I en rättssal gråter en trasig familj över ännu ett oskyldigt offer medan det politiska käbblet pågår som vanligt i riksdagen

En av få bra skribenter på Aftonbladet är Oisín Cantwell som ofta beskriver såväl rättsväsendets problem som enskilda rättsfall på ett enligt mitt tycke sakligt sätt. I dag har han skrivit en gripande text kring den tredje förhandlingsdagen av rättsprocessen mot den 17-åring som anklagas för att ha mördat polisen Andereas Danman i Biskopsgården tidigare i år. Ännu ett oskyldigt offer i kölvattnet av regeringens misslyckade rättspolitik, där man inte klarar av den basala uppgiften att upprätthålla tryggheten och ta tillbaka kontrollen från de kriminella gängen.

#detnyasverige

#mindresnackmerverkstad

—————————————————–

”Det är tredje dagen i en förhandling om mord på en polis och tiden är kommen för ett avsnitt som handlar om så mycket mer än bevis, paragrafer och juridikens nödvändiga avsaknad av känslor.

En ung kvinna, sambo med en man som förlorade sitt liv i en blodpöl en sommarkväll i en förort i Göteborg, berättar om en framtid hon inte ser någon mening i och persienner som är nerdragna från morgon till kväll.

– Vem var Andreas Danman för dig? frågar advokat Annika Stanislaus mjukt. Kvinnan tar ett djupt andetag och börjar berätta.

– Andreas var den finaste och snällaste människa jag någonsin har träffat. Han var så lycklig, hade så mycket att se fram mot. Han dog på asfalten i Biskopsgården, inte ens i en varm säng med familjen runt sig. Personen som sköt har tagit hela min värld från mig.

Klockan närmar sig två på eftermiddagen, före lunch vittnade den ena polisen efter den andra som arbetade den där kvällen i Biskopsgården. Korta, ordknappa vittnesmål, små men viktiga pusselbitar, röster som brister, pauser i berättelserna.

Nu är det dags för vad som i straffrättens universum går under benämningen målsägarförhör och som i en parallell värld handlar om en sorg som är bottenlös och en livsglädje som kanske aldrig kommer åter.

Kvinnan, långt blont hår, rak rygg, hon är själv polis, fortsätter berätta.

– Andreas ringde hem två timmar innan han sköts. Han sa att han avslöjat för sina kollegor att han skulle bli pappa. Han var så glad.

Är det viktigt att hon vittnar? Ja, givetvis. Det kommer i och för sig att bli en fällande eller friande dom alldeles oavsett vad hon har att säga, men även skadeståndet är en fråga som tingsrätten ska fatta beslut om.

Men än mer betydelsefullt är att få en möjlighet att komma till tals, att bli sedd även i ett sammanhang som med nödvändighet måste vara fyrkantigt och strikt och väsentligen utspela sig bortom de anhörigas verklighet.

– Andreas kommer aldrig att få se sin dotter växa upp. Aldrig se hennes lycka då hon vaknar på julaftons morgon. Han fick inte ens veta att vi ska få en flicka. Och en dag kommer hon att fråga mig varför hon inte har en pappa. Jag kommer att bli tvungen att berätta att han sköts till döds då han försökte göra Biskopsgården till en säkrare plats.

Hon är sjukskriven. Hon ligger hemma på en soffa i en mörk lägenhet. Hon gråter från morgon till kväll och frågar sig när denna onda dröm ska ta slut.

– Jag har inte levt en enda dag sedan Andreas dog.

En 17-årig pojke, häktets gröna kläder, har suttit och stirrat rakt ut i luften med uttryckslöst ansikte under vittnesmålet. Han hördes igår, nekade till brott, men trasslade in sig i konstigheter då han skulle redogöra för sina förehavanden under mordkvällen. I dag är det ingen som vill veta vad han tycker. Det är nog lika bra.

Föräldrarna, de två syskonen, alla talar de denna eftermiddag. Om sorgen, den bottenlösa, om försöken att resa sig, det går inte, om en familj med stark sammanhållning, om hur allting nu är trasigt och förstört

Mitt i allt detta och allt det andra som mina ord inte räcker till för att skildra är de också så imponerande i sin förmåga att beskriva mardrömmen.

– Jag är rädd för att jag aldrig mer kan bli en fin människa. Det är för svart, säger mamman till en man som inte längre finns.

Jag har varit med ett tag. Jag har suttit på en åhörarbänk i Oslo tingrett och hört ungdomar som överlevde Utøya vittna. Mig är det sannerligen inte synd om, men det här är en av de tyngsta eftermiddagar jag har upplevt i en rättssal.

Bakom mig på åhörarläktaren, 17 av 19 platser upptagna, journalister, poliser, två unga kvinnor i slöja, gråter en man tyst. Det är fadern till en kvinna som inte har något annat val än att försöka leva vidare och ta hand om den dotter som ska födas och växa upp.

Åklagare Linda Wiking nickar då och då stramt, som om hon med enkla gester vill visa att vittnesmålen har betydelse. Bredvid henne sitter en polis, en av utredarna. Hon har en näsduk i handen, ibland torkar hon bort en tår.

Och i riksdagen pågår under tiden det vanliga käbblet. Ett pressmeddelande har kablats ut från Justitieutskottet, hårdare straff för unga förbytare, politikerna är som vanligt i luven på varandra, ”alla riksdagspartier har synpunkter och invändningar” i åtta reservationer.

I säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt, under jorden, så många av vår tids grövsta brott når sitt straffrättsliga efterspel i klaustrofobiska miljöer som denna, bestämmer lagman Göran Lundahl att det är dags för 15 minuters paus. Poliser stöttar varandra i korridoren utanför, familjemedlemmar kommer ut en efter en, kramande varandra, ansikten upplösta i smärta.

Det är som att luften inte längre går att andas.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/1OryeJ/en-polis-har-mordats-och-luften-gar-inte-att-andas

7 reaktioner till “I en rättssal gråter en trasig familj över ännu ett oskyldigt offer medan det politiska käbblet pågår som vanligt i riksdagen

 1. Läser och blir både ledsen och arg. Hur kan detta få ske i vårt fina land? Många svar finns det om bristande politik och oansvarig invandring, men jag orkar inte utveckla det nu. Vila i frid Danman och må din familj komma hela ur detta vansinne.

  Gillad av 1 person

 2. Oisín Cantwell – bra skribent? Döm själva.

  Invandringen är lönsamhttps://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/ngVbKx/invandringen-ar-lonsam

  10 000 BROTTSOFFER INGET PROBLEM FÖR OISIN CANTWELLhttp://thoralf.bloggplatsen.se/2017/01/31/11412343-10-000-brottsoffer-inget-problem-for-oisin-cantwell/

  Det är inte politikerna nu som pratar strunt Oisin Cantwell, det är du som gör det.https://projektsanning.com/2020/01/29/det-ar-inte-politikerna-nu-som-pratar-strunt-oisin-cantwell-det-ar-du-som-gor-det/

  “Krönikören Oisin Cantwell skrev en text i Aftonbladet nu i veckan där han ställde sig frågan: “Vad fan är det som pågår i Skåne?”. Han syftade på de olika kommunerna i Skåne som har lagt fram (enligt Cantwell) konstiga och populistiska förslag, lagar och regler. Som till exempel i Trelleborg där Sverigedemokraterna med stöd av Moderaterna har drivit igenom att den som inte skakar hand med personer av det motsatta könet av kulturella eller religiösa skäl kan glömma anställning i kommunen. Eller i Skurup där man röstade igenom att förbjuda huvudduk i förskola och skola för barn upp till årskurs sex. Detta är bara två exempel där kommuner i Skåne har lagt fram förslag som enligt Oisin Cantwell kan ses som rasistiska och främlingsfientliga.https://katerinamagasin.se/folk-i-skane-har-fatt-nog-av-invandrare-som-staller-orimliga-krav/

  Gilla

 3. Här finns lösningar, men så länge mänskliga rättigheter för en 17-årig pojke i häktets gröna kläder, att gå fritt på gatorna och döda, kommer före mänskliga rättigheter för en kvinna med långt blont hår och rak rygg och hennes nu döda sambo, då kommer inget att förändras. Hade denna 17-årig pojke i häktets gröna kläder internerats då, innan han dödat, då hade det sett ut annorlunda idag men offrens mänskliga rättigheter väger inte tillräckligt tungt i väst idag.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s