Dags att reducera såväl riksdagsledamöter som onödiga politiska tjänstemän

Häromdagen skrev jag om hur det under pandemin blivit tydligt att vi klarar oss utmärkt med färre riksdagsledamöter för att styra Sverige och att vi borde göra som våra nordiska grannländer som har mycket färre ledamöter – något som både skulle spara pengar och effektivisera.

I dag skriver en lokalpolitiker i Ystad en debattartikel i samma ämne, men på kommunnivå och han har helt rätt i sitt resonemang som säkert kan tillämpas på flera kommuner i landet. Pandemin har visat att det finns ett stort överflöd av onödiga tjänster – inklusive politikerkåren och man borde se över detta så att skattemedlen utnyttjas på rätt sätt, det finns som bekant flera områden där landets kommuner blöder.

#vibetalar

_______________________________

”Mitt fokus var offentlig verksamhet. Vi har en mängd kommunala lokaler, som just nu står tomma och slukar resurser. Kommer vi att behöva alla dessa kontorsytor? – med all säkerhet inte.

Flertalet tjänstpersoner i kommunen jobbar på distans och är inte delaktiga i kommunens dagliga arbete på samma sätt som tidigare. Trots detta verkar kommunen och dess kärnverksamheter fungera. Behöver vi verkligen alla dessa tjänstepersoner: chefer, konsulter, utredare, konstruerade ej nödvändiga ”skryttjänster” i framtiden? – med säkerhet inte.

Jag förutsätter då att vi inte skapar en massa mindre angelägna uppgifter för personalen, exempelvis krav på strategidokument, måldokument, uppföljningar, utredningar, planering av dyra dåligt genomtänkta skrytbyggen.

Flertalet politiker lyser just nu också med sin frånvaro eftersom det mesta av den politiska processen fungerar på länk – praktiskt men inte speciellt stimulerande.

Behöver vi alla mer eller mindre engagerade förtroendevalda i framtiden? Jag vill påstå att vårt demokratiska samhälle får ut alldeles för lite om vi ser till mängden förtroendevalda, som finns.

Kostnaden står verkligen inte i proportion till vad dessa ger samhället. Eftersom partipiskorna styr och en liten elit styr och ställer är övriga i princip ”politiska statister”.

Vi borde med stöd av ovan kunna spara mycket pengar till förmån för kärnverksamheten, som verkligen behöver prioriteras. Dessa verksamheter exempelvis infrastruktur, skola, omsorg och sjukvård är fundamentala i samhällsmaskineriet.

Verksamheten och dess personal är sårbara eftersom man lider brist på resurser, kompetent personal och i dessa tider dessutom är utsatta för smitta (flertalet saknar ju förmånen att jobba på distans, vilket också skapar ett oschysst ojämlikt arbetsliv)

Vi kommer inte att ha råd att framledes finansiera hela den svällande, ineffektiva offentliga verksamheten. Vi måste med andra ord prioritera det som fundamentalt viktigt för att vårt samhälle ska fungera. Vi har inte råd med en ständigt svällande administrativ ”overhead” med ständigt nya konstruerade uppgifter och tjänster.

En ständigt svällande oengagerad politikerkår lär inte heller vara möjlig. Lika lite som vår jord har obegränsade resurser finns det oanade resurser inom det allmänna (kommun, region, stat).

Det är hög tid att arbeta för en omstart, när väl pandemin är över. Vad ska vi skattefinansiera av allt som vi i nuläget erbjuder och sysslar med i kommunerna?Vilka tjänstepersoner och befattningar kommer vara berättigade i en mindre kommun som exempelvis Ystad?

Göran Göransson, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige, ordförande i BUN”

https://www.ystadsallehanda.se/insandare/goran-goransson-vi-har-inte-rad-att-finansiera-den-svallande-ineffektiva-offentliga-verksamheten-a3b82c27/

3 reaktioner till “Dags att reducera såväl riksdagsledamöter som onödiga politiska tjänstemän

  1. ”Det är hög tid att arbeta för en omstart, när väl pandemin är över.” Har svårt att se att detta kommer att ske, vi pratar om politiker och tjänstemäns löner och tjänster. De är lätt att glömma att de klappar varandras ryggar och lär se till att deras tjänster fortgår, för inte kommer dessa ”tjänstemän” ta bort sina egna arbeten och den lön som medföljer detta jobb. Tror man det så får jag nog påstå att man är väl naiv.

    Det är alltid svårt att ändra ett beteende när de som avlönas sker med ”andras pengar” i detta fall våra skattepengar, det finns alltid människor som tycker att de är värda att få bra betalt för lite arbete och detta sker oftast inom den sfär där ”företaget” inte är privat utan den drivs med andras pengar, då blir oftast synsättet ett annat.

    Gillad av 1 person

  2. Det är ju vanligt folk som fått tillfälle att få smak på makt och pengar det vill dem till varje pris behålla och det är vi andra vanliga människor som tillåter dem behålla sina pengar och sin makt. Så vems är felet ?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s