Afghanska kvinnor revolterar i sociala medier mot talibanernas krav på burka och niqab – rör inte mina kläder

Trots talibanernas till en början fagra löften om att det den här gången skulle bli annorlunda för kvinnorna i Afghanistan som skulle respekteras istället för att behandlas som andra klassens medborgare, visade det sig rätt snabbt att man är på väg att göra likadant som förra gången.

Reklambilder och affischer på kvinnor utanför affärer målas över, man har infört könssegregering i skolorna, det nya kabinettet innehåller inte en enda kvinna och kvinnodepartementet upplöstes direkt efter talibanernas maktövertagande. Vidare deklarerade den seniora frontfiguren för talibanerna Waheedullah Hashimi i måndags att kvinnor inte ska få arbeta vid sidan om män. Häromdagen gick dessutom ett tjugotal kvinnor genom Kabuls gator iförda burka i en manifestation till stöd för talibanerna där man sade sig representera landers kvinnorna.

Långt ifrån alla är dock nöjda med det nya talibanstyret med sin strikta klädkod och de senaste dagarna har sociala medier fyllt av dussintals bilder på afghanska kvinnor som under hashtaggen ”Do not touch my clothes” samt ”Afghanistan culture”, protesterar mot talibanernas påtvingade klädkod genom att dela bilder på sig själva iförda sina ljusa och färgsprakande nationaldräkter.

Bra initiativ, även om talibanerna inte bryr sig ett dyft om vad det täcka könet tycker och tänker – de ska bara tiga still samt för evigt gå omkring som svarta skuggor. Allt som förknippas med färg och glädje kommer så klart tryckas undan med våld fortast möjligt – om inte annat för att statuera exempel, likt diktaturen i Iran som kväst de många försöken av kvinnor att frigöra sig från mullornas förtryck.

#donottouchmyclothes

https://english.alarabiya.net/News/world/2021/09/14/Afghan-women-rebel-against-Taliban-strict-dress-code-Do-not-touch-my-clothes-

3 reaktioner till “Afghanska kvinnor revolterar i sociala medier mot talibanernas krav på burka och niqab – rör inte mina kläder

 1. Låt Afghanistan utvecklas i sin egen takt. Det var inte så länge sedan kvinnor i Sverige måste ansöka om licens för att få arbeta i vissa yrken, och var förbjudna i andra yrken. Även när jag växte upp på 40 talet var det normalt att en kvinna som gifter sig skulle sluta arbeta, och ”lämna plats för en man som bättre behöver ett jobb för att försörja familjen”. Bara för fem år sedan fanns sedlighetspoliser i Xinjiang som gick omkring med käppar och tillrättavisade män med för små skägg, och kvinnor som inte täckt sig. Idag är de flesta männen rakade, vilket är traditionen i Xinjiang, stora skägg har aldrig varit del av religionen där, och män och kvinnor klär sig dagligen i de färgglada traditionella kläderna, kvinnor jobbar och tonåringar dansar på gatorna när det passar dom. Det går inte att ändra en kultur övernatt, speciellt inte från anda kulturer, det tar tid.
  https://www.globaltimes.cn/page/202107/1229135.shtml
  https://tv.cnnbc.com/evnztk-a-glimpse-into-the-lives-of-uygur-youths-in-kashgar
  Det är ungdomen som skapar förändringar. Vi kan möjligtvis komma med förslag.

  Gilla

 2. Tänk bara när IKEA-katalogen visar en Afghansk kvinna med en vit man…
  Kanske ändå att väst vedervärdiga ockupatin av ett annat land har sått ett frö mot vägen till ett annat samhälle i denna avkrok, nu behärskat av lågintelligensia? Tydligen har även tallibanerna fattat att en ekonomisk stat är bättre än en klanbaserad. Inte minst för alla dollars som kan regna in!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s