Historiskt höga elpriser i södra Sverige och det verkar vi få leva med

Det har väl inte undgått någon att priserna på el för närvarande är historiskt höga i södra Sverige. Faktiskt så höga att oljekraftverket i Karlshamn har blivit lönsamt och används utan några protester från klimatrörelsen, trots att de ivrigt förespråkar fossilfria energikällor. Inte ens den ikoniska klimatkämpen Greta Thunberg har framfört några protester, men Tysklands valrörelse är så klart mer intressant att lägga sig i än att lägga tid på våra egna växande miljöproblem.

Statliga Svenska Kraftnät bekräftar bilden: ”Priserna är historiskt väldigt höga, särskilt i södra Sverige. Bland annat så har vi ju höga kontinentala priser. Sedan har vi ju också lagt ner planerbar kraft som kärnkraft och värmeverk vilket gör att södra Sverige blivit mer beroende av import.”

Det har viss betydelse var i landet man bor och skillnaderna mellan elpriserna i södra respektive norra Sverige är enorma – i september var det halva priset i norr. Jämför man däremot södra Sverige med Danmark och Tyskland blir skillnaden 4%. 

Den främsta anledningen till att priserna skiljer sig åt så markant är den så kallade trängselavgiften. I norr producerar man mycket el, medan den stora efterfrågan kommer från södra Sverige.

Nu flaggar man för att priserna kan komma att stiga ännu mer i höst då det brittiska elnätet kopplas på det nordiska nätet med nästan det dubbla elpriset som kommer drabba både Sverige och Norge.

Så vad görs från regeringens sida för att underlätta situationen? Ingenting uppenbarligen och det finns inte på agendan att de skulle erkänna att man tagit fel beslut genom att stänga ned kärnkraften, vilket slagit hårt mot såväl industrin som medborgarna. Tanken verkar istället vara att vi i söder ska fortsätta betala det högsta elpriset i den oansvariga klimatpolitikens namn, medan de hycklande syltryggarna i Rosenbad ger tummen upp till såväl importerad el (fulel när det blir kallare) som inhemsk oljekraft, medan massmedia fortsätter med sin selektiva klimatrapportering. Bedrövligt!

#followthemoney

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hoga-elpriser-kan-bli-hogre

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/stora-skillnader-i-elpriserna

11 reaktioner till “Historiskt höga elpriser i södra Sverige och det verkar vi få leva med

 1. Just nu är det okej att köra oljeverk som dricker ca 140 000 lit olja/timme, snart har vi ingenstans att göra av vårt kärnavfall eftersom regeringen inte tog något beslut i frågan. Allt detta för att några tror att det ska räcka med vind- och solkraftverk även i viss mån vattenkraft som de också vill lägga ner och har lagt ner. Man undrar vilket århundrade de vill vi ska till? Sen kommer Cementa på detta och även om regeringen gick emot sig själva i frågan om Cementa så räcker det att någon överklagar domen för att sätta käppar i hjulen och då kommer det inte fram någon cement vad detta innebär vågar ingen tänka på verkar det som. Sen har vi en dopad ekonomi som ingen politiker vågar röra. Ändå säger politikerna att det går bra för Sverige och då har jag inte nämt speciellt mycket utav det som kan skita sig.

  Gillad av 1 person

  1. Nej, 140 000 l/h är Aftonbladets [medvetna?] ‘försköning’ av det hela. Det låter inte lika illa som ~160 m3/h, vilket det handlar om. Det korrekta uppgiften Aftonbladet utgick ifrån är 140 ton/h, men olja väger mindre än vatten, så den korrekta volymen är större. Ett problem som uppstår, när man frångår standarden/principen att vätskor mäts i volym och massa i vikt.

   Gillad av 1 person

 2. Hyckleriet från Stenevi, Bolund med flera är av historiska mått. MP är konungarikets mest destruktiva kraft. Om man påstår att Sverige inte har vare sig el- eller effektbrist, då ljuger man helt enkelt. i slutet av denna vecka (när det blåste rejält) levererade vindkraften ca 30% av vårt behov, ska bli intressant att se var elen till alla subventionerade elbilar ska komma ifrån? Karlshamn? Polen? eller rysk gas? Vi måste befria oss från dessa stollar.
  Trevlig helg

  Gillad av 1 person

 3. Hoppas du anpassar dig väl Jenny! Vill ju inte att du, som har högre värde än de allra flesta, eller dina barn ska vara frusna i vinter. Det kan bli köldknäpp och elavbrott samtidigt. Tips: Skaffa en gasolvärmare, ett spritkök och värmeljus. Ha gärna försvarets stora fina vita ullsockar i beredskapslagret! De är oerhört sköna.

  Gilla

 4. Detta illustrerar mycket tydligt vad som pågår. Hela klimathysterin har som målsättning att driva upp priser för att stater och oligarker skall öka sin inkomster. Varken regeringen eller oligarkin kommer att göra något för allt går perfekt enligt vad dom vill skall hända. Allas inkomster ökar snabbt, du betalar. Här finns två underliggande orsaker:
  1. Den förfalskade bild av förändringarnas orsak som spridits i propagandan.
  2. Vilka som tjänar på den förfalskade utvecklingen, alltså oligarkerna och staterna, som dessutom kan skärpa kontrollen av innevånarna väsentligt.https://mychinaway.blog.se/vader-och-klimat-fysikens-lagar-matematik-och-matningar/

  Gilla

 5. Nu har jag inte kunnat svara på detta inlägg förrän nu då jag under 24 timmmar kollat elflödena mellan Sverige och andra länder- En gång i timmen har jag gått in på Svenska kraftnät/Kontrollrummet och varje gång jag har gått in där har det varit nettoexpoert från Sverige. Glöm inte att Tyska Uniper äger Karlshamnsverket och det är en lönsam export av billig svensk el som är anledningen till att vi får betala ett högre pris. Tyska Uniper tjänar grova pengar på att exportera vår el. Så blir det när samhällsviktiga funktioner som till exempel elförsörjningen hamnar i privata,multinationella händer. För de obiildbara och de med skygglappar är det dock tacksamt att sparka på nuvarande regering. Varför skall vi ha ett överskott på elproduktion som ändå bara exporteras? Tyskdjävelen kan springa sig varm ifall hen fryser.

  Gilla

  1. Nu är jag varken obildbar eller försedd med skygglappar, trots detta så beskyller jag regeringen för den förda energipolitiken eller snarare brist på energi och energipolitik.
   Sevärd dokumentär om den onödiga och skadliga vindkraften.

   Headwind”21 [Documentary]

   Gillad av 1 person

   1. Det är tidigare regeringar som avreglerat elmarknaden som bär skulden. Det skulle bli så bra och så mycket billigare. Jojo,nu har vi knappt el och den vi har är svindyr. Privata företag vare sig kan eller skall ta samhällsansvar. Dumhögern tror att den sk marknaden sköter allt så bra. Än en gång,vad skall vi ha överproduktion till som ändå bara exporteras. Beskyll Uniper men inte nuvarande regering.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s