Politiskt skapad situation ger högre brödpriser

Som jag nyligen skrev om förväntas högre matpriser i hela landet som en konsekvens av de skenande el- och drivmedelspriserna. Nu kommer således den första vågen med höjda brödpriser från och med december då brödjätten Pågen, som bakar nästan vartannat bröd som säljs i landets butiker, höjer priset på sina produkter.

Enligt Pågens VD Anders Carlsson Jerndal, är de höga energikostnaderna det främsta skälet till prishöjningen.

-”Exakt hur mycket priserna höjs avgörs av handeln, men jag skulle gissa att det handlar om en eller två kronor mer per bröd. Fler producenter förväntas följa efter och eftersom 50% av den svenska livsmedelsindustrin finns i Skåne kommer detta att drabba alla konsumenter i Sverige. Det varnades för effektbrist redan när Barsebäck stängde. Till det ska läggas den olyckliga indelningen av landet i fyra olika prisområden, som nu har förvärrat situationen ytterligare.”

Men denna utveckling bekymrar inte landets makthavare som är nöjda med situationen och pengarna som till varje pris måste in för att maskineriet ska gå runt är man inte villig att mista – lika lite som makten, där Miljöpartiet håller i styrspaken och där det är av största vikt att vi fortsätter vara bäst i klassen när det kommer till den överdrivna klimatkampen.

#onlyinsweden

#vibetalar

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/dyrare-mat-i-hela-landet-nar-skanska-elkostnader-stiger

10 reaktioner till “Politiskt skapad situation ger högre brödpriser

  1. Det är just precis med den avsikten som systemet designats. Det går inte att höja skatterna mer utan politisk motreaktion, så istället har man konstruera automatiska system för att pressa ut mer pengar ur systemet och innevånarna. Nu börjar företagen tvingas att stänga och samhället går mot en krasch. Sverige har fungerat på att låna och spekulera i ökande artificiella värden, mest på bostäder. Nu börjar kedjebrevet närma sig sitt naturliga slut. Sist i raden tar smällen. Energin kostar precis lika mycket att generera idag som innan, det är bra mellanhänderna, staten främst, som plundrar befolkningen.

   Gillad av 2 personer

   1. Visst. Lägg till att regering och riksdag har tydligt visat att de är av ‘såg det inte komma’-typ, så kommer de inte att hinna att reagera förräns det är försent. Då har de definitivt sågat ner trädet de sitter i …

    Gillad av 1 person

 1. Om Norrland behöver sin egen el, och stockholmssåssarna inte kan fatta beslut om sänkta elpriser föreslår jag följande. Råvaror och mat som produceras i elprisområde 4 stannar här. Deal?

  Gilla

  1. Precis som om norrlänningarna inte skulle klara sig utan elprisområde 4 produkter. De har massor av billig el, skog med massor av vilt, vatten med utsökt läckra fiskar och väldigt gott om renar. Dessutom så har de jävlar anamma. Norrlänningarna skulle faktiskt klara sig utmärkt.

   Gillad av 1 person

 2. Nu förstod nu nog inte riktigt!? Jag är helt överens om att lapparna kan äta fisk och jaga renar. Svårt att leva på billig el om man inte har jordbruk och infrastruktur. Menar du att de ska äta barkbröd och fisk samt sluta vara ett stödområde i Sverige? Kanske kan de knapra på batterier och kolfritt stål? Tänk efter innan du bemöter mig med nonsensargument.

  Gilla

 3. Ja, vad förväntar man sig när man tillsätter en total nolla och bedragare som teknik och energiminister? Det kan ju inte gärna bli mer än soppa av det hela. Så, svenska folket har sig själva att skylla. Synd bara om dem som inte röstade för eländet. De som gjorde det är det rätt åt!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s