiva saker med att låta Kina investera här. Volvo Pv räddade man efter att Ford plundrat företaget på materiella och immatriella tiggångar samt blåste svenska staten på skatt. Vad är Facebooks investering med ett tiotal arbetstillfällen jämfört med Geelys investering som ger tiotusen nya jobb.

    Gilla

   2. Det är bara att Kina inte är någon diktatur, men jag uppfattar Sverige som en diktatur. Bara 15% säger ju att dom har något inflytande på besluten. Ja – jag har en annan världsbild, den har jag byggt ute i världen, på plats, inte genom att läsa yankee propagandan. Jag tror inte det går att få folk och fatta hur modernt, fritt och avancerat Kina verkligen är. Dessutom gäller både ansvar och respekt för andra. Här får man tycka och säga vad man vill, men inte provocera eller förolämpa andra eller tvinga på någon sin egen åsikt. Dom har också rätt till sin åsikt. Det finns ingen åsiktskorridor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s