20 år sedan mordet på Fadime och samhället klarar fortfarande inte av att hjälpa de hedersutsatta flickorna

I januari är det 20 år sedan Fadime mördades av sin far eftersom hon ville leva självständigt. I två decennier har vi hört lismande politiker från höger till vänster i alla färgskalor lova att de ska ta tag i problemet med de många flickor i Sverige som inte får leva som sina bröder, inte får ha en åsikt samt utsätts för hedersrelaterat våld utan att det sker något av vikt eftersom alla är så förbannat rädda för att stöta sig med viktiga väljargrupper och pekas ut som rasist eller islamofob om de börjar ställa krav alternativt inför nya lagar som inkräktar på religionsfriheten.

Enligt en ny granskning av SVT är 15% av ungdomarna som omhändertas av socialtjänsten hedersutsatta och våldet börjar ofta redan i förskoleåldern.

SVT har gått igenom hundratals domar från hela landet och en majoritet av barnen som levt med hedersförtryck har blivit utsatta för fysiskt våld i större omfattning och bland förövarna finns pappor, mammor samt syskon. Våldet mot flickorna blir dessutom grövre om de vägrar att bli bortgifta.

Flera lagskärpningar har förvisso gjorts de senaste åren mot äktenskapstvång, barnäktenskap, könsstympning, och straffskärpning för brott med hedersmotiv. Men i realiteten har väldigt få fall lett till fällande dom, främst på grund av att barnen inte vågar vittna eftersom det är ett massivt tryck från familj, släkt och syskon.

Ett kulturellt problem kräver mer än ord på ett papper i kombination med kuragelösa makthavare som bara låtsas bry sig vart fjärde år när de resten av tiden vänder ryggen åt problemen vars offer är både pojkar och flickor, men eftersom folket envisas med att rösta fram samma klåpare varje år är detta ett problem som tyvärr är här för att stanna.

Det nya islamvänligapartiet Nyans som redan visat extremistiska drag väntas komma in kommunfullmäktige på flera håll i landet vid valet nästa år och efter det lär de sikta på riksdagen. Eftersom landet dessutom styrs av en regering som redan 1999 ingick avtal med Sveriges muslimska råd om att få in muslimer på riksdagslistor, landstingslistor och kommunala fullmäktigelistor i utbyte mot röster, kan vi räkna med att de varken kommer agera eller kritisera eftersom det viktigaste för dem inte är dessa flickors öden utan makten framför allt.

#detnyasverige

#hycklare

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/dodshot-strypgrepp-och-piskningar-sa-ser-hedersfortrycket-ut

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/15-procent-av-omhandertagna-barn-ar-hedersutsatta

6 reaktioner till “20 år sedan mordet på Fadime och samhället klarar fortfarande inte av att hjälpa de hedersutsatta flickorna

 1. Samhället och politikerna har inte för avsikt att hjälpa de som blir utsatta av hedersförtryck. Ett av problemen stavas islam och om den överhuvudtaget är förenligt med svensk lag och med den demokrati och yttrandefrihet som vi än så länge har i vårt land. Vi har en regeringen som säger sig vara ”feministisk” samtidigt som vi har en f.d statsminister som har sagt att han aldrig kommer att kritisera islam. Samtidigt har vi familjer från olika länder fast med denna tron som bara vill få det bättre rent ekonomiskt och som inte tänker ändra på varken sitt beteende eller religion, de fortsätter att gifta bort sina döttrar, deras religion kräver att kvinnorna underkastas sig männen och passar inte detta så får vi läsa om balkongflygningar. Så flickorna kommer få vänta ett bra tag innan någon ”feministisk regering” vågar trotsa sin valboskap och befria de som tvingas leva under detta förtryck.

  Gillad av 1 person

 2. Mänskliga rättigheter för mannen som mördade polisen är att gå fritt på gatorna och mörda. Offrets mänskliga rättigheter att få leva kommer i andra hand i Sverige. Klanernas mänskliga rättigheter är att kunna hitta flickorna så klanens mänskliga rättigheter att bestraffa hedersbrott kan tillgodoses. Alla måste mantalsskriva sig, annars blir det höga böter, och det är offentlig information. Här i Kina är det omvänt. Alla äger sin personliga information, som var man bor, telefon, relationer, familj, osv. Bara att eftersöka den, inneha den eller använda den utan tillstånd av ägaren kan bli flerårigt fängelse. Även för journalister. I Kina ges flickorna möjligheten att fly, gå i skola, internat, utbilda sig och bli oberoende. Då skriker klanerna att dom kidnappats, satts i koncentrationsläger, torteras, våldtas och klanen inte vet om dom lever, och journalist-propagandan i Sverige upprepar det villigt. Klanerna vill ha tag i flickorna för att kunna utöva klanens mänskliga rättigheter att utdela rättmätiga hederskorrektioner, som att kastas ut från en balkong. Om de de hedersutsatta flickorna i Sverige skall få¨hjälp fordras en seismisk förändring i det svenska samhället.

  Gilla

 3. Jag har snart kristen julfeeling nu. Här kommer ett rim till ”orten”

  Inget PUT och inget TUT,
  Ni ska bara UT!
  // Tomten

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s