Vi såg det inte komma – igen och igen

I juni förra året röstade alla riksdagspartier utom SD igenom skärpta krav på inblandning av biodrivmedel i årliga steg fram till år 2030 och eftersom Sverige alltid måste vara bäst i klassen är Sveriges reduktionsplikt så klart strängare än övriga EU-länders. Detta ödesdigra beslut har lett till kraftigt stigande priser på drivmedel som slagit hårt mot såväl privatpersoner som företag – särskilt lantbrukare har varit hårt drabbade eftersom även elpriserna rusar i höjden och en del riskerar att få lägga ned sin verksamhet helt som jag skrivit om tidigare.

Nu när det är valår och missnöjet pyr ute i stugorna, börjar en del partier svänga i frågan och tidigare i veckan sade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar att de vill att regeringen ska återkomma med sänkta nivåer i reduktionsplikten, då det är reduktionsplikten som driver priserna just nu.

Samtidigt försökte Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att få riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott att gå med på ett förslag om att se över reduktionsplikten samt sänka kraven – något som Moderaterna gav sitt stöd till medan en majoritet av utskottet sade nej, däribland även Vänsterpartiet, sitt tidigare uttalande till trots.

Häromdagen uttalade sig Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i Dagens Industri, där hon konstaterade att det är såväl ohållbart som orimligt att ha drivmedelspriser som fortsätter i den här riktningen och att det är dags att se över systemet. Vidare uttryckte hon att ”ingen såg det komma” vid beslutet förra året och syftar på prisrusningen av världsmarknadspriser på både olja samt biodrivmedel som kom kort därefter.

Verkligen?! Är det inte riksdagsledamöternas jobb att tänka två steg längre och göra konsekvensanalyser innan man röstar igenom något så banbrytande? Att övriga länder inte satte ribban lika högt hade också kunnat vara en god indikator på att det var ett olämpligt beslut.

Men som alltid förlåter vi de högavlönade politiska ledarna deras misstag oavsett hur många gånger dessa klåpare inte sett det komma genom åren i olika viktiga politiska frågor som sakta men säkert förtär landet. Bedrövligt och nu försöker man sminka över problemen genom att agera rebelliska några månader innan valet så att människor ska se att de ”kämpar emot”, trots att de inte har några som helst intentioner att stå på den lilla människans sida.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) säger att han förstår att prisökningarna innebär problem och framhåller att Energimyndigheten har i uppdrag att göra en analys av reduktionsplikten, men den ska inte vara klar förrän den 15 december – kort därefter är det dags för nästa plikthöjningssteg som kan innebära ytterligare en krona på dieselpriset.

Undrar hur många fler gånger vi kommer att få höra att syltryggarna inte såg det komma innan året är slut? Med tanke på de många omotiverade politiska beslut som genom åren påtvingats medborgarna i klimatets, solidaritetens och medmänsklighetens namn, lär det finnas många möjligheter för dem att krypa till korset i förhoppning om att väljarna ska nappa på deras tomma löften.

https://www.gp.se/ekonomi/partier-sv%C3%A4nger-om-reduktionsplikten-1.65263331

12 reaktioner till “Vi såg det inte komma – igen och igen

 1. Nu bygger Northvolt och Volvo car en gemensamägd batterifabrik i Göteborg. Tretusen arbetstillfällen enbart på fabriken. Som parentes kan man jämföra de investeringar som Amerikanska bolag gör här med få anställda och skattebefrielse och då tänker jag på Facebook. Den svensk-kinesiska batterifabriken kommer att ge arbetstillfällen och skatteintäkter. Det gör ont att erkänna men Kina visar vägen till framtiden på många sätt. Det kunde väl vara Sverige och svenskarna. Det är bara att buga och bocka för denna miljardinvestering och såklart så sjunger förbränningsmotorn på sista versen. Beslutet om reduktionsplikt är redan överspelat i ett något längre perspektiv. Sverige har inte råd att tacka nej till investeringar som Kina vill göra. Vad har Bonniers och Robert Ascberg med Kinas inrikespolitik att göra kan man ju fråga sig. Aschberg kan väl fortsätta med det han är bra på-att trakassera hårfrisörskor som oroar sig för samhällsutvecklingen eller så kan han ju skala möglig ost på Skånemejerier.

  Gillad av 1 person

  1. Faktum är att Volvo och Northvolt inte har en aning om hu strömförsörjningen ska garanteras.

   ”Tillverkning av battericeller är både energi- och effektkrävande. Den nya fabriken kräver ”över 200 MW”, enligt uppgift från Northvolt.

   – Med en del investeringar av energibolaget och det nationella elnätet kommer vi att ha tillräckligt med kapacitet i elnätet när produktionen ska starta, vilket är planerat till 2025. Den andra delen, som handlar om hur vi kan försäkra oss om att vi har tillräckligt med förnybar energi, är ett arbete som kommer att pågå fram till produktionsstart, säger Peter Carlsson.”

   ”– Kruxet är att den här etableringen kommer att dra till sig fler industrier och underleverantörer som kommer att kräva ännu mer effekt. Det brukar bli en ketchupeffekt som vi måste vara beredda på. Plus att vi har hela omställningen i kemiklustret i området, det är många industrier i Göteborgstrakten som pratar om att ställa om och behöver mer el, säger Daniel Gustafsson.”

   ”– Därefter blir det säkert ett gap om vi inte gör något mer. Det gäller att jobba fort, korta våra ledtider, få igång utvecklingen inom energilager och se till att få havsbaserad vindkraft på plats, säger han.”

   ”– Vi kommer att få effektbristsituationer och kan inte förlita oss på att vattenkraften i norr alltid tillgodoser alla behov i Sverige. Vindkraften på land räcker inte. Havsbaserad vind blir helt fundamentalt för att försörja en sådan här region med el i framtiden, säger Daniel Gustafsson.”

   https://www.nyteknik.se/energi/sa-mycket-effekt-kraver-nya-batterifabriken-7028297

   Det hela ska alltså ”lösas” med vindkraftverk till sjöss… jo visst det fungerar säkert jättebra. Det kommer mer och mer rapporter om att vindkraftsparker på land och till sjöss är rena förlustaffärerna.

   Dessutom behövs det en enorm mängd ström till at ladda och driva dessa leksaksbatteribilar. Om 10 år är det hela över och skattebetalarna står naturligtvis för notan. Ännu en gång.

   Gilla

   1. Det kan nog bli bra även om elen blir dyrare. Tricket är att gå ur EU så fort som möjligt så att vi kan skydda Volvo och andra företag mot orättvis konkurrens. De som köper elbil kommer förmodligen snart kunna köpa el när den är billig och även kunna sälja till nätet när den är dyr så att nätet stabiliseras, tror jag.

    Nooshi försöker hålla miljöprofil och ge intrycket av att hon vill skydda de fattigaste samtidigt. Jag VET att detta är LÖGN. Jodå. V har förändrats. Vänsterpartiet är idag en sekt full med hycklande identitetspolitiska radikalfeminister ur övre medelklass som inte bryr sig ett dugg om de som blivit fattiga medan de suttit i knät på sossarnas kanslihushöger, miljötalibanerna och Lööf. Deras fokus är att förtrycka vita män ur arbetarklassen åt SD, så att SD växer. Bra jobbat! *ironi*

    De kräver heller inget utträde ur EU, vilket är en förutsättning för att kunna skapa ett solidariskt samhälle med människor, djur och natur. Det är tyvärr lika illa eller ännu värre med MP. Jag är uppriktigt förvånad att fler ur V och MP inte kommer till mig. Jag trodde inte att sekterismen var så cementerad i deras hjärnor.

    Gilla

   2. Det är tyvärr mycket politik i de negativa kommentarerna hos sk experter iom att det är Kina som också är inblandade. Jag tror på det och det gör nog ägarna också annars hade man inte satsat dessa många miljarder. Det fanns inga bensinpumpar på hästdroskornas tid heller.

    Gilla

   3. Jag tror Kina har en ganska bra uppfattning om varifrån energis skall komma. Kinas Torium kraft ligger ett till två år borta, och fusionskraften åtta till tio år borta.

    Gilla

  2. Det är sant att Kina är ledande i världen, men glöm samtidigt inte att Kina har en mycket strulig bana av utveckling bakom sig som Sverige inte har. Det går inte bara att kopiera. Kina införde Parti demokrati 1913, och längre än så har Sverige inte kommit idag. Sverige kopierade sovjet diktaturen 1917, som splittrades och blev svenska kommunisterna och Socialdemokratin, och där sitter landet fast idag. Kina avskaffade parti demokratin 1949, sovjetkommunismen 1958, provade olika former tills 1978 då kommunismen helt åkte i avskrädet, och man experimenterade. Omkring 2010 kunde man skönja början till ett genuint folkstyre, och det började inte fungera förrän omkring 2015. Sverige har inte haft någon utveckling. Sverige har bara varierat sovjetsystemet från 1917, folk får rösta på ett parti, alla nästan identiska, precis som i Sovjet, och allmänheten är sedan helt blockerade från att påverka något. Sverige måste bryta med diktaturen och utveckla ett eget samhällssystem, men kan mycket väl lära från Kinas alla misstag och framfångar.

   Gilla

 2. Uttrycket ”vi såg det inte komma ” borde närmast kvalificera till en dumstrut på huvudet.
  En politiker i beslutsposition har väl närmast som uppgift att just se det komma, eller?

  Gillad av 1 person

 3. Hade de gjort en ordentlig och riktig konsekvensanalys av problemet och om de möjliga som kan uppstå så hade de förstått att de inte hade varit så enkelt som de först trodde. Men eftersom ingen i sandlådan ”Rosenbad” kan stava till konsekvensanalys så blir de vi vanliga skattebetalare som får betala för deras inkompetents.

  Gillad av 3 personer

  1. Precis samma som när det ska byygas opålitliga vindkraftverk till lands och sjöss som ersättning för pålitlig vatten- och kärnkraft. Noll aning och noll konsekvensanalys.

   Gillad av 2 personer

 4. Kanske detta skulle få en ändring till stånd; Från och med 1,a Mars kommer samtliga regeringsmedmlemar endast erhålla en ersättning motsvarande en industriarbetare, samtliga av staten anställda likaså!
  Samtliga arvoden som emanerar från annat än staten kommer att beslagtas! Samt utredas av säpo som spioneri!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s