Frankrikes intresse för kärnkraft kanske kan spilla över på Sverige

Medan svensk media hänger sig åt att göra snyftreportage om de tusentals illegala migranter som hovrar vid den polska gränsen efter att Belarus börjat använda dem som ett politiskt slagträ i debatten, vilket genast väcker frågan om mer öppna hjärtan-politik, är det intressant att notera att Frankrikes president Emanuel Macron deklarerat att landet nu ska satsa på kärnkraft för att möta det ökade energikravet .

Macron har deklarerat att man för första gången på flera decennier ska bygga nya kärnkraftverk och i Normandie har man redan påbörjat bygget av en ny reaktor som ska följas av flera.

Kanske kommer Macrons utspel att ytterligare sätta press på EU att satsa mer på kärnkraft, så att även Sverige i det långa loppet måste räta in sig i ledet efter år av kärnkraftsmotstånd från den rödgröna regeringen som bidragit till dagens elkris – det är åtminstone något att hoppas på.

Men så länge Socialdemokraterna är beroende av det gröna mikropartiet MP som medvetet förstör landet och försvårar för medborgarna att få ihop sin vardag, lär vi få sitta med Svarte Petter på hand. Kronprinsessan Magdalena Andersson har överhuvudtaget inte aviserat att partiet ämnar klippa med klimatextremisterna, tvärtom gör hon sig nu fortsatt beroende av dem och de övriga knähundspartierna för att få statsministerposten.

Således är det bara för det kuvade folket att bita ihop ytterligare ett år, även om det svider i plånboken, för det finns inte på kartan att en folkresning skulle ske mot syltryggarna som styr.

#onlyinsweden

Bildkälla: Aftonbladet

3 reaktioner till “Frankrikes intresse för kärnkraft kanske kan spilla över på Sverige

 1. Expertens varning efter prischocken: ”Vänj er, det här är det nya normala”
  Riskerna ökar markant i Sveriges elsystem om vindkraften byggs ut mycket mer och svenskarna får vänja sig med höga och volatila elpriser. Det säger Jan Blomgren, expert på energisystem och tidigare professor i kärnteknik vid Uppsala universitet.
  Han dömer också ut regeringens mål om att ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040.
  ”Tekniskt är det möjligt, men det kommer inte att bli bra och det kommer inte att bli billigt.” Artikeln kommer från DI tyvärr bakom betalväg, men jag testar att delar den ändå. https://www.di.se/analys/expertens-varning-efter-prischocken-vanj-er-det-har-ar-det-nya-normala/

  Mer från samma artikel Vindkraft har nästan enbart setts som positiv när man följt energidebatten. Men det finns stora problem också som inte riktigt framkommit. Vilka är de?
  ”Det är instabiliteten. Vindkraft bidrar inte till stabilitet i elnätet utan åker snålskjuts på det kan man säga. Vi skulle kunna ha så här mycket vindkraft som vi har nu om vi byggde mer kärnkraft. Vill du ha mycket vindkraft ska du också ha mycket kärnkraft för att få ett stabilt elsystem utan strömavbrott eller nedstängningar. Nu har vi inte haft omfattande strömavbrott i Sverige än men det kan komma när som helst. Jag är inte motståndare till sol- och vindenergi men däremot är jag motståndare till för mycket av det. Har man några procent av det är det ett värdefullt tillskott men har man för mycket av det blir det stora problem.”

  Har kompetensen runt kärnteknik generellt sett försämrats i Sverige?
  ”Ja, enormt. Fram till 1985 kunde vi bygga kärnkraftverk. Det fanns bara tre länder i världen, Sverige, USA och Sovjetunionen, som utvecklat teknologi för lättvattenreaktorer, som är helt dominerande i världen i dag. Det hade vi kapacitet att göra för 40 år sedan, det finns inget kvar av i dag. Det var sex personer som ritade dem, hälften lever i dag.”

  Gillad av 1 person

  1. Tycker vi skapar reaktorer där vi framställer plutonium, kvoterar in olika extrema sekterister i den verksamheten, samt muckar gräl med Ryssland. Detta kommer bli kucklelimuck och myspys för försäljningen av nya missiler och beredskapsindustrin inför 4:e världskriget. Central produktion av el är dessutom utmärkt för beredskapen. Slås den ut av några välriktade missiler så vet vi att allt kommer braka ihop. Det är därför det är så bra. Då vet alla att de måste vara förberedda. Annars vet de inte det. Försvagning är förstärkning. Krigsförbrytelser är fredsbevarande. Grisar är flygplan.

   Gilla

 2. Tydligen har fransmännen sina poänger iallafall. Bygger kärnkraft och skiter i det lilla föregångslandet. Jag tycker detta är ett enastående bevis för hur man kan värna miljön. Jag hoppas (men säkert förgäves) att Stendum & co tar intryck.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s