Intolerans är inget välkommet inslag i en demokratisk dialog

Som partipolitiskt obunden skribent risar, rosar och ifrågasätter jag alla partier som förtjänar det. Genom åren har jag noterat att Sverigedemokraternas svans är den som är mest fanatisk och inte tål minsta kritik eller ifrågasättande varken av partiets politik eller den hyllade landsfadern samt tillika partiledaren Jimmie Åkesson. Efter i går kan jag konstatera att många i supporterskaran fortfarande har ett sektliknande beteende.

En av partiets EU-delegater Jessica Stegrud hade skrivit ett Facebookinlägg där hon slog fast att Sverigedemokraterna hittills haft rätt gällande invandringspolitiken, kriminaliteten, försvaret och energipolitiken samt förutspådde att de även kommer att få rätt om skolan, islamiseringen, genusindoktrineringen samt EU. Inlägget avslutades med frågan ”Vad tror ni?”.

Jag har under de senaste månaderna kommenterat på alla riksdagspartiers och partiledares sidor på Facebook utom SD, där jag ifrågasatt deras ställningstagande till barnvaccinering och covidpass. I vissa fall, som med Ulf Kristersson och Moderaterna, har jag dessutom varit tuff i min kritik utan att för den sakens skull bli påhoppad för att jag uttryckt en åsikt. Inte ens på Vänsterpartiets sida har jag bemötts på ett otrevligt sätt.

I går kommenterade jag således Stegruds inlägg genom att deklarera att partiet har fel om covidpass och att det räcker för mig som väljare. Denna enkla kommentar som varken attackerar Stegrud eller var direkt otrevlig tog dock skruv och det blev ett himla liv bland supportrarna. Förvisso var jag inte ensam om att tycka illa om partiets flata hållning i frågan och många uttryckte liknande kommentarer i tråden där partiet ifrågasattes ordentligt, men det var också rejält med rena påhopp från folk som menade att jag skulle knipa igen.

I en demokrati har alla rätt till en åsikt och makthavarna ska granskas oavsett partitillhörighet. Att det finns så många därute som har en närmast fanatisk hållning gentemot partiet samt anser att de varken får kritiseras eller ifrågasättas är direkt obehaglig och ett tecken på stor intolerans. Man hade kunnat förvänta sig att ett parti som ofta ikläds offerkofta av sina medlemmar för all smutskastning och exkludering partiet fått utstå genom åren skulle ha en mer tolerant supporerskara, men icke. Stegrud ska i alla fall ha cred för att hon tog debatten i kommentarsfältet – något som tyvärr aldrig sker i kommentarsfältet på partiledarnas inlägg där de tiger som muren i alla viktiga frågor.

Överlag hade det behövts mer öppenhet och delaktighet från samtliga politiska företrädare i Sverige för att kunna föra en demokratisk dialog med medborgarna istället för denna åsiktsdiktatur som råder, vilket media bidragit till genom att skapa en mycket trång åsiktskorridor och det är ytterst beklagligt att våra folkvalda representanter endast intresserar sig för folkets åsikter vart fjärde år när makten står på spel. Här har vi helt klart en lång väg kvar att vandra.

#demokratur

10 reaktioner till “Intolerans är inget välkommet inslag i en demokratisk dialog

 1. Hej!
  Ang. SD anhängarnas påhopp på ditt fb inlägg om det påhittade vaccinet där de försvarade sig är ett försvarssystem som träder i kraft i människor av någon anledning. Till och med många SD anhängarna är där numera för att försvara sina representanter med näbbar och klor. Troligen sviter från andra partier de rösta på tidigare också. Röstade själv mörkblått senast men i den frågan med pass för en influensa mm. har de helt fel, så är det. Se till att skydda de äldre med RÄTT åtgärder (medicin som finns sedan tidigare och personal på sjukhus/vårdinrättningar) som istället för att tjäna pengar på försöksdjur (korkat manupilerat folk) över hela världen.

  Gillad av 1 person

 2. Även om SD har haft rätt i många påståenden så betyder inte det att man har rätten till att vara otrevlig eller nedsättande. Själv släppte jag SD när de valde att de skulle stanna kvar i EU, så just nu går min röst till AFS även om jag vet att de inte kommer över 4 procentspärren.

  Gillad av 3 personer

  1. Röstade själv på Afs redan 2018, detta då jag anser att SD inte står upp för de värderingar dom haft, utan mer är intresserade att röra sig i finrummet. Dom representerade helt enkelt inte mig längre. Vi är åtminstone 2, som kommer att rösta på Afs 2022, ev 4 som jag vet. Det är viktigt att blicka framåt. Vad vill jag att våra barn och barnbarn skall ha för land att växa upp i….Det är inte bara mig det handlar om.

   Vänligen från Nina

   Gillad av 2 personer

 3. Helt rätt Jenny. Svansen i SD är hatiskt förblindad för all saklig debatt. Jag vet. Stå på dig . Du har fakta på din sida. God jul👌

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s