Talibanerna light – same shit different name

När Talibanerna tog över styret i Afghanistan för drygt en månad sedan hette det att det skulle bli annorlunda den här gången och att vi inte skulle vara så snabba med att döma, utan ge dem tid att visa sitt nya mildare samt mer demokratiska styre där kvinnors rätt skulle respekteras.

Det blir dock alltmer tydligt att Talibanerna light är samma gamla ulvar under fårakläderna och den senaste tiden har flera utspel om kvinnors kläder, kvinnors rätt till studier samt könssegregering i skolan lett till flera bakslag som påvisar att de inte har för avsikt att göra någon förändring den här gången heller även om de gärna bedyrar sina ärliga avsikter för omvärlden.

I en intervju med The Guardian berättar chefen för ministeriets provinskontor i Kandahar att regimens moralpolis under Ministeriet för främjande av dygd och förebyggande av ondska, är integrerat med polisstyrkan samt har kopplingar till både moskéer och religiösa skolor. Moralpolisen kommer att agera ”måttligt” enligt en ”fickhandbok” med regler, men den här gången kommer man att agera annorlunda med fokus på att övertyga människor framför att bruka våld.

Riktlinjerna tillåter dock våld och tvång mot de mest ofogliga medborgarna som inte vill lära sig att förändra sitt beteende.

Regelboken tvingar även kvinnor att bära hijab och inte lämna hemmet om de inte har en manlig följeslagare samt kvinnors kontakter med män ska begränsas till enbart nära familjemedlemmar.

Reglerna kräver också obligatorisk bön fem gånger om dagen samt särskilda mått vad gäller mäns längd på skägget.

Enligt Talibanerna kommer det inte att finnas några patruller och man betonar att man inte kommer att gå in i människors hem eller platser där de har sina sammankomster samt att de inte kommer att använda våld.

Enligt moralpolishandboken får ministeriets män inte gå in i hem även om regler bryts. ”Om det kommer ljud av musik, tv, stereoanläggning som kommer ut ur ett hus, bör de förhindras. Men gå inte in i huset för att göra det.”

De kan säga vad de vill, men för omvärlden borde det nu vara tydligt vad som gäller och talibanstyret pratar med kluven tunga när de bedyrar att allt kommer bli så mycket bättre den här gången. Stackars kvinnor och barn som åter är fast i det fängelse de trodde de lämnat bakom sig en gång för alla.

https://english.alarabiya.net/News/world/2021/09/20/Curbs-on-women-beard-length-use-of-force-Taliban-detail-morality-police-rulebook-

13 reaktioner till “Talibanerna light – same shit different name

 1. USAs krig i Afghanistan är över, nu börjar USA nästa krig i Afghanistan. Propagandakriget. Vi bör nog vara försiktiga med att deltaga i det. The Guardian är en mycket välkänd kanal för USA-UK propagandan. Vilka är då Al Arabiya English. Lite grävande gav snabbt svar. Kanalen startades och finansieras gemensamt av samtliga USA vänliga arabstater. Barak Obama stödde öppet öppnandet av kanalen och anses vara den som tog initiativet att den bildades. Deras verksamhet går ut på att driva ”granskande journalistik” i samtliga stater som USA inte kontrollerar, som Iran eller Afghanistan.

  Med andra ord och tydligt, detta är en av USAs propagandakanaler med uppgift att ljuga, sprida desinformation och smutskasta allt som inte passar USA, som att USAs plundring av Afghanistan stoppades av Talibanerna. Vad dom rapporterar skall vi nog betrakta på samma sätt som Colin Powel’s ”bevis”, tuben han visade upp och hävdade att Irak hade massförstörelsevapen. Det hade dom inte. Vi vet inte, men om det gäller att välja att tro på en amerikansk propaganda via Al Arabiya och vad Talibanerna säger, då väljer i alla fall jag Talibanerna. Detta verkligen stinker av lögn, propaganda, fejknyhet, och desinformation.

  Gilla

   1. Det är inte så i den här världen att alla skall behöva bevisa sig oskyldiga, Det de som anklagar som skall bevisa att dom har rätt. För det första har Talibanerna stöd av över 90% av befolkningen. Det är afghanerna som har rätt att forma sitt land som dom vill, inte utlänningar, och oavsett om utlänningarna gillad det eller inte. Det var förtryckarna jänkarna som Talibanerna kastade ut. Tecknen på förändring är tydliga. Kvinnor går nu i skolan, det gjorde dom inte förr. Kvinnor går ut ensamma och till och med demonstrerar på gatorna. Det gick inte förr. Det har inte varit någon förföljelse av USA lakejerna, man har bara kontrollerat precis som tyskarna gjorde efter Nazisterna. Man förundras ständigt över hur nazipropagandans metoder florerar i dagens värld, och folk precis som då faktiskt tror på den. För att vända på det, hur skulle du själv gilla att bära burka och inte tillåtas gå ut utan manligt sällskap därför att några utlänningar påbjudit det. Glöm inte att det var inte så länge sedan som kvinnor i Sverige var förbjudna att arbeta utan licens. Afghanistan behöver tid att förändras, men vi ser tydliga tecken på att det sker redan nu. USA propagandan, som media ändlöst repeterar som en skränande skock av papegojor, är inte en tillförlitlig källa, även om de enligt Josef Goebbels doktrinen repeteras oändligt och du kan oändligt läsa ”samma sak på andra nyhetssajter”. En lögn blir inte en sanning även om tusentals ”nyhetssajter” och murvlar repeterar den tusentals gånger.

    Gilla

   2. Kvinnor får ej gå i grundskolan – när den startade upp fick bara pojkar börja. De som gick på universitetet får fortsätta om de klär sig i burka och sitter I separerade salar. Kvinnor får inte jobba och får inte gå ut ensamma och måste bära hijab. De Kvinnor som demonstrerade på gatorna gjorde der till fördel för talibanstyret iklädda burka.

    Det blir inte sanning för att du säger att det är så. Du skriver att det är USA-propaganda som vissa nyhetssajter ägnar sig åt. I sådant fall borde det finnas flera nyhetssajter som inte är USA-kontrollerade och som ger den riktiga bilden. Ser fram mot att läsa det när du presenterar länkar.

    Gilla

   3. Om du fortsätter att använda USA propagandan som enda källa till dina kunskaper är det precis vad dina kunskaper kommer att förbli, amerikansk propaganda. Kvinnor fick visst gå i skola, men separerade från pojkar. Deras land, deras beslut, inte svenskarnas. Svenskarna bör nog hålla klaffen och istället ta itu med sina egna våldsproblem. Även jag gick i en endast pojkar statlig skola på 50 talet, så det är inte så länge sedan. Kvinnorna som demonstrerade bar inte burka på bilderna som publicerats. Magda Gad bär inte burka i intervjuerna av Talibanerna. Så den kvinnliga journalist som intervjuade en afghansk politiker fick alltså inte jobba. Något stämmer inte i den logiken. Man skall även utse kvinnor till regeringen, men det finns nog inte så många att välja från. Det tar tid. Däremot uppmanade man kvinnor att tillfälligt inte gå ut av säkerhetsskäl, men påpekade att det är tillfälligt på grund av säkerhetssituationen. Citat: ”stay at home until proper systems are in place to ensure their safety”. ”It’s a very temporary procedure”. Källa BBC.
    20 år av amerikansk terrorregim har satt sina spår. Det tar tid att ändra och det bästa vi kan göra är att stödja afghanerna i deras uttalade och demonstrerade förändringar, inte USA-UK lögn-propagandan som bara syftar till smutskastning och desinformation. Det finns ett fåtal nyhetssajter som inte är USA kontrollerade, men dom använder ofta inte svenska eller engelska som språk och är svåra att hitta. USA propagandan är förkrossande dominerande, massiv, och omfattar hela svenska MSM och Public Service. Samtliga nyhetssajter i Sverige är USA-UK styrda till innehåll. Dom citerar endast USA-UK kontrollerade källor. Det kommer att ta tid att ändra. I Sverige tog det 170 år, i Kina 70 år, man vänder inte en kultur övernatt utan i små steg.

    Gilla

  1. Ja – videon ljuger, en klassisk propaganda ploy. Man hare valt ut ett tillfälle av en befolkning på 32 miljoner innevånare och presenterar det som det normala. Det totala nyhetsflödet visar en annan bild. Ta även källan i beaktande, den är inte neutral. En regering har inte utsetts, det är en interimsregering. Omställningen kommer att ta tid, men den har börjat bra och går i rätt riktning och därför bör vi stödja den, inte racka ner på utvecklingen och bespotta den. Afghanistan är inte som Sverige, en diktatur där en central regim kan beordra vad som helst att genomföras och lydas nästa dag, och sedan skicka ut kravallpolis för att arrestera de som inte underordnar sig. Som sagt, Sverige tog 150 år att ställa om, Kina 70 år, Afghanistan kommer inte att kunna göra det på några veckor.

   Gilla

   1. Eftersom du är den enda källan till dina påståenden och du inte har presenterat några underlag för att det jag skrivit i ämnet är fake news, konstateras att ämnet är utagerat.

    Gilla

   2. Där håller jag faktiskt med dig, men debatten här illustrerar mycket väl svenskarnas okunskap om världen utanför diktaturen och ankdammen Sverige. De är bara vi som har rätt. Allt annat är förkastligt och falskt. Allt annat skall anpassas till oss. Kulturen av herrefolket och kolonialherrarna lever kvar. Jag visade tre bilder, de tre första som dök upp i sökningen, Ditt svar var en från en välkänd tvivelaktig källa och propaganda sajt. Det är dessutom omöjligt att redovisa 70 år av internationell erfarenhet på en debattråd. Man lär sig att bedöma vad som är falskt. Om jag skriver att i Sverige gör svenskarna en kowtow, kastar sig på marken, när dom möter i kunglig person, då vet du att det är falskt, för du vet hur svenskarna fungerar och tänker. Du behöver inget bevis. Det gäller även omvänt om andra länder. Jag vet hur folk tänker och fungerar. Tack ändå för debatten.

    Gilla

 2. Det finns många muslimer i Sverige som gärna hade sett samma regler i Sverige. Det finns undersökningar där majoriteten gärna vill se Sharia-lagar, det finns redan moralpoliser i vårt samhälle, det finns redan områden där kvinnorna bär hijab och är strikt klädda, det finns redan skolor i vårt samhälle som har könssegregering, det är redan vanligt förekommande att kvinnor badar i burkini-baddräkt, det finns redan lagmän som vill döma och har försökt döma efter Sharia. Min fråga blir vilket samhälle vill vi ha? Varför finns det ingen debatt om detta, som läget är just nu låter vi de muslimer som vill leva efter Sharia få precis det de vill.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s