Barn i Sverige på väg mot en ny sorts analfabetism

När jag var barn var jag en riktig bokmal och läste böcker så ofta jag kunde, något som även följt med i vuxen ålder. De senaste åren har det dock minskat markant på grund av tidsbrist, men jag försöker få barnen att bli intresserade och det har fungerat ganska bra faktiskt, även om det krävs en del tjat samt skärmtidsbegränsningar för att få de äldsta att engagera sig – en av pojkarna plöjer just nu två böcker i veckan.

Minskat läsintresse bland barn verkar dock vara ett nationellt problem numera och enligt statistik från tidningen Läraren läser två av tre pojkar bara om de måste, medan det bland flickorna är varannan. Svenskaläraren Fredrik Sandström menar att vi riskerar en ny slags analfabetism.

Jämfört med andra länder i OECD ligger Sverige tydligen i den absoluta bottenligan när det gäller läsutvecklingen och ungas lust att läsa, vilket är en utveckling som går nedåt. År 2009 uppgav 39,4% av 15-åringarna att de bara läser om de måste, 2018 låg siffran istället på 56,9%.

Den sjunkande läslusten är också den främsta orsaken till att Sverige rasar på Pisas läslustrankning där vi har det sjätte sämsta läslustindexet i hela OECD – bara Nederländerna, Norge, Belgien, Danmark och Schweiz är sämre.

Förändringen är tydlig även i skolorna och från 2007 till 2017 har andelen elever som läser fem sidor eller mer av sammanhängande text på papper eller skärm under en skoldag minskat från 44 till 8% i årskurs 6, och från 31 till 6% i årskurs 9.

Enligt de lärare som intervjuats beror den negativa utvecklingen i skolorna på att läsning nedprioriteras eftersom lärare måste dokumentera kunskapsmål och uppfylla betygskriterier. Även ekonomin spelar in samtidigt som digitaliseringen fått en framskjuten plats på bekostnad av skolbibliotek och böcker som läromedel.

Tragisk utveckling när allt färre elever orkar läsa längre texter och här åligger det enligt mitt tycke vårdnadshavarna att ta ansvar för barnens läsande när skolan brister. Visst blir man mindre populär när man plockar bort skärmar för en stund för att istället ersätta med bokläsning, men det lär betala sig på sikt.

Jag vill även slå ett slag för att läsa böcker för barnen innan läggdags, något jag själv gjort i alla år och blivande tonåringen lyssnar fortfarande intresserat varje kväll. Kan starkt rekommendera boken ”Amari och Nattbröderna” av B.B. Alston som tilltalar de flesta åldersgrupperna och är en blandning av Harry Potter möter Men in Black.

I slutändan kan man dock inte blunda för att det här är ännu ett led i den svenska skolans kollaps och flera årskullar med barn tvingas genomlida det politiska experimentet som pågår på bekostnad av sin allmänbildning. Uttrycket ”vad fan får vi för pengarna” känns ånyo aktuellt.

#vibetalar

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/laslusten-bland-barn-ar-historiskt-lag-i-sverige

7 reaktioner till “Barn i Sverige på väg mot en ny sorts analfabetism

 1. Är det möjligen så att läslust förknippas med läsförståelse i Sverige idag? Kanske Anna Ekström kan göra undantag så vi får upp läslusten?

  Gillad av 1 person

 2. Hej Jenny. Jag håller helt med Dig! När jag tänker tillbaka på hur jag själv började läsa så minns jag att serietidningar var förbjudna i mitt hem. Sådana läste jag hos kompisar. Fantomen, Stålmannen, Läderlappen, Kalle Anka osv. Spännande saker som Fantomen var riktigt åtråvärda. I hemmet skulle det vara riktiga böcker och inte serier. Fann Biggles böckerna som var riktigt spännande. Kunde ligga en hel natt och läsa, så spännande var det. Hittade även böcker av Jack London som jag sträckläste. Så vad vill jag säga med det? Jo jag tror att man ska börja med att ge barnen något som fängslar deras intresse och fantasi. Kanske olika genres för pojkar och flickor. Jag tror att det är lite svårt i början att börja läsa, men har man väl startat så fortsätter man. Detsamma gäller när man ska sätta igång och läsa på andra språk. Man måste hitta en bok som är spännande för att komma igång. Jag kommer inte ihåg vilka mina första engelska böcker var, kanske Ian Flemmings Bond böcker. När det gällde tyska var jag lite äldre och hittade ett ex av en av Steinbecks erotiska böcker på tyska. Det var tillräckligt intressant för att få mig att läsa en tjock bok på tyska, så det bör vara något som fängslar fantasin!
  Lycka till med Dina barn! Det verkar som om Du gör det mesta eller allt rätt. Adderade bara ”my two cents”.
  Gunnar

  Gilla

  1. Wow läsa bok på tyska hade jag inte klarat oavsett om det var erotiskt innehåll 😄. Läste tyska i skolan, men tyckte bara det var krångligt språk och vi hade en riktig ragata till lärare som inte gjorde saken bättre. Nu i efterhand önskar jag att jag valt franska istället. Tänk att vi fick börja läsa spanska först på gymnasiet, men äldsta sonen läser det redan i åk 6 och kommer troligen vara flytande innan han börjar högstadiet så det har viss effekt att börja tidigt med språk, så där har skolverket åtminstone tänkt till.

   Gilla

  2. Åhh,minnen dyker upp från ungdomens bokläsning,när du nämner Jack London så tänker jag genast på hans bok Varghunden. Den kan man nog läsa än idag och få behållning av.

   Gillad av 1 person

 3. Sverige bryter ihop på alla fronter och Sverige framstår internationellt som en pest och paria. Det är bara att nicka instämmande till Bild.de Det finns en tråd på Flashback där det diskuteras att polischefen ber svenska folket om hjälp mot brottsligheten. Ett sådant hjärtligt hat mot svenska politiker och den sk eliten i nästan samtliga inlägg i den tråden inger hopp.De flesta vänder ryggen till när polisskitstöveln ber om hjälp. Hade de dumma djävlarna koncentrerat sig mer på allvarliga brott istället för lättuppklarade trafikbrott skulle jag kanske tänka annorlunda men ägnar man dagen åt trafikbrott för att förbätrra uppklarningprocenten så kan de ha det som de har det. Rädda sig den som rädda sig kan. Sverige har brutit samman på viktiga fronter. Låt skiten falla!
  https://www.bild.de/news/ausland/news-ausland/schweden-ist-gefaehrlichstes-land-europas-78054592.bild.html

  Gilla

 4. Är det som jävla konstigt, när jag som barn fick sagoböcker för dagens småbarn läsplattor med spel. Läsandet blir mindre naturligt för många av dagens barn.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s