Vilka politiker står på din sida när elräkningen ska betalas?

I dagens Expressen skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe från Skattebetalarna ett viktigt debattinlägg i den aktuella frågan om de skenande elpriserna och det faktum att vi betalar skatt på skatten. Varför accepterar vi det här? Svenska folket måste säga ifrån om det ska hända något!

‐—‐——————————————–

”De senaste tjugo åren har skatten på el fördubblats. Halva din elräkning går till skatt. Samtidigt är elbehovet för människor och företag långt högre än produktionen i stora delar av landet. Sverige behöver en ny riktning för sin energipolitik.

Det råder elbrist i stora delar av landet. I Skåne är elbehovet ungefär fyra gånger högre än den regionala elproduktionen. Konsekvenserna är att vi köper in dyr och mindre klimatvänlig el från andra länder, men också väsentligt högre priser för elkonsumenterna. Elpriserna skenar samtidigt som osäkerheten om el alls kan garanteras ger att företag inte vågar etablera sig. Kommuner tvingas tacka nej till etableringar som skulle ge välbehövliga jobb. 

Privatpersoner ställs inför dilemmat att de vill köpa en elbil men är osäkra på om de kommer kunna ladda den hemma. För att kompensera bränner man olja och därmed har elkrisen kopplat ett strypgrepp om klimatkrisen.

Medan elpriserna rusar har den politiska debatten fastnat i att handla om vindkraft ställt mot kärnkraft. Diskussionen är på intet sätt oviktig men den löser inte den akuta situationen. Vintern kommer, som de varnande orden lyder i tv-serien ”Game of thrones”. Och när den väl har anlänt så kommer svenskarna behöva betala skyhöga summor för att kunna värma upp sina hem.

Det finns faktorer bakom de skenande elpriserna som ligger bortom svensk kontroll men mycket går att påverka. Makten över de långsiktiga spelreglerna över hur energi kan produceras i Sverige ligger i händerna på riksdag och regering, bland annat genom skatterna. Elmarknaden avreglerades 1996 med avsikten att el skulle bli en konkurrenskraftig vara och därigenom billigare. Samtidigt som elpriserna periodvis har sjunkit har dock politikerna passat på att höja skatterna. Och det rejält. 

En fjärdedel av din elräkning går i dag till elnätsföretag och ytterligare en fjärdedel går till elhandelsföretag. Resten, alltså halva din elräkning, går till skatter och avgifter. Sedan januari 2018 betalar du din energiskatt till ditt elnätsföretag. Energiskatten baseras på din elanvändning i kilowattimmar, kWh. Den 1 januari höjdes skatten igen. 

De senaste tjugo åren har skatten på el fördubblats. Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har skatten på el närmare fyrfaldigats för hushållen, från 9,1 öre till dagens pris på 35,60 öre per kWh exklusive moms. Momsen tillkommer på elräkningens samtliga delar, det vill säga även på energiskatten. Du betalar alltså skatt på skatten.

Det är inte ovanligt att politiker försöker styra medborgarnas beteende med hjälp av punktskatter. När de vill att man använder mindre bensin eller köper färre plastpåsar så tar de ofta till punktskatterna som verktyg. Detta kan och ska ifrågasättas men punktskatten på el intar en särställning i besynnerlighet. Den är alldeles särskilt klandervärd. Varför straffbeskattas el lika hårt som exempelvis cigaretter eller öl? Frågan är synnerligen välmotiverad i en tid då elpriserna skenar.

Så här behöver det inte vara. De höga skatterna på el är inte någon naturlag. Vad som behövs för att sänka dem är politisk vilja. Frågan är om den viljan finns? Vilka politiker står på din sida när elräkningen ska betalas?

Av Christian Ekström

Vd Skattebetalarna

Erik Bengtzboe 

Chefsekonom Skattebetalarna”

https://www.expressen.se/debatt/elskatten-ar-en-alldeles-sarskilt-klandervard-skatt/

8 reaktioner till “Vilka politiker står på din sida när elräkningen ska betalas?

 1. problemet är att systemet vänjer sig vid en viss nivå på skatteintäkterna.
  Styrande skatter kommer givetvis att minska över tid när beteendemönster ändras.
  Detta betyder att när man tex lägger skyhög skatt på fossildrivna bilar måste det införas nya eller höjda skatter när el-bilarna ökar sin andel

  Likadant skattar man fossil elproduktion/konsumtion högt måste skatten rullas över till att gälla hållbar el eller höjas på andra saker.i framtiden.

  Att sänka skatter finns inte i politikernas världsbild.
  Blir alldeles för jobbigt då så många myndigheter, instutioner, olika organisationer och projekt skulle gå bananas och vråla så högt de bara kan om hur viktiga de är för Sveriges överlevnad.

  Krävs politiker med extremt mod att säga tyvärr statens pengakvarn är stängd ni får leta intäkter någon annanstans.
  I sverige saknas den sortens stenhårda politiker som står upp mot kritiken som givetvis kommer ges kraftigt understöd av alla mediehus.

  Gillad av 1 person

 2. Det skulle bli så billigt och bra med avregleringen. Nu styrs eldistributionen av utländska företag som roffar åt sig svenskarnas pengar,skattar i ett annat land. Glömmer aldig när gamla Sydkraft blev uppköpt av Tyskarna och det tyska företaget skickade en massa,bluffakturor som jag ser det,till det svenska dotterbolager för att slippa skatta i Sverige. Kostnader som aldrig hade funnits tidigare i den svenska verksamheten debiterades svenska kunder. Det påminner starkt om hur multinationella företag suger ut fattiga länder i Sydamerika. Sverige och Sydamerika…åtminstone är likheterna slående när dt kommer till det eskalerande dödliga våldet.

  Gillad av 1 person

 3. Jag minns när jag redan som litet barn starkt reagerade på att det lades en skatt på skatten. Moms på elskatten är så rättsvidrig så att till och med ett litet barn reagerade på det. Ingen vill ha låga elpriser för sjunker elpriserna minskar statens skatteintäkter. Allt snack från politiker att de vill ha låga elpriser är just bara skitsnack. Staten ser gärna att elpriset höjs rejält och därmed också skatteintäkter.

  Gillad av 1 person

 4. Elmarknaden avreglerades 1996 med avsikten att el skulle bli en konkurrenskraftig vara och därigenom billigare.

  Så blev det i praktiken inte. I stället rakades banan för en internationell oligopol-situation, med snyltande stater. Tack Fru Olofsson & Co! Hoppas du trivs med vad du fick ut av det ekonomiskt. Jag antar att du sover gott om nätterna, för det skulle inte en normalt fungerande person göra …

  Gillad av 1 person

 5. Svenska politikers massinvandring kostar enorma summor varje dag.

  Så att de sätter skatt på skatt är inget konstigt, lika så att de tar pengar från allt
  Och alla och låter bli att investera,
  För att dölja kostnaderna för skattebetalarna.

  Sverige tillhör inte de rikaste länderna men vi tillhör de mest plundrade och lurade i
  Världen.

  150 miljarder till EU Corona, 50 miljarder till EU, 50 miljarder till bistånd.
  Samtidigt som vi låter gamla, sjuka, funktionshindrade bli fattiga ,

  Samtidigt som välfärdens främsta uppgift var att ingen skulle bli fattig.
  Kriminella, företagare och politiker blir fler och fler som lever lyx och blir
  Miljonärer på Arbetarklassen.

  Bistånd är att man tar pengar från fattiga Svenskar och ger till rika och
  Korrupta människor i andra länder.

  Politiker sa att vi skulle få billigare el och lägger på dubbelt med skatt.
  Totalt vidrigt och ologiskt

  Gillad av 1 person

 6. Det är så det sovjetsocialistiska system som (S) har infört under de senaste 70 åren fungerar. Det gäller att köpa röster för att behålla makten, och (S) betalar med bidrag för att få rösterna. När det inte räckte massimporterade man röstboskap som man även måste betala. Priset ökar hela tiden naturligt och då gäller det att öka inkomsterna, både genom direkta och dolda skatter under massa olika namn. Det är som ett självspelande piano eller ett kedjebrev. Följdproblemet är att det stoppar utvecklingen och förhindrar både att företag etableras, och därmed jobb, och tvingar företag att skära ner eller helt stoppa produktionen, vilket händer lavinartat just nu medan regimtrogna media mörkar utvecklingen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s