Blir bidragstagare från Sverige som reser hem på semester från länder de flytt från återbetalningsskyldiga?

Att många av landets så kallade flyktingar som uppbär bidrag ändå reser hem på semester till de länder de ”flytt” från och ändå behåller sina uppehållstillstånd är inget nytt, men det belyses inte särskilt ofta i media och hur många det rör sig om årligen är oklart.

I Danmark genomför myndigheterna regelbundet stickprovskontroller på danska flygplatser av passagerare som återvänt hem från utlandet och hundratals flygpassagerare åker fast för socialt bedrägeri, vartefter det rapporteras vidare till kommunen och A-kassan som avgör straffet.

Sedan den 1 juli har det genomförts 30 kontroller som har lett till 692 fall, vilket i sin tur genererat krav på återbetalning av sociala tjänster på cirka fyra miljoner danska kronor.

Enligt ett svar från integrationsminister
Mattias Tesfaye har många icke-västliga invandrare fått asyl i Danmark eftersom de uppgett att de var förföljda i sitt hemland, men det hindrar dem ändå inte från att åka på semester i det land som de flytt från och därmed begå socialt bedrägeri eftersom de inte står till arbetsmarknadens förfogande som är ett krav.

Siffrorna från Tesfaye visar att långt över hälften av de inrapporterade flygpassagerarna under perioden 1 juni-24 oktober var invandrare från icke-västliga länder som utgör 75% av de som avslöjas på landets flygplatser. Personerna kommer främst från länder i Afrika och Mellanöstern inklusive Afghanistan samt Pakistan.

Även i Tyskland har man problem med att flyktingar reser tillbaka till sina hemländer som de flytt från och samtidigt behåller sin status som flykting, vilket lett fram till en debatt om huruvida flyktingar som reser tillbaka till sitt hemland ska få indraget uppehållstillstånd.

Meanwhile in Sweden… är det högst oklart om myndigheterna överhuvudtaget gör några stickprovskontroller och inget riksdagsparti verkar heller intressera sig för frågan.

År 2012, när SD fortfarande var ett oppositionsparti att räkna med, var frågan uppe på tapeten och dåvarande migrationsministern Tobias Billström (M) svarade Björn Söder (SD) så här på frågan om vilka åtgärder som regeringen tänkt vidtaga för att stoppa asylmissbruket med att personer som åberopat skyddsskäl och därefter fått uppehållstillstånd sedermera åker hem på semester.

”En flyktingstatusförklaring kan i vissa fall återkallas om en person av fri vilja på nytt använder sig av hemlandets skydd till exempel genom att skaffa hemlandspass. Ett permanent uppehållstillstånd återkallas normalt inte om personen i fråga tillfälligt reser tillbaka till sitt hemland. Under vissa förutsättningar kan ett permanent uppehållstillstånd återkallas om personen i fråga medvetet utelämnat information eller lämnat felaktiga uppgifter som varit av betydelse för uppehållstillståndet. Jag anser att det i detta avseende finns tillräckliga kontrollmekanismer i den utlänningslag samt den instans- och processordning som en enig riksdag beslutade om 2005 och har därför inte för avsikt att vidta några särskilda åtgärder.”

2019 skrev Jan Ericson (M) och Ellen Juntti (M) en fristående motion om att riksdagen ska ställa sig bakom motion om återtagande av tillfälligt uppehållstillstånd vid semester i hemlandet, som sedermera avslogs.

Som synes tycks varken regeringen eller oppositionen anse att denna fråga är av vikt eftersom inget har hänt sedan dess förutom att antalet asylsökande som semestrar i hemlandet troligen ökat markant med tanke på massmigrationsvågen 2015, brist på kontroll och Sveriges fortsatta generösa asylregler samt kravlösa bidragspolitik – dessutom för de över pengar till hemlandet, skattekronor.
.

#vembetalar

Socialt bedrageri for 4 millioner: Ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp rejser på ferie i udlandet

11 reaktioner till “Blir bidragstagare från Sverige som reser hem på semester från länder de flytt från återbetalningsskyldiga?

 1. Bidragstagare hålls allt som oftast om ryggen av den äckliga regeringen och den totalt frånvarande oppositionen så här blir det på inga vis någon återbetalning.

  Gillad av 1 person

 2. Vår statskassa läcker som ett såll och det kvittar hur mycket det än fylls i den så blir det aldrig tillräckligt. Det är hög tid att byta ut sållet innan påfyllarna svälter ihjäl. Det måste till bättre kontroll på flyktingar. Besöker de sina hemländer behövs inget skydd i Sverige längre. De ska inte släppas in i landet igen. De är återvändare!

  Gillad av 1 person

 3. Detta sjuka fenomen är inget nytt, det började under 80-talet när de första Libaneserna kom till Sverige som flyktingar för att senare åka till tillbaka på semester till Libanon betalt av staten. Söker man asyl eller kommer som flykting då innebär det att man söker skydd eller att man flyr från förföljelse, då ska man inte kunna åka på semester till sitt hemland! Håller med Ingrid att de inte behöver skydd i Sverige och att de inte ska släppas in i landet längre. Jag tycker inte att vi ska bli bättre på att kontrollera flyktingar utan jag tycker vi ska sätta stopp för dem helt, Sverige är fullt vi har varken plats eller råd med dem, Sverige behöver återtas från denna sjuka sekt som har fått styra under en alldeles för lång tid.

  Gilla

  1. Ett bidragande problem är att berörda benämns som flyktingar, trots att de inte ovanligt har passerat ett antal fredliga länder. Enligt definitionen, så är man flykting fram till och i första fredliga land (oavsett färdmedel). Vid passering av nästa landsgräns till fredligt land, så är man migrant. Det innebär att ingen kan klassas som flykting, när de väl anländer till Sverige, då vårt land angränsar enbart till länder i fred.

   Gillad av 1 person

   1. Visst är det så, men problemen fortsätter med ex att de inte behöver pass, det ställs inga krav utan det är ”de” som ställer krav på oss!! De får allt från bostad, bidrag till utbildning av staten allt för att bli socialdemokraternas röstboskap och detta har de lyckats med hittills, nu kan de få uppleva en ände med förskräckelse om Nyans plockar de muslimska rösterna som sossarna kallt räknar med.

    Ingen ska få passera gränsen utan pass, utan pass ska man hänvisas till sista land, det ska ställas krav på allt från försörjning, utbildning, att betala skatt, språk osv men även att aktivt arbeta med vår kultur och våra svenska normer och värderingar. Listan kan göras bra mycket längre men passar inte detta så finns det andra länder att ”tatta” sig på.

    Gillad av 1 person

 4. Det hade kunnat bli så, men lagarnas tolkning och tillämpning än nog så avgörande.
  Det är dock inte bara svart och vitt utan ibland får svåra överväganden göras.
  Tycker att de största och allvarligaste misstagen har nog politikerna gjort.

  Gilla

 5. Kan dom, som åker på semester, tillbaka till sina” hemländer ” som dom fått fly från, på semester mm, då skall dom stanna kvar där.
  Ty då mister de sitt rätt / sina rättigheter medborgarskap / uppehållstillstånd i Sverige.
  Och givetvis skall eventuella bidrag dras in och återbetalas med ränta från den dag de först stod på svensk mark.

  Gilla

  1. @micaelsblogspot
   Det är så man tycker det borde vara, men regeringen gör allt för att förbättra servicen för denna kategori av människor. På denna punkt verkar pengarna aldrig kunna ta slut.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s