GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Året börjar gå mot sitt slut och jag vill tacka alla läsare som följer bloggen och kommer med värdefulla kommentarer som bidrager till kampen för att belysa det som är fel i samhället – utan er vore den ingenting.

När makthavarna försöker överskrida gränsen för vad som är acceptabelt genom att inskränka våra rättigheter är det viktigt att säga ifrån. Nästa år är ett ödesdigert valår, vilket gör det viktigare än någonsin att ifrågasätta samt när det är befogat kritisera våra styrande och det är många därute som skulle behöva en intakt ryggrad i julklapp.

Så från oss alla till er alla – en riktigt god jul och ett gott nytt år! 🎅🎄

24 reaktioner till “GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

 1. Tack själv att du orkar, tar dig tid och att du värdesätter oss som kommenterar dina inlägg. Hoppas du har energi att fortsätta kampen, själv tänker jag fortsätta och göra allt som stor i min makt för att ge de som kommer efter oss en bättre värld.
  GOD JUL & GOTT NYTT ÅR TILL DIG OCH DIN FAMILJ
  Hälsningar
  Gringo

  Gillad av 1 person

 2. God Jul o Gott Nytt År till dig/er också och tack för alla kloka och upplysande inlägg om det aktuella samhällsklimatet vi tvingas leva i.

  Gillad av 1 person

 3. Detsamma.
  Här i Kina firar vi inte julen, i alla fall inte officiellt, vilket folk tar igen med råge både på Nyåret och Vårfestivalen. Däremot firar handlarna den, med både massa tomtar, julgranar pynt och mördande reklam, det gäller att sälja presenter och handlarna har gått fram så hårt med försäljningen att myndigheterna har bett att dom dämpar sig. Folk i Kina är ungefär lika religiösa som moderna svenskar, religion – trevligt att ha, bara praktiserar när andan faller på, men inte dyrkar. Det anses inte konstigt att till exempel både buddister och muslimer har kyrkbröllop. 75% praktiserar olika traditionella folkreligioner, 16% Buddism, 8% Taoism, 2.5% Protestantism, 0.5% Islam och 0.4% är katoliker. Det blir över 100% och det stämmer. Många praktiserar mer än en religion, vilket är detsamma som i Japan. Julkort skickar man, men på WeChat, uppfinningen från 1870 som kallas telefonen har Kina nästan övergett. Det är på WeChat allt händer, samtal, röst, bilder och video meddelanden, man handlar, betalar, skickar räkningar, får skattekvitton, hittar och hyr delningsbilar, köper biljetter, får nyheter och debatterar. I all oändlighet.
  Man äter faktiskt ofta ”julmiddag” på julafton i Kina, med det kallas inte julmiddag. Det är en familjesammankomst, men maten är liknande som svensk julmiddag. I Kina missar man aldrig ett bra tillfälle att fira något. Det finns så mycket att fira, festivaler, legender, händelser osv, att man kan köpa speciella kalenders som påminner om dagar att fira, om man vill.
  Lite exempel.
  —Nyårsdagen 元旦节 (yuán dàn jié)
  —Vårfestivalen, Kinesiska nyåret 春节 (chūn jié) 7 dagar i januari och februari, jordbruket började. Varje dag har en särskild festival i två veckor. Det regleras av månkalendern, månens faser.
  —Lyktornas festival 元宵节 (yuánxiāo jié) en dag i januari eller februari
  —Kvinnodagen 妇女节 (fù nǚ jié) Halvdag 8 mars
  —Qingming Festival 清明节 (qīng míng jié) Man går och hälsar på avlidna förfäder
  —Första maj 五一劳动节 (wǔ yī láo dòng jié)
  —Drakbåtsfestivalen 端午节 (duān wǔ jié), i maj, till minne av när man försökte rädda poeten Qu Yuan som dränkte sig i förtvivlan
  —Dubble 7 festivalen eller Valintines day 七夕节 (qī xī jié) sjunde juli efter en legend
  —Spökfestivalen 节 (Guǐ jié) juli, Zhongyuan Festival”, 中元节 Zhōng yuán jié eller Yulan Festival 盂兰节, Yú lán jié, som har rötter i Taoismen.
  —Höstfestivalen, 中秋节 (zhōng qiū jié) Mid-Autumn Day, från början skördefesten. September.
  —Nationaldagen, eller snarare veckan. 国庆节 (guó qìng jié) Folkrepubliken grundades.
  –Dubble nio festvalen, 重阳节 (chóngyáng jié) eller Chongyang Festival, äldredagen
  Sedan finns det en lång radda av andra tillfällen, som julafton, juldagen, nyårsafton, barmens dag (som aldrig glöms bort av lättförklarliga skäl), männens dag (som alltid glöms bort), det finns till och med en Covid dag för offren från Covid, 4 april. Fjärde dagen i fjärde månaden, fyra låter lika ordet dö på kinesiska. 死 uttalas ”si” (dö), 四 som också uttalas ”si” (fyra).
  Det finns ändlösa legender skapade över många tusen år. Som Vargen från Chongshan,
  https://mychinaway.wordpress.com/2020/04/27/den-svenska-vargen-fran-zhongshan/
  https://sv.xcv.wiki/wiki/The_Wolf_of_Zhongshan
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Wolf_of_Zhongshan
  Sun Wukong – Apkungen, Chang’e och Hou Yi, Jade kaninen, Vävarflickan och ko-herden, Den vita ormen, Draken (Draken är en god varelse i kinesisk mytologi, som beskyddar och betyder lycka), Pangu skapar världen, Nian (https://en.wikipedia.org/wiki/Nian) eller Qilin, den lilla draken som beskyddar de goda, och dödar de onda. Dumme 90-årige Yukong som flyttade på berget, Jade kejsaren, De åtta odödliga, Meng Jiang och Qi Liang, när en kvinnas tårar fällde kinesiska muren.
  Kina har haft fler tusen år på sig att skapa legender, så det finns en hel del.

  Gillad av 1 person

 4. God fortsättning! Tack för all dyrbar tid du lägger ner, tack för alla briljanta, upplysande inlägg du skriver. Du bidrar till att vi känner oss mindre ensamma i detta korrupta, desinformerade samhälle. Tack för att du orkar kämpa vidare! Många har känslan av att fler och fler ”vaknar”. Hoppas det stämmer…
  Önskar dig och din familj ett gott nytt år!

  Gillad av 1 person

 5. God fortsättning och Ett Gott Nytt År!

  Tack för alla kloka inlägg du gör, Du är så viktig. Det blir ett spännande och faktiskt lite kusligt år vi har framför oss. Jag oroar mig varje dag för utvecklingen i vår värld. Hur kan demokratiska länder bli likt diktaturer? Media, regering och FHM har sett till att sprida hat mot en viss grupp. Undrar om någonting blir sig likt igen. Mycket skrämmande och man tänker ju så klart på sina barn och deras framtid framförallt. Ja tillsammans får vi kämpa vidare. Jag tycker mig ändå se en tillnyktring ang. covid. Hoppas att folket vaknar ur sin sömn.
  Var rädd om dig och din familj ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s