Minskad svensk matproduktion kan bli följderna av de skenande kostnaderna för el och drivmedel

De skenande kostnaderna för el och drivmedel slår hårt mot en stor del av Sveriges invånare – en del tvingas flytta från sina hus då man inte klarar av en fördubblad elräkning och alla som är beroende av bilen har det tufft, igår höjdes åter drivmedelspriserna dessutom.

Man skulle rent krasst kunna säga att det nog är lättast för bidragstagare just nu eftersom man inte betalar hyra, el, busskort m.m. ur egen ficka och således inte märker av de drastiska prisförändringarna på samma sätt. För skattebetalarna innebär det cyniskt sett att man inte bara ska slanta upp för sin egen saltade räkning utan även solidariskt ska bidraga till att försörja hundratusentals andra. Antalet försörjda på sociala ersättningar och bidrag ökar dessutom stadigt för varje år som går tack vare den förda politiken som ligger till grund för så mycket som gått fel i det här landet.

Några som har det extra tufft just nu är företagare, särskilt matproducerande bönder, där de stigande kostnaderna för el, drivmedel samt foder gör att lönsamheten drabbas hårt och inte bara riskerar att slå ut många gårdar utan även kommer att generera dyrare matpriser för oss konsumenter.

DN har i dag ett reportage om en familj som ägnar sig åt grisuppfödning, där man håller på att duka under av de galna priserna. Bara elräkningen den senaste månaden steg från 100.000 kr till 200.000 kr, medan det kraftigt höjda priset på foder inneburit en kostnadsökning på tre miljoner kronor per år för familjeföretaget, vilket motsvarar ungefär 10% av bolagets omsättning.

Många bönder i Sverige larmar nu om att de måste få hjälp med kostnadsökningen och ökat pris på griskött kan vara i antågande, med risk för att konsumenterna istället väljer utländskt kött som är billigare samt inte håller samma kvalitet.

Jag vet själv när man handlar mat att plånboken ofta får styra för att det ska gå ihop sig ekonomiskt och att man då inte alltid har möjlighet att välja svenskt kött. Ändå propageras det för att vi ska välja svenskt kött och stötta våra svenska bönder, men då krävs det också insatser från högre ort för att möjliggöra detta genom att gynna såväl producenter som konsumenter.

Höjda matpriser överlag pratades det för övrigt om redan vid årsskiftet, då bland annat brödproducenten Pågen flaggade för att man tvingas höja priserna på bröd och många svenska företag har de senaste åren sagt att man överväger att flytta sin produktion utomlands då såväl elpriserna som den svajiga elproduktionen påverkar och många har redan gjort slag i saken.

Detta blir tyvärr en ovälkommen följd när våra styrande politiker under lång tid ignorerar problemen och envetet håller fast vid en orealistisk politik styrd av pengar, driven av skrämselpropaganda och som domineras av obefogad klimathysteri, där våra reella miljöproblem hamnat i skymundan. Någon ljusning verkar inte heller vara i sikte för medborgarna eftersom den svenska regeringen till skillnad från andra länder inte visat intresse för att genomföra varken sanktioner för gemene man eller rejäla sänkningar av momsen på mat och drivmedel.

https://www.dn.se/ekonomi/svenskt-griskott-kan-bli-dyrare-priserna-maste-upp/

3 reaktioner till “Minskad svensk matproduktion kan bli följderna av de skenande kostnaderna för el och drivmedel

 1. Jag köper bara svenskt kött. Så långt det är möjligt köper jag inhemska varor. Tyvärr tvingas jag ibland att tumma på principerna eftersom det inte finns svenska producenter av allt. Många tyckare anser att jag gör fel, vi måste låta varje land göra det de är bäst på säger de. Visst, men den dagen de inte vill sälja nåt till oss då? Vad gör vi då?

  Gillad av 2 personer

 2. Kortfattat är det detta ”Big Food” vill, så alla blir tvungna att köpa deras dåliga, undernärda och kostsamma mat istället för bra producerad och lokal mat. Det räcker att titta på Scan när de handlar upp kött från bönderna så klassificeras köttet efter en speciell klassificering där bonden nästan aldrig når upp till de bästa köttet där han får mest betalt av Scan, men när Scan i sin tur säljer köttet till konsumenten så kan vi aldrig se någon klassificering av köttet från bönderna. Utan vi som konsumenter får alltid betala de högsta priset oavsett klassificering, de som förlorar är bonden och konsumenten.

  På detta har vi även en inflation som stiger mer än våra politiker vill tro, alla som handlar i princip i vilken affär som helst ser att de mesta har blivet bra mycket dyrare och lägg där på el och vatten. Ingen ska inbilla mig att vi får en lönehöjning på 7-9% som många tror vår inflation ligger på vilket i sin tur innebär att vi får mindre pengar eller inflationen äter upp lönen innan du har fått den.

  ”Förutom att inflation gör oss fattigare så driver det en händelsekedja som ser ut så här: Oväntat hög inflation gör att företagens kalkyler spricker, vilket orsakar konkurser, som drabbar bankerna som lånat dem pengar. Bankerna måste skydda sina balansräkningar och börjar dra in lån även från företag som har sund verksamhet, vilket skapar fler konkurser. Därpå följer arbetslöshet, oförmåga att betala bostadslån, förvärrad bankkris. Allt i en enda ond spiral.” stycket tagit från (https://folkungen.se/forbered-dig-for-ekonomiskt-kaos/)

  Ett av många problem är att vi har politiker som inte vill se att vi har en hög inflation att ta tag i, här gömmer sig politikerna för de enda som går att göra för att hejda inflationen är att höja räntan och just detta är det ingen som vågar. För skulle det skapa panik på bostad, aktie och lånemarknaden och den bomben vill ingen utlösa, istället åker vi bokstavligt första klass rakt in i väggen där det slutar med att vi vanliga arbetare får betala ännu en gång för en spekulations ekonomi som har gjort många till låssas miljonärer på pappret. Men som alltid kommer verkligheten ifatt och jag tror att vi börjar så sakteligen att vakna ur denna rosaskimrande dröm där alla ska leka miljonärer på lånande pengar.

  Gillad av 2 personer

 3. Samtliga riksdagspolitiker har mer eller mindre svurit sin tro till klimatpropagandan, därför anser de att det är till skada för klimatet att äta kött. Detta innebär rent praktiskt att de står upp och applåderar dyrare kött och har inte för avsikt att göra någonting åt dessa stigande köttpriser.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s