Vem tar ansvar för konsekvenserna när våra barn tvingas gå i en kravfylld men underfinansierad skola?

Det har de senaste dagarna varit stiltje på nyhetsfronten om man inte är hängiven propaganda om Covid-19 och klimatnödläget som det finns en uppsjö av artiklar om, eller för den delen tilltalas av det ständiga käbblet om makten mellan syltryggarna i regeringen och den kontrollerade oppositionen.

För mig med fyra barn i skolan är den underfinansierade verksamheten en del av mina barns vardag och trots våra politikers fagra löften om att göra något åt de växande problemen i skolvärlden som påverkar generationer av barn, verkar det ändå ha blivit sämre och den svenska skolan framstår som på så många andra områden som en testballong där man hänsynslöst experimenterar med våra barns förutsättningar för en lyckad framtid.

I media hörs allt fler lärare lyfta problemen som de tvingas möta dagligen med krav på att något görs från våra styrandes sida då det faktiskt handlar om alla de individer som ska ta över efter oss och i gårdagens Expressen publicerades ännu ett läsvärt inlägg som återges nedan.

Återstår att se om nästa regering kommer att ta problemen på allvar eller likt sina företrädare slå dövörat till ytterligare en mandatperiod. Jag befarar att alternativ två är vad som väntar.

#tänkomtänkrätt

________________________________

”Som lärare vill jag uppmuntra nyfikenhet och lust att lära! Jag vill kittla i gång tankar och vrida hjärnan upp och ner. Jag vill öppna dörrar, lägga grunder och så magiska frön. Men mina ambitioner betyder inte mycket i en skola där allt ska mätas, dokumenteras och fogas in i mallar. Allra minst tycks elevers hälsa och välmående spela roll. I jakten på exakta kunskapsmätningar, nationella värderingar och utsorterandet av de som inte riktigt passar in tycks man helt glömma de personer som av plikt och skyldighet befinner sig på andra sidan skolbänken. Och dessa personer – våra elever – tycks långsamt trasas sönder. Vårt skolsystem är inte det bästa för våra barn.

Björn Högberg, doktor i socialt arbete vid Umeå universitet, påvisar i sin forskning om skola och skolpolitik bland annat att andelen elever som känner sig mycket stressade över skolarbetet har fördubblats de senaste tjugo åren. Liknande resultat ser Alli Klapp, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet. I DN konstaterar de två forskarna Sven Bremberg och Elisabeth Fernell att Sverige ligger i topp i Västeuropa över dödlighet bland unga. Våra ungdomar begår självmord, brukar narkotika eller beter sig vårdslöst i högre grad än barnen i våra grannländer. 

Som lärare kan jag dessvärre bara nicka instämmande. I de klickbara matrisernas tidevarv riskerar vi elevernas välbefinnande varje dag. Och helt ärligt står det mig upp i halsen att behöva dansa med i eländet. I årskurs nio ska inte mindre än 13 nationella prov avverkas inom loppet av några månader, samma prov som enligt Skolverkets formulering ”särskilt ska beaktas” i betygssättningen. 

När det är dags för slutbetyg är det vi lärare som då och då sätter F, stämplar eleven som underkänd och därmed utestänger hen från samtliga gymnasieutbildningar. Faktum är att ungefär 14 procent av våra ungdomar i dag missar möjligheten att gå direkt upp till gymnasiet på grund av den där eländiga bokstaven. Det tycks inte ha någon betydelse om du vill bli rörmokare, mekaniker eller raketforskare – alla ska lik förbannat pressas igenom samma nålsöga. I svensk skola ska det tydligen hetsas in kunskaper, inte nödvändigtvis för att kunskap är makt utan för att skilja agnarna från vetet. 

Obevekliga behörighetskrav och betyg i allt lägre åldrar tycks vara bevisat dåligt för våra elever. Men lite svinn får man tåla och mycket sällan lyfts elevperspektivet fram överhuvudtaget. De kommunala skolbudgetarna fortsätter att stramas åt, mer än hälften av landets skolor saknar bemannade skolbibliotek och antalet speciallärare är skrämmande lågt. Kraven på eleverna är dock konstanta. 

I den hårt besparade skolan fragmenteras lärandet när kunskapskraven ska prickas av ett efter ett. Bildning tycks inte längre stå i förgrunden och forskarnas larm om en ungdom som tycks må allt sämre vinner ingen vidare mark i debatten. Det viktigaste är att hålla maskinen i gång – att den reella kostnaden i längden blir förtvivlat dyr talar man inte högt om.

Psykisk ohälsa hos våra unga beror naturligtvis på en mängd faktorer och skolan är bara ett kugghjul i en större apparat. Men det går inte att bortse ifrån att våra barn i dag befinner sig i en kravfylld men underfinansierad skola där de bedöms efter ett betygssystem som hellre fäller än friar. 

Jag kan heller inte blunda för vad jag själv bevittnar i min vardag – högpresterande barn med ångestproblematik och ibland svartsynta ungdomar som gett upp hoppet för längesedan. Det är obarmhärtigt när jag som lärare vet att vi kan så mycket mer, vi kan så oändligt mycket bättre om vi bara får förutsättningarna. Situationen är ohållbar, vi behöver fler resurser eller förändrade krav i skolan nu. 

Vi leker med elden här. Våra ungars framtid står på spel.”


Av Maria Wiman, Lärare

https://www.expressen.se/debatt/oka-resurserna-eller–sank-kraven-i-skolan/

5 reaktioner till “Vem tar ansvar för konsekvenserna när våra barn tvingas gå i en kravfylld men underfinansierad skola?

 1. ”Våra ungdomar… beter sig vårdslöst i högre grad än barnen i våra grannländer.”
  Ja och det beror delvis på skolan men i ännu högre grad på föräldrar som inte passar att vara föräldrar. Föräldrar som inte sätter ned foten, föräldrar som inte sätter gränser utan låter ungarna bestämma och fara vind för våg. Föräldrar som har gett upp. Sådan husse sådan hund är ett bekant talesätt…

  ”När det är dags för slutbetyg är det vi lärare som då och då sätter F… 14 procent av våra ungdomar i dag missar möjligheten att gå direkt upp till gymnasiet på grund av den där eländiga bokstaven.”
  Det är inte någon ”eländig” bokstav det är fel på. Det är i grunden eleven som inte tagit till sig den kunskap som står till buds. Saknar eleven relevant kunskap så kan läraren såklart inte sätta ett godkänt betyg. Hur skulle det se ut om alla blev godkända trots att de saknade kunskaperna för ett godkännande? Tyvärr så förekommer det alltför ofta att lärare sätter glädjebetyg, något som i förlängningen inte gagnar eleven.

  ”… betyg i allt lägre åldrar tycks vara bevisat dåligt för våra elever.”
  Jaså? Vilka bevis då? Det är ju det omvända som är dåligt. Hur ska eleven veta var den står kunskapsmässigt utan betyg? Hur ska eleven veta inom vilket kunskapsområde som eleven behöver förkovra sig utan att få respons genom ett utlåtande betyg?

  En skola utan betyg, utan krav, utan lärare som varken orkar vara den vuxne i klassrummet, eller den som förmår entusiasmera eleverna, är en skola i fritt fall. Så ser den svenska skolan ut numera. Så har den inte sett ut tidigare då betyg sattes med start i 1:a klass, då betyg sattes på uppförande och ordning, då lärarna hade pondus och åtnjöt respekt, då föräldrarna visste och kunde uppfostra sina barn till goda medborgare.

  Gilla

  1. Jag håller med dig till viss del, men det dåliga uppförandet finns även hos svenska barn och hur ska skolan kunna fånga upp och hjälpa de barn som behöver extra stöd och har svårt att hänga med när de saknar resurser? Svenska skolan är ett katastrofalt misslyckande från början till slut tack vare politiker som vill experimentera med våra barn.

   Gilla

   1. Dåligt uppförande finns såklart även hos svenska barn. Jag nämnde ingen etnicitet i mitt inlägg. Men med, som jag skrev, föräldrar som inte sätter ned foten så fortsätter detta beteende att öka.

    Tendensen är att allt fler elever behöver extra stöd och resurser för detta finns inte tillgängliga i tillräckligt hög utsträckning. Frågan man bör ställa sig är varför är utvecklingen sådan att allt fler elever behöver extra stöd och hjälp? Vad kan det bero på? Man bör också ställa frågan varför det inte finns tillräckligt med resurser? Vad kan det bero på? Kan utvecklingen i samhället och samhällsklimatet ha något med detta att göra eller beror det på något annat?

    Gillad av 1 person

 2. Den svenska skolan är inte för svenska barn.
  Utan allt och alla resurser är för illigala migraternas bästa.
  Sverige är inte till för riktiga Svenskar utan
  Som en bankomat för alla muslimska länder som endast
  Klarar av att bomba rasera allt.

  Inga pengar eller insatser nämns för Svenskar,
  Utan allt är för att ekonomiska och kriminellas migraters
  Och deras barn.

  Tänk på att varje svensk betalar 70 % av allt de tjänar och
  sparar flera gånger och under en livstId. Ca 65 -80 år.

  Mina föräldrar betalade skatt i 130 år,
  Jag och min man har betalat i 90 år, mina barn nästan 50 år.
  Aldrig har vi fått något mer än barnbidrag och skolavgiften.

  Tandläkaren prioriterar flyktingar,
  Operation prioriterar flyktingar.
  Vårdcentralen prioriterar illigala flyktingar.
  Bostadsbolagen prioriterar flyktingar, fast svenskar stått i kö över 10 år.

  Husen köps upp av kriminella flyktingar ,svenskar flyttar

  Och polisen blir förvånad då bomb dåden är utanför utsatta områden.

  Tror de verkligen att kriminella människor inte har familjer och vill bo fint.
  Kvinnan som blev mördad i Malmö blev mördad för hennes pojkvän var knarklangare.

  Sen har vi krigsförbrytare, människosmugglare och andra kriminella
  alla har kommit hit
  för att garantera deras Fruar och barn lyx liv ,så vi får försörja dem.
  ifall de åker dit.
  Vilket aldrig kommer ske i Sverige

  Flyktingar med i bilar i miljonklassen , lever på bidrag och har tre lägenheter i Sverige.

  Sen bygger de lyxvillor i hemlandet och semester hus i Spanien.

  Deras barn kommer garanteras svenska språket med våra barns liv som
  Insats.

  Gilla

 3. Trist när jag hör närstående barn som tidigare älskat matte numer avskyr detsamma allt pga den nya läraren. Att varje dag gå till mattelektion och känna detta måste vara asjobbigt. Älskar däremot spanska o engelska i motsvarande grad pga lärarens attityd till eleverna. Hur följs detta upp på ett klokt sätt?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s