Sluta läxa upp era kunder ICA – den som betalar bestämmer själv vad den vill äta

Har precis avslutat veckans tråkigaste uppgift – att beställa mat från ICA online och känner mig irriterad över att de börjat med så kallade ”hälsotips” den här veckan som dyker upp under tiden man handlar. När jag väljer grädde, mjölk och smör kommer det upp ”nyttigare” alternativ i form av lightprodukter. Två gånger nu när jag klickat på ett paket köttbitar respektive korv har det kommit upp ett meddelande om att jag kanske borda byta ut detta till veggokorv eftersom det är mer ”hälsosamt” än att äta rött kött. Seriöst – ska mataffärerna nu börja med pekpinnar och uppfostra folk vad de ska äta?! Det lär inte bli någon hit, låt folk bestämma själva vad de vill ha på sin talkrik. 👎

Jag ska skriva till dem och klaga – kanske dags att byta matleverantör, det är trots allt jag som betalar för tjänsten. 🙄

14 reaktioner till “Sluta läxa upp era kunder ICA – den som betalar bestämmer själv vad den vill äta

 1. Ja varför inte bojkotta ICA? Det gör jag i varje fall, mycket beroende på att de är ett högprisbolag. Varför betala mer än man behöver? När de dessutom föreslår vad man ska köpa så är de ute på mycket hal is. Jag vill köpa det jag vill utan några näsvisa pekpinnar från dessa viktigpettrar. Har dessutom aldrig handlat mat online eftersom det ofta är ett betydligt dyrare alternativ. Jag vill strosa runt i den butik jag handlar i och välja själv vad jag vill inhandla. Utan munskydd och injektioner kan jag väl tillägga.

  Gillad av 1 person

  1. Det vill jag också egentligen, men som ensamstående och heltidsarbetande mor till fyra barn räcker inte tiden till att veckohandla i butik då jag vill prioritera annat på helgen, så därav att jag övergått till detta.

   Gilla

   1. Är inte barnen med och handlar? Gör det till ett familjearrangemang och ge barnen uppdrag att hämta saker ni behöver till varuvagnen. Låt dem efter hand klura på vad som är vettigt och inte, beträffande pris och kvalité. Handlandet blir då relativt snabbt avklarat, samtidigt som det får en social funktion. Ätandet är (förhoppningsvis) redan en familjeangelägenhet, så varför inte göra inköpen till det också? Det tjänar ni alla på.

    Gilla

  2. Vilka skall man välja då? Coop är via KF styrt av socialdemokraterna och det blir därefter. (Det mesta de säljer under eget märke är rent skräp, t.ex ”italiensk pasta”, men genuin italiensk pasta innehåller inga industrigifter – alls, som Coops ‘produkter’ gör …) Övriga butikskedjor är i stort sett politiskt korrekta, dvs de hävdar finansiella/politiska påfund, som de inte kan bevisa.

   Gilla

   1. Vad är industrigifter? Glyfosat finner du garanterat i nästan all växbaserad livsmedel men efterhand som giftresterna ökar justerar myndigheter upp gränsvärdena och det kan säljas som giftfritt.

    Gilla

   2. Allt konstgjort, som i praktiken är kroppsfrämmande. Det tar åtskilliga (tusentals) generarationer att anpassa sig helt till förändringar i kosten. Det gäller alla arter, inklusive människan. De flesta och största förändringarna har tillkommit sedan 1950-talet. Vi är inte ens anpassade till den mängd spannmålsprodukter som intas idag, trots att manniskan övergick från nomadiserad ‘jägare och samlare’ till bofast odlare för flertalet tusen år sedan. Därav välfärdssjukdomarna, som tillkom som följd. Vi är inte ens fysiskt aktiva i den grad, som vi är ‘konstruerade’ för. Rent biologiskt/evolutionärt sett, så är våra kroppar fortfarande inställda för nomadlivet. (Bland dagens kvarvarande nomadkulturer hittar vi därför få sjukdomar …)

    Industrioljorna räknas dit, eftersom de inte allt för länge sedan enbart användes enbart inom industrin, endast som smörjmedel och bränsle (krasst sett, så är rapsolja biodiesel med sämre kvalité än petrodiesel). Fröer har människan ätit genom hela sin utveckling, vilket våra kroppar kan hantera, men tillhörande oljor är att betrakta som koncentrat. Med det blir små försumbara problem stora och svårare att hantera.

    Det du pekar på kan förkaras med ett ord: korrumption. Girigheten övertriumfar förståndet, på bekostnad av andras hälsa …

    Gilla

 2. Hur mycket kemikalier innehåller t ex vego korv, vegofärs mm för att det ska smaka som äkta kött och korv?
  Tillverkningsprocessen är mer komplicerad än de naturliga produkterna. Så det kan inte vara någon vinst för miljön och klimatet. Det är nyttigare att äta riktigt kött och feta mejeriprodukter. De smakar bättre, mättar bättre och kroppen mår bättre. Senaste boken ”Mosley metoden i praktiken, gå ner i vikt snabbt & säkert” poängteras det i menyerna och recepten helfeta mejeriprodukter även i köttfria rätter där mejeriprodukter ingår.
  För många år sedan kom forskare fram till att äkta smör var nyttigare än processade matfetter eftersom smöret spjälkas upp i matsmältningsprocessen och lämnar kroppen med avföringen. Men margariner stannar kvar i kroppen och bildar plack i ådrorna. Därav ökningen av hjärtinfarkter som efter världskriget ökade då margariner fick ersätta smör. Tyvärr hittar jag inte forskningsrapporten men om jag minns rätt var det bl a utländska forskare som tillsammans med forskare i Lund som publicerade den. Men i Lund finns en lite äldre kvinnlig professor som förespråkar vegetabiliska oljor och fetter. Så det kan vara orsaken till att det har blivit svårigheter att finna forskarnas rön. Jag köpte den ovan nämnda boken för att den innehåller 121 enkla recept, inte för att gå ner i vikt utan leva ännu sundare. Så i morgon blir det tacos med vanliga tortillabröd men istället för de svårätna lättsmulande hårda sorten blir det även tacos i hjärtsalladsblad. Givetvis blir det med oxfärs, fet riven ost och alla vanliga grönsakstillbrhör med bokens recept som grund.

  Gillad av 2 personer

  1. Vegetabiliska oljor får man se upp med, då de flesta inte egentligen lämpar sig för konsumtion. Detta beroende på att [industri-] fröoljor endera redan har eller bryts ner till komponenter som är skadliga i våra kroppar, dvs de förr eller senare orsakar inflammationer i kroppen, som kan leda till blodproppar (personlig erfarenhet). Läkemedelsindustrin har naturligtvis inga invändningar, eftersom att skadorna genererar dem [stora] pengar på sikt. Att processen sker långsamt, gör att folk i gemen inte inser kopplingarna (uppsåtet). Ta t.ex. bröd, som i dag är svårt att hitta utan berörda skadliga oljor. Den vanligaste oljan i bröd idag, som är rapsolja, blev i USA i mitten av 1950-talet förbjudet att använda i livsmedel, pga av en giftig syra som finns i raps. (Erukasyra, som finns i alla senapsväxter, där rapsen ingår.) Man hårdraffinerade (vilket tog bort delar av näringsämnena) och fick den slutligen godkänd under varumamnet canola. En viss mängd gift finns fortfarande kvar i oljan … Detta förbud gäller även i Kanada, men inte övriga världen.

   Fröoljor skall därför undvikas och i stället skall ”frukt- och bäroljor” nyttjas (oliv-, kokos-, jordnöts-, shea- och palmolja), som saknar berörda hälsoproblem helt. Varför inte genuint smör utan kemikaliska tillsatser? Det är betydligt nyttigare än vad läkemedelindustrin påstår! Någon kan ha invändningar mot jordnötsolja, då det finns allergiker som har svåra problem med jordnötter (jag är inte en av dessa, även om jag inte tål vissa baljväxter, t.ex ärtor). Dock saknas berörda allergener i oljan, om den är korrekt framställd, så det är inget problem. Tyvärr finns det fuskande producenter, precis som med olivolja. En indikator på att oljan är bra, är att det anges ‘0 gr protein’ i innehållsdeklarationen. Är det något annat, så innehåller oljan allergener.

   Gillad av 1 person

 3. Jag förstår att du blir irriterad när de onyttiga varorna tillverkade med kemikalier och aromer dyker upp. Visserligen handlar jag inte online eftersom jag bara har ca 100 m till närmsta ICA butik. Även Hemköp har blivit irriterande med att man får extra poäng om man väljer vego produkter.

  Skickat från min iPad

  Gillad av 2 personer

 4. Tror kanske att handlaren i detta fall ICA tjänar eller har bättre avans på sämre produkter, ju mer socker eller ju mer tillsatser en produkt har ju mer tjänar de på den. Lite så med grönsaker med tror jag, själv handlar jag när det är säsong på frukt och grönsaker, bäst är att odla eller plocka själv, näst bäst är att handla lokalt och ekologiskt eller bara ekologiskt, funkar inte detta så handlar jag inga grönsaker/frukt.
  Försöker bara handla så ”rena” produkter som möjligt, helst helt utan tillsatser.

  Som du brukar säga Follow the money, jag tror inte det är svårare än så.

  Gillad av 2 personer

 5. Hej Jenny! Du har så klart för dig – men vad är problemet??? Skit i ICA och beställ från Willys istället!! Willys har mycket bättre priser en ICA. En matkasse (500:-) med samma varar är ca 100kronor lägre på Willys!!! Och Willys kommer inte med ”pekpinnar” om vad du ska välja för alternativ – så kontentan av detta är….handla på WILLYS!!!

  Gilla

 6. Lars Bern har skrivit en bra bok om kostens betydelse och inverkan på vår hälsa! Läs den.
  Fröoljor är olämpliga som människoföda, bäst är kokosolja tätt följt av smör.Olivolja ska helst användas kallt, dvs. i sallader. Boken heter Den metabola epedemin, en tegelsten men intressant för att medvetandegör folk om kostens betydelse för välmående, för alla vill väl dö friska, eller?

  Gillad av 1 person

 7. Om du kör Firefox, installera addon som heter ”adblock” och ”adbloch ultimate”. Förmodligen går det att stoppa dessa poppups med dom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s