Islamistdåden världen över bidrager till mer hat och intolerans

Efter mordet på den brittiske politikern Sir David Amess, där den somaliskättade 25-årige Ali Harbi Ali gripits för terriodådet, har den somaliska communityn i Storbritannien upplevt hur hat och hot ökat trots att Ali var född i Storbritannien och haft väldigt lite med Somalia att göra.

En del brittiska somalier har mottagit såväl dödshot via mail som verbala trakasserier efter det uppmärksammade mordet. Samhällscenter har tvingats stänga och invånare har fått saker kastat efter sig, fått sina fönster krossade samt blivit utsatta för verbala attacker på tunnelbanan där de kallats ”terrorister” eller uppmanats att ”åka tillbaka hem”.

Beklagligt när människor drar alla somalier över en kam eller associerar alla muslimer med terrorism, vilket tyvärr blir allt mer vanligt. Man ska varken döma människor efter vad de har för etnicitet eller vilken religion de tillhör utan se till insidan, något som verkar bli allt svårare i dagens sjuka samhälle där såväl politiker som massmedia deltagit i sönderfallet.

Alla dessa religiösa fundamentalister som är beredda att spränga sig själva eller kallblodigt döda andra människor i ett försök att blidka sin gud, tänker sällan på att deras onda gärningar inte gynnar deras muslimska systrar och bröder utan istället föder mer hat och intolerans

https://www.arabnews.com/node/1951881/world

10 reaktioner till “Islamistdåden världen över bidrager till mer hat och intolerans

 1. Vackert, och bra tänkt! Men varför behöver vi ens problematisera detta? Om Somalier vore i Somalia så borde det inte finnas en konfliktyta. Samma sak med övriga MENA jag.

  Gilla

 2. Det finns mig veterligen inte ett enda mångetniskt land som fungerar. Jämnstora etniska grupper inim ett land kommer till slut att börja bråka och kriga med varandra. Kolla forna Jugoslavien. Det bröts sönder pga etniska konflikter. Ett etniskt homogent samhälle är en första förutsättning för ett fungerande samhälle.

  Gillad av 1 person

  1. Etnicitet eller snarare olika kulturer kan aldrig dra jämt. Det är därför det inte finns ett enda mångkulturellt land som fungerar. Sverige är ett synnerligen avskräckande exempel på just detta.

   Gillad av 1 person

 3. Piper skriver…

  ”Beklagligt när människor drar alla somalier över en kam eller associerar alla muslimer med terrorism”

  Det håller jag med om. Men…

  Den amerikanske författaren och debattören Sam Harris beskriver konceptet ”concentric circles” hos Real Time with Bill Maher år 2014 — se YouTube-video, från 03:55, med nästan 10 miljoner visningar där även skådespelaren Ben Affleck är gäst — vilket innebär att muslimska ”fundamentalister” utgör en kärna som omsluts av olika lager.

  Det första lagret delar fundamentalisternas åsikter men inte våldet. Det andra lagret är tveksamma till åsikterna med protesterar inte mot dem, vilket innebär att de låter åsikterna frodas i det inre lagret och kärnan.

  Frågan är om detta andra lager utgörs av ”vanliga” muslimer, t.ex. de brittiska somalierna.

  Har den somaliska/muslimska gemenskapen (”communityn”) tagit avstånd från detta (Sir David Amess) och andra dåd? i tillräckligt stor utsträckning, enligt engelsmännen? där vissa/några få visar sitt ogillande mot enskilda somalier/muslimer.

  Till detta kommer det offentliga fördömandet av dem som kritiserar muslimer, vilket bara spär på engelsmännens irritation — ”intolerans” som Piper skriver; jag tror att hon förväxlar ”hat” med ilska, vilket mer troligt är riktat mot de (makthavare och folk) som fördömer engelsmännen som islamofober och rasister (vilket är det värsta av anklagelser som en engelsman/svensk kan utsättas för, och de som inte blir ilskna blir rädda uttrycka synpunkter eller kritik) — som tragiskt nog drabbar enskilda individer.

  Som nämt i min kommentar 13/10 vägrar en tredjedel av muslimer i England att fördöma våldsdåd (Channel 4/ICMUnlimited.com, 2016-04-11).

  Om denna tredjedel utgör kärnan, hur många somalier/muslimer ingår då i de två yttre lagren som har kärnans åsikter eller inte protesterar?

  Vi kan fundera på om detta även gäller muslimer i Sverige.

  Wikipedia, ”Islam i Sverige”:
  År 2016: mer än 1.000.000 med kulturell muslimsk bakgrund varav 810.000 självidentifierade muslimer. ”Den främsta drivkraften av islams tillväxt i Sverige är invandring.”

  * Hur många medlemmar har de 15 muslimska församlingarna i Stockholm som kräver hädelselag? (DN 2020-09-11 ‘Järvas ledare manar till lugn när högerextrema vill bränna Koranen’)

  * Hur ska vi förhålla oss till de muslimer som kommer att rösta på det nya muslimska partiet Partiet Nyans som vill införa lagar som är odemokratiska (hädelselag och så kallad islamofobi som brottsrubricering)?

  Är dessa ”vanliga” muslimer?

  — Vi kanske ska påminna oss om människans natur…

  Om muslimer inte hade varit så många eller ställt krav på svenskars (eller engelsmäns) anpassning, hade vi förmodligen inte bara varit toleranta men även känt en kulturell berikning av t.ex. slöja i offentligheten (t.ex. skolor, i tv), böneutrop, böner på arbetsplatsen, klädkoder och kulturellt beteende (kynne, mentalitet) från Mellanöstern eller Afrika.

  Vi skulle till och med vara villiga att ta Kvartals Jörgen Huitfeldts ofattbara uppmaning (2020-10-25) på allvar…
  ”Men bara för att man får [använda yttrandefriheten] betyder det inte att man bör”
  … och av hänsyn och förståelse undvika kritik, t.ex. att avbilda profeten Muhammed och bränna koraner).

  (Man kan ställa sig frågan hur länge (antal år) Huitfeldt tycker att svenskar, och invandrare, ska vänta till dess muslimer har vant sig vid synpunkter, kritik, satir och hån/förolämpningar, vilket krinstna och judar och alla andra religioners utövare har varit tvungna att göra. Är det inte dags för muslimerna att börja vänja sig?)

  Det är alltså inte förekomsten av muslimer eller hur de väljer att markera/synliggöra sin privata religiösa övertygelse i offentligheten (vilket vi inte gör i Sverige, bara undantagsvis) som är problemet, det är mängden/omfattningen.

  Människans natur gör att hon vänder sig emot det som hon tvingas gilla t.ex. att känna sig kulturellt berikad av människor från främmande länder (t.ex. somalier eller tyskar), vilket inte är en åsikt (som man kan ändra med argument) men ett subjektivt tyckande som också är spontant (till skillnad från en åsikt).

  Det vore önskvärt om det offentliga Sverige kunde förstå att en svensk, en människa, inte ändrar sitt tyckande när hon kallas islamofob eller rasist. Det minskar bara hennes vilja att uttrycka sig.

  (”Det är bara bra om en rasist inte vågar uttrycka sig eftersom vi ännu inte har lyckats göra oss av med dem, eller hur?”)

  Gilla

 4. När jag tittar på vilka det är i min kommun som begår skändligheter mot oss så har de påfallande ofta somalisk bakgrund. De må vara födda här men eftersom båda deras föräldrar är somalier så är de i mina ögon somalier. I valrörelsen så var det horder av såna som kom fram och betedde sig som s–n. Så jag är inte förtjust i somalier.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s