Allt fler svenskar fast i skuldfällan

Riksdagen har vid ett flertal tillfällen genom åren uttryckt målsättningen att antalet svårt skuldsatta personer ska minska, men med facit i hand har det gått åt motsatt håll och privatpersoners obetalda skulder i Sverige har aldrig varit så stora som nu. På fem år har skulder kopplade till privatpersoner hos Kronofogden ökat med femton miljarder.

Enligt Cecilia Hegethorn Mogensen, biträdande rikskronofogde, är det ett stort samhällsproblem där det konsumtionssamhälle som vi lever i med väldigt lättillgängliga lån – ofta med höga räntor – driver utvecklingen och nu varnar myndigheten för att tiotusentals personer inte tar sig ur sin skuldsättning på egen hand utan riskerar att bli skuldsatta för livet.

Antalet skuldsatta privatpersoner hos Kronofogden idag uppgår till drygt 400.000 personer och av dem har 160.000 personer haft skulder för indrivning i över tio år. Enligt Kronofogdens bedömning kommer 70.000 inte att kunna betala tillbaka sina skulder inom överskådlig tid.

Att allt fler svenskar får överskuldsättning får konsekvenser både för den enskilde individen och för samhället med sjukvårdskostnader, produktionsbortfall, ersättningar inom socialförsäkringssystemen och arbetslöshetsförsäkringen, försörjningsstöd, bortfall av skatteintäkter samt risk för kronisk ohälsa.

Men det finns så klart en viss fördel i allt detta för eliten – människor i skuld är i beroendeställning och lätta att kontrollera, varför denna negativa samhällsutveckling indirekt gynnar våra makthavare.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/tusentals-svenskar-fast-for-livet-skulderna-okar-varje-dag-1

4 reaktioner till “Allt fler svenskar fast i skuldfällan

 1. Tittar man på Lyxfällan,förstår man rätt fort att många är ”korkade”som tar alla lätt tilgängliga lån,som borde vara förbjudna.Men det är nog så,att en människa i skuld är lättare att kontrollera!

  Gillad av 1 person

 2. Jag har vid två tillfällen blivit uppringd av personer som erbjudit sig att ordna billigare ränta på mina lån/skulder..Det blev båda gångerna en märklig tystnad när jag deklarerade att jag är helt skuldfri. Jamen bostadslån då??. Nej, HELT skuldfri. På deras förvåning förstår jag att jag i detta fallet är en liten udda fågel.
  Det känns faktiskt riktigt bra.

  Vänligen från Nina

  Gillad av 2 personer

  1. Känner igen detta! Får brev och samtal från banker och långivare där de lovar guld och gröna skogar om man bara tar lån eller krediter från dem…Vad f-n ska jag med deras lån och hutlösa räntor till? Men visst finns vi udda fåglar även om makteliten så gärna vill vi ska skuldsätta oss. Den som är skuldsatt är inte fri…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s