Helsingfors säger adjö till servering av kött och komjölk för att minska på koldioxidutsläppen

I tisdags deklarerade Helsingfors stads klimatteam att man i enlighet med vägkartan för cirkulär ekonomi, slutar servera kött på evenemang som staden arrangerar – bortsett från ansvarsfullt fångad närfisk. Man väljer även bort komjölk som ersätts med havremjölk. Undantag från de nya riktlinjerna kan bara förekomma när borgmästarna eller stadens högsta ledning tar emot gäster i hög ställning.

Att kött och komjölk har en så stor påverkan på klimatet ställer jag mig mycket frågande till – dessutom är det helt ologiskt att det skulle vara mer klimatsmart att importera vegetabilier än att äta såväl egenproducerat som etiskt producerade kött- och mjölkprodukter. Varför har man dessutom undantag för de ”finare” tillställningarna när det ska serveras viltkött? Är man övertygad om att det här ska förbättra klimatnödläget så ska det väl gälla alla över hela linjen, annars är man lika stora hycklare som Joe Biden och övriga världsledare som lämnar kraftiga klimatavtryck genom att flyga över stora delar av jordklotet för att deltaga på klimatkonferenser samtidigt som man säger sig vilja minska folks flygande.

Trots kritik hoppas nu Helsingfors stad att fler städer ska hoppa på deras initiativ och det finns säkert en stor chans att Stockholms stad som delvis styrs av Miljöpartiet följer efter, ty Bror Duktig försitter inga chanser att förstöra landet ytterligare i klimathysterins namn. Vad blir nästa steg –  ersätta kött och komjölk med insekter och havremjölk i skolor samt på äldreboenden?

I läsaromröstningen kring frågan som tidningen HBL har online, verkar det åtminstone råda sunt förnuft hos de flesta finnar som tyckt till om dessa galenskaper. Dock verkar massmedias ambitioner att hamra in budskapet om klimatet aldrig ta slut!

#followthemoney

#hycklare

https://www.hbl.fi/artikel/bitradande-borgmastaren-kottbeslutet-bor-galla-alla/

7 reaktioner till “Helsingfors säger adjö till servering av kött och komjölk för att minska på koldioxidutsläppen

  1. Det vet jag mycket väl, poängen är dock att de bara låter prominenta gäster få viltkött medan övriga får vegetariskt och fisk. I Sverige har vi fullt av vildsvin i skogen som skulle kunna serveras både i skolor och på äldreboenden om de politiska viljan fanns. Istället importerar vi kött och grönsaker – inte klimatsmart.

   Gillad av 1 person

 1. Att marknadsföra en dryck baserad på havre som mjölk är falsk marknadsföring.
  Korna bidrar till en viktig landskapsvård genom att hålla landskapen öppna.
  Kött och mjölk är viktiga och näringsrika livsmedel.

  Gillad av 1 person

 2. Har hela världen blivit galen?? Havremjölk ska ju importeras! Våra kor håller landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s