Vad händer om Sverige i framtiden inte kan importera maten?

Att Sverige gjort sig beroende av importerade livsmedel istället för att vara självförsörjande på mat, är ett problem som blev extra synligt i samband med coronapandemin och dess konsekvenser. Men fortfarande är det inget det pratas så mycket om, varken i media eller i riksdagen trots att vi i dag importerar ungefär hälften av det vi äter samt inte har några beredskapslager.

Att det byggs mycket på Sveriges jordbruksmark har jag skrivit om tidigare, men det tål att upprepas. I Skåne finns den bördigaste och mest attraktiva marken, ändå byggs det på alltmer åkermark.

I dagens Ystads Allehanda konstaterar man att det på fem år har försvunnit 44 hektar jordbruksmark – motsvarande 88 fotbollsplaner – för att lämna plats till bostäder och industrier i Ystads kommun. Ystad sticker således ut i sydöstra Skåne som den skånska kommun där mest jordbruksmark bebyggs.

Jordbruksverket menar att det är ett nationellt bekymmer att jordbruksmarken i Sverige krymper och utredaren Johan Andersson konstaterar att vi importerar mat i dag, men det kanske vi inte kan i framtiden. På Jordbruksverket är man oroade eftersom vi behöver jordbruksmarken under lång tid.

Finns det något politiskt motstånd mot att åkermark exploateras istället för att användas när det gamla bondepartiet Centern blivit city slickers? Är det hållbart att kommuner exploaterar mark för att bygga ut när vi inte har någon krisberedskap? Borde inte Miljöpartiet protestera istället för att sälja ut sig för att få en sidoplats vid köttgrytorna?

Men det handlar inte om klimatet, så då förpassas denna typ av frågor långt ned på agendan – vi tar det som det kommer tydligen!

#onlyinsweden

3 reaktioner till “Vad händer om Sverige i framtiden inte kan importera maten?

  1. Våra korrupta politiker importerar människor som är sekteristiska barnavlare, samt ger bygglov till betonghus på åkermark. Uppenbarligen är slutmålet alls inte någon ekologisk hållbarhet, men överbefolkning, ökade utsläpp, svält, öken och kaos. För varje miljöpartist, sosse och vänsterpartist (som inte vill hyckla längre) så finns Vetenskapliga partiet. Välkommna!

    Gilla

  2. Det är kanske det som behövs, att vi i framtiden inte kan importera maten? Men först måste korthuset rasa och med det menar jag obligationsköpen riksbanken gör för att trycka ner räntan och få fram mer pengar, nästa punkt är börsen och på det kommer husprisen, sen har vi en ökande inflation, en hög arbetslöshet(fler som vill födas än som bidrar), vi öser ut pengar till EU, SIDA och andra högst tvivelaktiga organisationer, vi har ett skenande elpris, vi har en vård som går på knäna, en invandring som är som en helig ko, tror jag kan fortsätta en bra stund till, men de jag vill ha sagt är att de är och det förblir vi helt vanliga medborgare som får betala när allt rasar.

    Våra politiker tänker inte stanna och ta denna smäll fast de har ställt till med den, problemet är att ingen vet när käftsmällen kommer. Just nu har vi bara inflation men jag tror att vi får någon form av hyperinflation under nästa år, ska man äga något bör det vara en åkerlapp lite skog, liten ladugård med lite boskap och vara skuldfri.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s