4 av Sveriges 10 miljoner invånare står för både sin egen och övriga samhällets försörjning

Ofta när man diskuterar med politiska meningsmotståndare hävdas det att det är ett överdrivet faktum att det är för få som jobbar i det här landet, men dagens beräkningar från Svenskt Näringsliv blottlägger att 1,3 miljoner människor i arbetsför ålder i Sverige inte är självförsörjande samt konstaterar att det växande utanförskapet utgör Sveriges långsiktigt största ekonomiska och sociala problem, nu efterlyser man krafttag för att komma till rätta med det växande problemet.

Det är nationalekonomerna Maria Mikkonen och Johan Lidefelt på Svenskt Näringsliv som skriver om problemen samt påpekar att utanförskapet existerar parallellt med en kompetenskris i näringslivet, där åtta av tio företag uppger att de haft svårt att hitta den kompetens de söker.

Svenskt Näringslivs beräkningar visar att det för närvarande är 1,3 miljoner människor i arbetsför ålder som inte är självförsörjande, det vill säga var fjärde person i åldern 20-64 år. Det framkommer också att endast fyra miljoner människor är helt självförsörjande. Således är det fyra av Sveriges tio miljoner invånare som står både för sin egen och övriga samhällets försörjning.

Situationen ses som allvarlig för välfärden, tryggheten och välståndet samt hotar att slita isär landet. Det minskar tillväxten, försvårar företagens kompetensförsörjning och försvagar Sveriges konkurrenskraft. Därför föreslår man insatser på tre områden: att stärka drivkraften att arbeta, att stärka drivkraften att anställa samt utbilda fler för jobb.

Inför riksdagsvalet nästa år krävs det därför enligt nationalekonomerna att alla krafter mobiliseras för en tydlig arbetslinje och för att skapa förutsättningar för företagen att investera, växa samt anställa. Det vill säga det behövs en regering utan bromsklossar som Miljöpartiet om vi ska lyckas vända skutan. Synd att inte fler förstår allvaret!

#onlyinsweden

#vibetalar

Fyra av Sveriges tio miljoner invånare försörjer nationen

23 reaktioner till “4 av Sveriges 10 miljoner invånare står för både sin egen och övriga samhällets försörjning

 1. 2019 så var ca 4,3 miljoner självförsörjande genom arbete. Det borde rimligtvis vara något fler 2021 men det är såklart inte säkert. År 2019 så uppgick Sveriges befolkning till 10 230 989 personer. November 2020 så hade befolkningen ökat till 10 380 245 personer. Nu 2021 i oktober så bör befolkningen ha ökat till 10,4 miljoner personer.

  Självklart är det inte hållbart varken på kort eller lång sikt att endast drygt 4 miljoner har ett arbete som man kan försörja sig på och genom skattemedel bidrar till försörjningen av 1,3 miljoner personer som går och slår dank i stället för att jobba.

  Gillad av 1 person

 2. Varför sätter man inte press på svenska jordgubbsodlare att använda inhemsk arbetskraft. Den här stollen Edward Norden (MED) anlitar ju utländsk billig arebtskraft samtidigt som han bräker om hög arbetslöshet. Hur många har han inte skaffat uppehållstillstånd genom att ge arbetstillstånd?

  Gilla

 3. Det kan tyvärr bli så när bidragslinjen får dominera i vårt land. Det finns möjlighet att reglera detta för den som vill och vågar. de främsta mekanismerna är minskning av bidrag samt noll invandring.

  Gilla

  1. Samt press på företag att anlita svensl arbetskraft. Räcker inte press så får man tvinga företagen. Gå ut i ett svenskt grönsaksfält nu och hör vilka språk som.

   Gilla

 4. Jag vet uppriktigt sagt inte vad näringslivet vill egentligen. Det var inte så länge den som ”de” gick på samma linje som alla andra hjon, med att svartmåla människor som påpekade just detta. Verkar som att ”alla” helt lägligt ändrar åsikt när de står under galgen.

  Gillad av 1 person

  1. Jordgubbsplockning är ett av de enklaste arbetena du kan tänka dig dock är det inte många svenskar i fälten. En stark vänsterregering med ett starkt fack är de enda som kan tvinga sådana hycklare som Edward Norden.

   Gilla

 5. Vilka använder upp resurserna?
  Skatt & sk ”arbetsgivaravgifter”, som egentligen är lön typ pension osv….
  Vilka kan tillgodoräkna sig 40 års yrkesliv & kom hit som 65+:are?
  Måste vara en jävla miss rent logiskt,va?

  Gilla

  1. De går från barnpension direkt till fokpension. Sånt händer bara i dysfunktionella länder. Sverige brakar samman på flera fronter och det bästa är att inte bidra med en enda krona i skatt. Låt sammanbrottet komma snart så en ny stat kan byggas på ruinerna av det gamla Sverige.

   Gilla

 6. Nja – nää
  något mattesnille – som KAN sina fakta – säger att det BARA ÄR TVÅ miljoner vilka bär upp de andra ÅTTA på sina axlar.
  Av de FYRA miljonerna är nämligen de TVÅ miljonerna offentliganställda …
  Och alltså även tillhörande DE TÄRANDE miljonerna.
  Grattis !

  Gillad av 2 personer

  1. Det första vi kan börja med är att nyktra till. Varje gång jag ser dig här tänker jag på indianerna som numera sitter i reservat och drogar och super. Så slutar det nog för de flesta svenskar. Det är sorgligt..

   Gilla

 7. Allt det handlar om Jenny..
  I’m The klusterfuck…
  Hur hade ni tänkt fortsättningen?
  Tom morsan börjar inse
  Vi MÅSTE ändra på nåt…
  Såååå…

  Gilla

 8. Hockey?
  Syster?
  Ska jag komma ner?
  Jag är rätt sjkitbra…..
  Din energi, syster
  Du är bäst syster.
  Galet bra.
  Jag kom till slutet.
  Vad är bra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s