Den oansvariga politiken ger eko överallt – nu blir även maten dyrare

Vi är många som ser såväl elpriset som priset på drivmedel gräva djupa hål i plånböckerna och värre kommer det bli då priserna som redan är rekordhöga kommer stiga ytterligare. Nu kommer dessutom nästa dråpslag – även livsmedel kommer bli dyrare som ett led i den oansvariga energipolitiken samt den ogenomtänkta klimatextremismen och för oss med många munnar att mätta i familjen, är det ett mycket ovälkommet besked att matpriserna förväntas stiga i höjden.

Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagens prognos, pekar flera indikationer på att matpriserna kommer att stiga inom de närmaste veckorna och förväntas hålla i sig i flera månader framåt.

Det som ligger bakom prisökningen är ökade kostnader i nästan alla led av produktionen, bland annat drivmedel och el i kombination med dramatiskt höjda priser på handelsgödsel, samtidigt som det har varit svaga skördar både i Sverige och övriga världen.

Branschtidningen Jordbruksaktuellts chefredaktör Stefan Ljungdahl beskriver läget som en akut kris i matförsörjningen och menar att det som sker inom jordbruks- och livsmedelsindustrin kan få flera konsekvenser, där skenande råvaru- och fraktpriser i butikerna är att vänta. Enligt Ljungdahl är ett av de största problemen de höjda priserna på växtnäring inför nästa år, som kan innebära att lantbrukare avstår från att så, vilket i sådant fall skulle innebära mindre svensk mat och mindre bioenergi.

Återigen får vi en påminnelse om hur sårbar vår livsmedelsförsörjning är. Förra gången vi fick oss en tankeställare var när covidutbrotten ledde till livsmedelshamstring, men inte har det lett till att politikerna satt in några särskilda åtgärder – förutom att begrava problemen tillfälligt i nya utredningar.

Det som är mest skrämmande är att våra styrande makthavare inte överhuvudtaget vill försöka avlasta de stackars medborgarna som tvingas öppna sina redan plundrade plånböcker ytterligare. Att sänka energiskatten i ett halvår nu när vi går in i den kallaste perioden på året, hade kunnat vara ett sätt att sträcka ut en hjälpande hand och visa sin välvilja – men icke, när riksdagspartierna nyligen tillfrågades var SD det enda partiet som var villiga att sänka energiskatten medan övriga gav kalla handen.

Att det med jämna mellanrum dessutom rapporteras att elbilar inte är ett så miljövänligt alternativ som man vill påskina, gör att regeringens ambitioner att förbjuda vanliga bilar och påtvinga folk elbilar rimmar illa – särskilt när landet dessutom inte har tillräckligt med el för varken privatpersoner eller industrier.

Men det är väl så att farbror Staten behöver alla intäkter de kan få för att hålla igång Sverige AB där för få människor jobbar för att det ska kunna gå runt för egen maskin och desto fler är i behov av försörjningsstöd, så det åligger i vanlig ordning det kuvade folket att fortsätta visa solidaritet genom att slanta upp samtidigt som vi ska vara tacksamma för att vi är världsledande inom klimatpolitiken även om det bara är ett spel för gallerierna.

#onlyinsweden

#vibetalar

#followthemoney

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/privatekonomi/a/G3wjxm/din-matkasse-kan-bli-dyrare-akut-kris

https://sverigesradio.se/artikel/sd-vill-se-subventionerade-elpriser-ovriga-partier-sager-nej

https://solveig21miljoblogg.wordpress.com/2021/10/13/okad-elektrifiering-ar-inte-miljosmart/

5 reaktioner till “Den oansvariga politiken ger eko överallt – nu blir även maten dyrare

 1. jaa du, det finns ett uttryck från mina barndomstrakter som användes flitigt ”siste idioten är inte född än”. Denna helg verkar de ha kongress.
  Önskar en trevlig helg!

  Gillad av 1 person

 2. Den svenska modellen är konstruerar så. Stat och myndigheter kräver ständigt mer pengar och inkomster och åderlåter samhället allt mer, helt automatiskt. Det är konstruerat att bli en ond spiral, sett från innevånarnas sida. Vill ni ha ett annorlunda samhälle måste ni ändra på systemet. Här är ett exempel. Folkstyre, folkviljan styr över den politiska eliten. I Kina inför man nu begreppet man kallar ”fullständig processdemokrati”. Det betyder att folket kan styra besluten på alla nivåer i samhället. Något som redan är infört i Kina. I Sverige får ni rösta på en ideologi vart fjärde år, sedan är ni effektivt blockera från att påverka allt, varenda beslut. Även yttrandefriheten är alltmer begränsad. Ni får inte rösta fram makthavare, bara partier, som autonomt utser makthavare, lojala mot Partiet. Ni har ingen rätt att avlägsna oduglingar. Media, domstolar och varenda detalj av era liv styrs i minsta detalj från toppen autokratiskt. Ni är lagstiftade ända in i ert eget sovrum. Kan ni själva hålla reda på alla förbuden. Det kallar ni ”demokrati”, eller vad ???
  http://www.chinadaily.com.cn/a/202110/15/WS6167d7d1a310cdd39bc6efaa.html
  http://www.xinhuanet.com/english/2019-11/03/c_138525172.htm
  http://www.chinadaily.com.cn/a/202110/16/WS616a0992a310cdd39bc6f4b6.html
  En mycket intressant utveckling. Kommer Sverige någonsin att utvecklas bort från den över hundra år gamla sovjetdemokrati-modellen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s