Sydkorea kallar nyanlända afghaner för ”personer med särskilda meriter” istället för flyktingar för att inte förarga folket

Sydkorea har genom åren inte tagit emot särskilt många asylsökande migranter, men denna vecka har man genom regeringens försorg välkomnat 391 afghaner som stått bakom Sydkoreas operation i Afghanistan innan Talibanerna tog över, bland annat personer som arbetat på landets ambassad och deras familjer.

Men istället för att benämna dessa personer som flyktingar har man valt att beteckna dem som ”personer med särskilda meriter” och gett dem tillfälliga visum, i syfte att avvärja negativa känslor mot migranter hos befolkningen.

Bakgrunden är att Sydkorea har en ljummen inställning till invandrare. Enligt justitiedepartementet beviljades bara omkring 1,5% av alla ansökningar om flyktingstatus mellan åren 1994 och 2020. Ankomsten av cirka 550 asylsökande från Jemen 2018 utlöste exempelvis en rikstäckande reaktion.

Yoon In-jin, professor i sociologi vid Korea University, säger att Sydkoreas ovilja att ta emot flyktingar härrör från ekonomiska bekymmer men även rädsla för människor med olika bakgrund; -”Sydkorea är väldigt homogent och har haft en långsam ekonomisk utveckling med en befolkning som åldras samt krymper. Folk känner att de inte har tillräckligt med utrymme för att ta hand om icke-koreaner just nu. Sydkoreaner har också en tendens att likställa muslimer som potentiella terrorister”.

Har de månne varit i Sverige på studiebesök och förstått att de inte vill ha ett multikulturellt land med allt vad det har att erbjuda? Ser de inte vinsterna med ökad kriminalitet, ökat bidragsberoende, ökad segregering, ökat kvinnoförtryck och mer extremism? Usch vilka rasister! 😄

Jag undrar för övrigt om de tusentals afghaner som den senaste veckan ankommit till Arlanda för en fristad i Sverige mötts av vårdpersonal i vita rymddräkter och satts direkt i karantän?! Eller har de vandrat fritt in precis som alla andra personer som anlänt till Sverige sedan coronapandemin bröt ut för snart två år sedan?

https://www.theguardian.com/world/2021/aug/26/south-korea-designates-afghan-arrivals-as-persons-of-special-merit

6 reaktioner till “Sydkorea kallar nyanlända afghaner för ”personer med särskilda meriter” istället för flyktingar för att inte förarga folket

 1. Det påminner mig om en arbetsgivare som hade fått en lat och odräglig anställd på halsen. Till slut avskedades den late och arbetsgivaren ville ändå skriva ett fint arbetsbetyg åt hen och skrev att ”kan ni få denna person att arbeta för er skall ni vara glada”

  Gillad av 1 person

 2. Jag tänker att Sydkorea tänker sunt, visst vore det väl en dröm om Sverige, mitt fina land, skulle kunna säga: Vi har egna problem som vi måste prioritera. Tyvärr är Sverige fullt för närvarande, så det av media utropade landskapet Afghanistan får tyvärr lösa sina problem själva. En stilla undran bara, varför går inte mina skattepengar till sveriges välfärd?
  Ha en fin dag
  OJ

  Gillad av 1 person

 3. ”personer med särskilda meriter” känns som en bra beskrivning av problemet, de vill ju inte reta upp sin befolkning vilket jag tycker är ärligt och bra. Till skillnad från våra hönshjärnor som lovade allt som finns på ett smörgåsbord för oss allt för att sälja en flyktingarna och de som kom skulle vara allt från raketforskare, hjärnkirurger och att de som kom var mer högutbildade än svensken. Jo jag tackar allt vi har fått är mer problem som speglar vår samhällsutveckling, allt våra hönshjärnor väljer att göra är att stoppa ner sin huvud i sanden och hoppas att det ska gå över. Detta kallar de för ansvarsfull politik jag kallar det för katastrof politik, men det är väl inte mycket mer att vänta av våra hönshjärnor, man får inte glömma att detta var de ca 80% av svenskarna röstade på, hoppas de är nöjda med utvecklingen.

  Gillad av 1 person

 4. Dom har väl lärt sig av Sverige som länge tillämpat metoden. lite exempel. – svårigheter blir utmaningar, invandrarkriminella blir gängkriminella och utsatta, kriminellt invandrar getto blir
  utsatt område, invandrar mobb blir ungdomsgäng, arresterad – kidnappad, häktad blir fängslad utan rättegång, trakasserier och förföljelser blir granskning, snokare i privata angelägenheter kallas grävande journalistik, häkte eller arrest blir svart fängelse, husockupant blir egnahemsägare, lärda kunskaper och examen blir teknologistöld, utpressning blir ersättningskrav, gisslan blir anklagad brottsling, illegala invandrare – papperslösa och flyktingar, internatskola blir koncentrationsläger, gatuligister blir demokratikämpar. Jag har en lång lista. Nysvenskan.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s