Hyllningar och ceremonier i Frankrike på årsdagen av mordet på Samuel Paty

I dag är det ett år sedan den franska läraren Samuel Paty halshöggs av en 18-årig tjetjensk muslim efter att Paty visat Muhammed-teckningar för sina elever under en lektion om yttrandefrihet.

Till minne av den mördade läraren sker hyllningar och ceremonier i Paris i dag. Bland annat kommer en plats i Paris femte arrondissement invigas nu på morgonen. Det är stadsfullmäktige i Paris som har beslutat att byta namn på torget Paul-Painlevé framför Hôtel de Cluny till Samuel Patys Plats.

I Patys hemstad Éragny kommer en väggmålning som skapats av en gatukonstnär avtäckas i en lokal idrottshall och dessutom förväntas 300 personer närvara, däribland den franska utbildningsministern Jean-Michel Blanquer, vid en minnesstund på lördagseftermiddagen i Bois-d’Aulne-skolan i Paris-förorten Conflans-Sainte-Honorine, där Samuel Paty undervisade.

Under gårdagen hedrade skolbarn över hela Frankrike den mördade läraren med en sång om yttrandefrihet och en tyst minut.

Bra av Frankrike att hedra Paty som fick sätta livet till i yttrandefrihetens namn. Hade något liknande hänt i Sverige hade det väl snarare förminskats på årsdagen för att inte väcka anstöt hos vissa grupper.

#jesuissamuelpaty

https://politiken.dk/udland/art8428179/Halshugget-fransk-skolel%C3%A6rer-f%C3%A5r-sin-egen-plads-i-Paris

3 reaktioner till “Hyllningar och ceremonier i Frankrike på årsdagen av mordet på Samuel Paty

    1. Den som försöker kommer sannolikt att åtalas för HMF och sedan behöva samma skydd som Vilks behövde hela livet. När skall Sverige vakna.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s