Det taiwanesiska folket har inga planer på att böja sig för Kina

Efter att Kinas ledare under en längre tid spänt sina militära muskler gentemot Taiwan och hotat att en dag intaga landet, med våld om det behövs, upprepade den kinesiska presidenten Xi Jinping i ett tal i går att Taiwan kommer att införlivas i Kina.

I dag kom svaret från Taiwan som vägrar låta sig kuvas. President Tsai Ing-wen lovade vid ett tal i Taipei för att fira landets nationaldag att ingen ska tvinga Taiwan att ta den vägen som Kina planerat för dem samt att man fortsätter stärka sitt nationella försvar för att skydda landet i enlighet med det taiwanesiska folkets vilja. Tsai deklarerade att det taiwanesiska folket inte kommer att böja sig för påtryckningarna från Kina eftersom den väg som Kina har lagt ut varken erbjuder Taiwan ett fritt och demokratiskt sätt att leva, eller suveränitet för de 23 miljoner invånarna.

Bra att Taiwan pallar trycket och står emot Kina, vars ambitioner om världsherravälde blivit allt tydligare de senaste åren. Hoppas att omvärlden vågar trotsa Kina och stå upp för Taiwan den dagen man försöker intaga landet med våld.

#staystrong

Bildkälla: The Guardian, DN

https://www.theguardian.com/world/2021/oct/10/taiwan-national-day-we-wont-bow-to-china-says-president

27 reaktioner till “Det taiwanesiska folket har inga planer på att böja sig för Kina

 1. Jag känner starkt för Taiwan och invaderar Kina så kommer jag att åka ner för att hjälpa till att försvara och att driva ut inkräktarna Kina. De djävlarna Kina har kopierat Taiwans sätt att bedriva affärer och att skapa ett välmående samhälle. Må Kina brinna i helvetet. De skall bojkottas och frysas ut från världssamfundet. Köp aldrig produkter Made in PRC. Må nationalistledaren Chiang kai sheks stat leva i tusen år.

  Gillad av 2 personer

  1. Var inte så barnslig … Formosa är en del av Kina … och dom flesta som bor där är kineser …
   Ubåten USS Connecticut … den modernaste i US Navy … vägglöss i hela båten …
   Körde rakt in i ett oidentifierat objekt som det heter … okoncentrerade sailors så klart …

   Gilla

   1. Taiwaneser är Kineser som flydde Mao och de delar DNA med fastlandsKina men de delar inte samhällssystem. Taiwan är kapitalistiskt men Kina är kommunistiskt. Läs historian om Taiwan innan du öppnar kakhålet. Läser du inte och förstår du inte vad Taiwans presiden säger? Gå du och skriv på din egen blogg om hur förträfflig socialism och kommunism är. Tröttnar du aldrig?

    Gillad av 1 person

   2. Rolf Kina är inte alls kommunistiskt idag efter principer som DDR, Sovjet eller Sverige. Man har utvecklat en helt nytt aldrig tidigare tillämpat samhällssystem man kallar socialism med kinesiska förtecken, vilket är ett system av folkstyre. Inte demokrati eller direktdemokrati, utan ett medbestämmande och att sätta målsättningar att gemensamt arbeta mot. Uttrycket ”kapitalism med kinesiska förtecken” är redan myntat.

    Gilla

   3. Anders Svensson Formosa är vad portugiserna kallade Taiwan, den vackra ön, när dom invaderade på 1600-talet. Namnet Taiwan, 台湾, har ingen vettig översättning, ursprunget är omtvistat. Man använder tydligen kinesiska skrivtecken fonetiskt. Mest troligt är ursprunget “Tayouan”, namnet på en av Taiwans stammar eller klaner. Försöker man översätta det blir det något som ”höga platta viken”, inte precis är meningsfullt. Att skriva fonetiskt med kinesiska skrivtecken är vanligt. Man skriver till exempel 美国, vilket bokstavligen betyder ”vackert kungarike”, men låter som ”Amerika” eller USA.

    Gilla

  2. Faktum är att Peking arbetar mycket nära de principer som KMT ville införa innan 1949. Chiang Kai-Shek och USA väldet håller på att utrota sig själv. USA behov av Taiwan som militärbas och avskjutningsramp minska med utvecklingen, och både Kina och USA vet det.

   Gilla

   1. Vad den snärjda fetknoppen i blå fluga publicerar är med all sannolikhet propaganda åt USA. Lånka inte, nämn inte. Bojkotta! Likväl är jag för mindre handel med Kina, helt enkelt för att vi bör gå ifrån globalismen och bli mer självförsörjande och ha en god beredskap i Sverige.

    Gillad av 1 person

  1. Martin Det är inte en fråga om att ”göra anspråk på” utan en fråga om att avlägsna USA och USAs marionetter som invaderade Taiwan 1950 i en otroligt blodig och grym etnisk rensning. Vita terrorn.

   Gilla

   1. Intressant. Det verkar stämma.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Vita_terrorn
    Intressant nu att ett allt mer extremkapitalistiskt Kina är i konflikt med ett extremkapitalistiskt Taiwan. Det tyder på att det finns pengar att tjäna för monopolkapitalister genom det militärindustriella komplexet, eller helt enkelt att den lilla välkända döds-sekten är inblandad igen, eller båda delar.
    Låt oss betrakta ytterligare ett massmord till lite trevlig musik!
    https://www.youtube.com/watch?v=uJr3ufrsi28

    Gilla

 2. Taiwan är inget land, det har varit en del av Kina sedan 25,000 år då ön koloniserades från Kina. 1950 invaderade USA och Nationalisterna Taiwan i ett otroligt blodigt maktövertagande som kallas ”vita terrorn”, urbefolkningen slaktades hänsynslöst, bilar körde runt på gatorena och mejade ner oskyldiga med kulsprutor. Öppna avrättningar på gatorna med nackskott. Detta pågick öppet till 1987, då USA konstruerade en potemkinkuliss av ”demokrati”. Så är det även idag. Jag bodde personligen där ett år på 80-talet och såg med egna ögon lik på gatorna och automatvapen beväpnade patruller på gatorna var det normala. Korruption och rasism vare helt öppen. Idag är säkert den amerikanska marionettregimen välbetald av CIA för att hålla kontrollen och valen manipulerade av USA. Censuren är stenhård, men ett stigande 75% av de yngre vill återknyta till Kina och en stigande del av äldre. Undersökning av China Times, en av de största tidningarna. De som uttrycker otillåtna tankar att återknyta till Kina trakasseras, hotas och tystas. Statyer av Chiang Kai-Shek vandaliseras, protester mot USA väldet pågår. Jag har själv bott på Taiwan och har fortfarande goda kontakter där. Det är bara en tidsfråga innan Taiwan återförenas med Kina. Det är samma folk, samma kultur, samma officiella språk (mandarin), gemensam historia, och släktbanden över sundet är mycket starka och djupa. Taiwan kommer förmodligen att gå samma väg som Afghanistan, men stegvis och fredligare. Kinas påtryckningar riktar sig inte mot Taiwan, utan USA ockupanterna. Läs detta.
  https://www.rt.com/news/508001-taiwan-mps-pig-guts/
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/grisinalvor-flyger-i-taiwans-parlament
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vattenballonger-kastade-i-taiwans-parlament
  https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/31/nu-driver-svt-amerikansk-politik-och-erkanner-taiwan-som-stat-och-land/
  Artister som vill arbeta på ett närmande hotades med enorma böter och fängelse.
  https://www.scmp.com/news/china/society/article/3103501/taiwan-threatens-punish-singers-angela-chang-and-ouyang-nana
  Chiang Kai-Shek statyer har vandaliserats och man tvingas ta bort minnesmärken av ROC regimen, och det finns stigande krav på att alla Chiang Kai-Shek statyer skall avlägsnas.
  https://www.ucanews.com/news/chiang-kai-shek-statue-vandalized-in-fu-jen-catholic-university/78545
  https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/statue-of-former-taiwan-leader-chiang-kai-shek-vandalised-in-taipei
  https://www.fpri.org/article/2017/02/taiwans-white-terror-remembering-228-incident/
  https://en.wikipedia.org/wiki/February_28_Incident
  http://www.china.org.cn/china/2020-08/23/content_76627358.htm
  USA gillar knappas utvecklingen och har mycket aktivt motarbetat all handel och umgänge mellan Taiwan och Kina, utan några tydliga resultat.

  Gillad av 1 person

  1. Det handlar så klart om att utestänga USA från att ha ett brofäste nära Kina. Vad gäller kravaller där Taiwaneser påstås vandalisera statyer och annat så är det förstås inresta kinesiska upprorsmakare som går under sk false flag. Taiwan har ytterst lite att vinna på att bli en del av Kina. Vad är det som hindrar att släktingar träffas och umgås över gränserna. Vi i Sverige delar dna med Norge och det går alldeles utmärkt att träffa sina norska släktingar även om vi bor i olika länder. Visst var det blodigt men medan Taiwan utvecklades till en välmående liten nation så fortsatte blodbadet i Kina långt in på 2000-talet. Det är hela tiden Kina som ligger på och vill krossa Taiwan som självständig stat. Jag ger inte många ören för undersökningar i Kinas tidningar.

   Gillad av 2 personer

   1. Det är en sorglig utveckling för det Taiwanesiska folket och många yngre flyttar från Taiwan för att bli ankare till sina släktingar. När får vi höra svenska politiker beklaga utvecklingen och erbjuda Taiwaneser fristad här? Nu är dessa människor driftiga och begåvade så de klarar sig och det är folk som jag mer än välkomnar här och svenska politiker borde öppna armarna. Usch ja,det är bedrövligt det hela.

    Gillad av 1 person

   2. Rolf, ibland är det roande när du drar iväg så snabbt så hjärnan inte tycks hinner med. Tidningar. Undersökningen gjordes av China Times, vilken är en taiwanesisk tidning, inte en Kina-tidning. Ja, Kina kommer att förhindra att den lilla USA stödda marionettregimen bildar en egen stat. Det har ingen folk förankring, utan tvärt om vill man på Taiwan återknyta till Kina i steg. Tyvärr är det inte bara att åka mellan Taiwan och Kina. Taiwan försöker förhindra det med påtryckningar, hot och trakasserier mot individerna.
    https://www.scmp.com/news/china/society/article/3103501/taiwan-threatens-punish-singers-angela-chang-and-ouyang-nana
    Den som återvänder från släktbesök i Kina kan råka ut för timmar av intensiva förhör.
    Taiwan har faktiskt väldigt mycket att vinna på att bli del av Kina, handel, utbildning, resor, medlemskap i Kinas flera stora handelsblock, BRI, och mycket mer.
    ”kinesiska upprorsmakare som går under sk false flag” Inte alls. Visserligen har Taiwan och Kina samma huvudspråk, mandarin, men liksom skåningar, göteborgare och värmlänningar har dom en mycket typisk accent man inte tar fel på. Glöm inte att jag har bott där och fortfarande har goda kontakter där. Sedan använder man på Taiwan traditionella skrivtecken, som folk på fastlandet inte får lära sig.
    Det är inte bara ett ”brofäste” utan Taiwan som en amerikansk militärbas i praktiken styrd av USA.
    Framlidne sångerskan Teresa Teng är till denna dag omåttligt populär i hela Kina, och hon kallades sig alltid en kines från Taiwan. Favoriten heter ”The Moon Represents My Heart”
    https://www.youtube.com/watch?v=bv_cEeDlop0

    Gillad av 1 person

   3. Rolf. Många minnen från min tid på Taiwan. Jag arbetade med att inspektera lyxbåtar beställda av amerikanare. Ett varv hade inte fått betalt, beställaren sa dom hade skickat pengarna, USD 30,000, banken i Taipei sa att inga pengar hade kommit. Jag fråga en agent jag kände, vad gör vi. Inga problem sa han. Möt mig vid banken Kl 9. Med sig hade han två mycket stora killar, klassiskt utseende, kort snaggat hår, lite ärr i ansiktet, båda gick med en stor käpp. Vi gick in och frågade efter chefen för att diskutera de saknade pengarna. Chefen kom omedelbart och bad så mycket om ursäkt, just denna morgon hade man hittat pengarna, allt var ett misstag. De stora killarna fick betalt för jobbet. Taiwan var byråkratiskt, men allt löste sig alltid med en liten extra ”avgift”, kontant förstås och utan kvitto. Min åsikt. Medlemmarna av den nuvarande amerikanska marionettregimen står på CIAs avlöningslista med miljonbelopp. Därför ger som inte upp. Peking vet. USA är ju berömda för sin skicklighet att styra ”demokratiska” val till rätt resultat. Välkomna till demokratin Taiwan. Taiwaneser som vill lämna diktaturen flyttar nog inte till sovjetdemokratin Sverige utan till folkstyrda Kina, om dom kan ta sig ur diktaturen Taiwan utan fara för sina släktingar.

    Gillad av 1 person

   4. Karl W,det vet jag och China Times är i praktiken en prokinesisk tidning. Bra och tyvärr nödvändigt med långa och ingående förhör med tanke på att kinesiska upprorsmakare smyger sig in i Taiwan och utför false flag-operationer.
    Utdrag ur wiki
    Since China Times was bought by the pro-China Taiwanese businessman tycoon Tsai Eng-Meng, head of Want Want Holdings Limited, in 2008, the Times has veered into an editorial stance more sympathetic to the positions of the Communist Party of China. It has since been criticized of being ”very biased” in favor of positive news about China.[7][10] In a 2020 interview with Stand News, an anonymous Times journalist described the editorial stance of the paper as having changed completely after Tsai’s acquisition. The interviewed journalist said the newspaper mandated the use of vocabulary that supports the PRC’s positions on Taiwan, and prevented its reporters from covering topics that may be seen as against China, such as issues involving the 1989 Tiananmen Square protests. Tsai himself has openly admitted to airing commercials from PRC authorities.[11]

    Gilla

   5. Rolf Ja det kan stämma. Det mesta på Taiwan är just pro kinesiskt för Taiwan är kinesiskt, språk, kultur, folk, historien, musik, konst, osv. Det behövs inga ”false flag-operationer” på Taiwan, Det finns miljoner kineser bosatta på ön som klarar sådana operationer bra på egen hand. Och vilken sanningsvittne är Wiki, ägt styrt och driver av USA. Men det är sant. Hela Taiwan vänder sig nu bort från USA inkräktarna och USAs marionettregim och mot Kina. Man vill återkoppla till sina rötter. Den lilla maktklicken som styr och vill ha separation och deras mästare är fanatiskt förtvivlade att försök stoppa utvecklingen.

    Gillad av 1 person

  1. Ska vara ”Länka inte”, men träffade nog fel tangent. Mer snuskig är kanske din egna snuskiga fantasi? Är du ett fläskberg i blå fluga som tycker om barn litet för mycket?

   Gilla

 3. Kina kanske tar efter Tyskland, tyskarna byggde upp ett fort likt Fort Eben-Emael för att kunna träna in sin stridstaktik innan de stormade det Belgiska fortet. Kina har byggt en kopia av Taiwans parlament för att öva militära operationer på (Länk https://www.thedrive.com/the-war-zone/33591/chinas-biggest-base-has-huge-replicas-of-taiwans-presidential-building-and-the-eiffel-tower och https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3944806) Kanske långsökt men själv är jag alltid skeptisk mot regimer som bygger kopior av andra länders viktiga byggnader.

  Gilla

  1. Jag tror inte du behöver vara misstänksam. Det är ett fullt möjligt scenario, några elit kommando grupper kan redan vara på plats på Taiwan. Dom väntar på order att ta kontroll över nyckel poster som parlamentet och militära centraler samtidigt som man blockerar och stör ut all kommunikation. Det blir alltså ett effektivt och oblodigt avlägsnade av marionettregimen. USA kommer inte att ha en chans att reagera.
   https://www.rt.com/op-ed/537062-us-defend-taiwan-china/
   Sedan har man kontroll av alla USA vapen, precis som i Afghanistan.

   Gilla

   1. Här kan man läsa vilka utmaningar som PLA står inför om man nu skulle välja våldets väg.
    https://warontherocks.com/2021/10/schrodingers-military-challenges-for-the-chinas-military-modernization-ambitions/
    Minns vad som hände när de gav sig på ett betydligt mindre men väldigt krigserfaret Vietnam på 70-talet? Fick dra sig tillbaka med svansen mellan benen. Underskatta inte Taiwans försvarsvilja eller förmåga bara för att det är ett mindre land.
    Tror du att PLA verkligen kan utmana den militärmakt som har överlägset mest erfarenhet av krigsföring och ett massivt teknologiskt försprång? Som dessutom är i allians med flertalet andra nationer i regionen.
    Skulle man ändå, trots massiva förluster, lyckas med en invasion skulle en lika massiv blockad av landet inledas då man inte har något herravälde att tala om ens i de lokala vatten runt Kina. All handel skulle strypas och det innebär fritt fall för ekonomin.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s