Ett slag i ansiktet på medborgarna när man ger fördelar till big tech-bolagen men inte till befolkningen

I en intervju i dagens GP konstaterar vår nya energimimister Khashayar Farmanbar (S) att Kärnkraften varken är grön eller förnybar samtidigt som han påminner om att besluten om att stänga de senaste fyra reaktorerna i Sverige fattats av ägarna med hänvisning till dålig lönsamhet.

Minister Farmanbar glömmer dock att nämna att anledningen till den dåliga lönsamheten är att ägarna måste betala full skatt oavsett hur mycket effekt man tar ut ur kärnkraftsanläggningen, medan vindkraften subventioneras på alla sätt.

Men inte nog med att regeringen fortsatt är emot kärnkraft trots ett uttryckligt behov av stabil elproduktion, vilket inte minst visat sig de senaste månaderna med kyligt väder, dessutom vill man som bekant inte ge några elskattelättnader till svenska hushåll vad gäller elavgifter.

Hyckleriet blir extra tydligt när det nu framkommer att regeringen beviljar skattelättnader åt storföretag som Facebook, Microsoft och Amazon som driver serverhallar i Sverige och kommer att få generösa rabatter på sin omfattande elförbrukning.

Under år 2021 betalade Skatteverket fram till november månad tillbaka 294 miljoner kronor för nedsatt elskatt till aktörer inom serverhallar, vilket kan jämföras med 216 miljoner kronor föregående år.

De amerikanska nätjättarna slipper nästan helt att betala skatt för de serverhallar som regeringen gett dem tillstånd att bygga i Sverige, trots att dessa drar lika mycket el som hela svenska storstäder och det bidrager till att driva upp elpriserna för befolkningen.

Tidningen Dagens Industri har sökt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) för en intervju om elrabatten till serverhallar, men Thorwaldsson har avböjt och hänvisar istället till finansministern Mikael Damberg (S). Men Damberg vill inte heller medverka i någon intervju, men låter via sin pressekreterare meddela att det är viktigt att ”Sverige är med och leder digitaliseringen”.

Vilket skämt och denna regering har svenska folket således högt förtroende för?! Man baxnar.

#vibetalar

https://www.friatider.se/regeringens-elrabatt-till-natjattarna-300-miljoner-kronor

https://www.gp.se/ekonomi/ministern-k%C3%A4rnkraften-%C3%A4r-inte-gr%C3%B6n-1.63123427

8 reaktioner till “Ett slag i ansiktet på medborgarna när man ger fördelar till big tech-bolagen men inte till befolkningen

 1. Om det är några som verkligen har råd att betala fullpris för den el de förbrukar så är det dessa Techbolag, som Microsoft, Amazon och Facebook. Varför i helvete ska vi via skatten finansiera deras elkostnader? De skapar jobb säger regeringen. Nå, låt oss titta på hur många jobb de skapar i landet. Totalt så rör det sig om ca 280 anställningstillfällen för samtliga dessa tre Techbolag. Vi skattebetalare betalar alltså 294 miljoner per år för 280 årsanställda! Var och en kan ju se att detta är totalt åt helvete, dock inte regeringen för där är dumheten och oförståndet ledstjärnan!

  Gillad av 2 personer

 2. Fritt fram för regeringen att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter

  ”Domstolen tydliggör också att detta inte endast gäller inskränkningar i samband med covid-pandemin. Regeringen kan fritt och utan att riskera en rättsprövning kränka medborgarnas mänskliga rättigheter och medborgerliga fri- och rättigheter enligt eget gottfinnande så länge det sker genom ett normbeslut där inga enskilda individer pekas ut.”
  https://samnytt.se/fritt-fram-for-regeringen-att-kranka-medborgarnas-manskliga-rattigheter/

  Bra, då kan vi kollektivt kränka regeringen och frånta dem deras mänskliga rättigheter och medborgerliga fri- och rättigheter enligt eget gottfinnande.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s