Ett politiskt beslut som lär stjälpa mer än hjälpa

Förra veckan beslutade Skolinspektionen att stänga den muslimska Römosseskolan i Göteborg efter att det framkommit att skolans styrelse inte är lämplig att bedriva skola. Den tidigare rektorn Abdirizak Waberi är åtalad för grova ekobrott och misstänks ha skickat 13 miljoner av barnens skolpengar till Somalia där han driver ett islamistiskt parti. 

Beslutet kom som en chock för såväl skolans 600 elever som personalen och den 19 november splittras klasserna, men vart de sexhundra eleverna ska ta vägen är oklart. Tio dagar har de på sig att önska nya skolplatser och nu är många oroliga för att hamna på problemskolor i utsatta områden som de har försökt ta sig bort från.

Barnen tycker att de blir orättvist straffade för att ledningen gjort fel och vill att skolan ska drivas vidare med en ny ledning istället för att läggas ned, men politikerna har slagit dövörat till. Vissa ser det dessutom som en sorts seger och Göteborgs skolkommunalråd Axel Darvik (L) beskrev beslutet som “glädjande för barnen” och menade att de nu ska få chansen att bli integrerade i det svenska samhället.

I en perfekt värld hade det givetvis fungerat så, men i Sverige anno 2021 ser verkligheten annorlunda ut och beslutet kan komma att drabba barnen på ett mycket negativt sätt eftersom de riskerar att dras in i kriminalitet eller råka illa ut på annat sätt.

Nedan lite röster från elever och föräldrar:

Ikram från Biskopsgården, en av Göteborgs mest utsatta förorter, åker till Römosseskolan i Gårdsten varje morgon – en timmes resa med spårvagn och buss.

-”De kommunala skolor som ligger i närheten av där jag bor, det är kriminalitet som pågår där och diskriminering, vi kan inte gå dit. Jag är orolig för mig egen säkerhet, jag känner mig inte trygg där.”

En pappa med flera barn på lågstadiet menar att det inte är främst skolans muslimska profil som lockat, utan hans önskan är att ge sina barn bättre möjligheter än de som finns utanförskapsområdena.

-”Många som har sina barn här är inte jättereligiösa. Det har mer handlat om tryggheten för barnen. På kommunala skolorna har jag sett själv hur barn erbjuds droger på rasten, äldre elever viftar med 20-3000 kronor i kontanter och har nya dyra sneakers.”

Risken är stor att hamna på en “dålig” skola där platser gapar tomma, saknar rätt resurser och skolkurator, är stökiga samt har dåliga resultat. Unviersitetsstudenten Hodan berättar att alla hennes småsyskon har sökt sig till skolor i andra delar av staden.

-”Därför försöker vi fly från de områdena, ta oss därifrån. Till mer säkra områden, bättre skolor. Vi skickade min syster hit till Römosse för att hon skulle komma bort från Biskopsgården.”

Mamman Amina:

”-Politikerna bryr sig inte mycket om oss här i Angered, förutom den dagen då det är val, då är vi svenska. Men när det händer sådana här saker och vi verkligen behöver våra representanter så är vi bortglömda.”

Pappan Aamino Ismail:

-”Vi vill inte att skolan ska lära våra barn islam, det gör vi hemma och i moskén. Vi valde den här skolan för att vi inte vill att våra barn ska vara mobbade när de går i kommunala skolor. Vi ser alla att det händer saker i kommunala skolor, brottsliga saker. Men det är ingen som stänger dem ändå. Jag fick en fråga här om dagen från min pojke som går i fyran: ska ni sätta mig på den där skolan nu där en elev blev knivdödad förra året? Det hände på den närmsta skolan från oss hemma i Kortedala.”

Jad som går i åttan har redan bytt skola en gång, han gick tidigare på den muslimska friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg som stängdes av Skolinspektionen 2019 eftersom man ansåg att eleverna kunde utsättas för radikalisering och extremism.

-”Jag fick frågan ofta på den kommunala skolan jag hamnade på sedan: gick du på “terroristskolan”? Gömde din rektor bomber i skägget? Det var inte roligt, jag hade ingenting med stängningen att göra. Jag är säker på att samma sak kommer hända nu.”

I det här fallet står jag på familjernas sida och de har fog för sin oro att det kommer bli sämre för barnen både vad gäller undervisning, disciplin samt trygghet. Våra politikers misslyckande med den svenska skolan är ett faktum som de förvisso inte vill kännas vid, men de måste vara blinda om de inte ser det kaos de skapat och denna strävan efter att integrera eleverna i det svenska samhället är inte fel, men det kommer alldeles för sent och när alternativet är till det sämre som i det här fallet är det inte rätt väg att gå.

Vi har dessutom skolor med kristen inriktning och även judiska skolor, så om om man vill vara konsekvent och inte ägna sig åt särbehandling, borde alla religiösa skolor oavsett religion förbjudas.

Dessutom lär detta beslut, förutom att bidraga till att barnen tappar tron på samhället, även spela partiet Nyans rakt i händerna och de lär värva nya missnöjda röster genom att måla upp hur samhället stigmatiserar samt diskriminerar muslimer.

Således ingen vinst överhuvudtaget, varken för samhället i stort eller de drabbade familjerna.

#göromgörrätt

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y4xjxJ/eleverna-pa-muslimska-skolan-det-ar-vi-som-straffas

10 reaktioner till “Ett politiskt beslut som lär stjälpa mer än hjälpa

 1. Tycker synd om ungdomarna, men tror att en del lögner är inbakat i det där. Man väljer ju rimligtvis inte en skola där rektorn är en indoktrinerad islamist, om man inte vill göra barnen till indoktrinerade islamister, eller om barnen själva inte redan är indoktrinerade islamister. Det andra är att man inte bosätter sig bland islamister och annat elände om man inte själv är en eländig islamist. Men kanske trillar polletten ned snart? Hoppas det sker för ungdomarnas bästa.

  Gilla

  1. Ja Martin du har en poäng där, helt klart. Likaledes sätter man inte svenska barn i muslimskolor om avsikten är att de ska ha en svenskledd undervisning.

   Gillad av 1 person

  2. Hyr ska människor veta vad en rektor på skolan sysslar med? Jag har inte insyn i vad mina barns rektor gör. Människor i utsatta områden väljer inte alltid att bo där frivilligt. Många vill därifrån för sina barns skull, men har ej möjlighet av ekonomiska skäl samt svårt med bostäder.

   Gilla

 2. När de flyttar eleverna till andra skolor kommer
  De andra barnen få sämre svenska, sämre arbetsmiljö
  Och tvingas på förändringar som inte passar in i Svenska skolor.

  Resultatet blir bara sämre och sämre skolor.

  Vi har jobbat och offrat våra liv för att våra barn ska få det sämre ?
  Medan illigala människor från hela världen får det bättre.

  Att det inte Har fått Svenska folket till att demonstrera högljutt.
  Är fruktansvärt synd.
  Vi blir trampade och plundrade utan reaktioner.

  Gillad av 1 person

 3. Piper skriver…

  ”Dessutom lär detta beslut, förutom att bidraga till att barnen tappar tron på samhället, även spela partiet Nyans rakt i händerna och de lär värva nya missnöjda röster genom att måla upp hur samhället stigmatiserar samt diskriminerar muslimer.”

  (Jag får nog hålla med Piper om att beslutet kommer att ”stjälpa mer än hjälpa”.)

  Så länge som statens representanter (politiker, tjänstemän, SR, SVT) följer grundlagen, kan Partiet Nyans inte få mandat i kommun, landsting och Riksdag, under den förutsättningen att vi idag vill att framtidens generationer ska få leva med demokratins friheter.

  (Ett mått på kvaliteten hos demokratin är huruvida något går att skämta om… Är det någon som vågar (med risk att bli kallad rasist eller ”islamofob”) dra en rolig historia om muslimer, Mohammed eller islam? Finns det några över huvud taget?… Orsaken till detta?… Sveriges demokratiska tolerans i kombination med alltför många icke västerländska muslimer! — Vi kanske ska komma ihåg att Sverige och västvärlden har två sorters muslimer att förhålla sig till: de som har en västerländsk människosyn och samhällssyn och de som inte har det, där den senare gruppen har att välja på att anpassa sig eller åka hem/emigrera.)

  Anledningen är att partiet är extremt från ett demokratiskt perspektiv då de vill införa hädelselag och så kallad ”islamofobi”, vilka inte har en plats i en demokrati.

  Dessutom ska religion inte påverka statsförvaltningen förutom kristendomen, men bara när det handlar om traditioner, kultur och historia då denna religion har en särställning i Sverige och västvärlden, liksom övriga religioner har en särställning i andra regioner runt om världen.

  Det är av denna anledning som kyrkringning inte kan jämställas med böneutrop eller varför statsanställda lärarinnor inte bör tillåtas bära huvudduk (jag är emot förbud). — Det finns anledning att ifrågasätta dessa muslimska kvonnors klädval då de visar på en osvensk brist på solidaritet gentemot den kvarts miljon flickor och kvinnor som lever under ett importerat muslimskt kvinnoförtryck. ”Mörkertalen är enorma” enligt Aftonbladet 2017, som använder benämningen ”hedersförtryck”.

  (Dessutom visar dessa kvinnor en bristande respekt för svenska klädkoder. — Det är inte förekomsten som är ett problem!, det är det ständigt ökande antalet: det statliga klassrummet ska inte se ut som en muslimsk skola.)

  Valetresultatet 2022 kan betraktas som ett mått på hur många icke västerländska muslimer det finns i Sverige (enligt Wikipedia hade var 10:e svensk medborgare år 2016 en ”kulturell muslimsk bakgrund”).

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s