Det kuvade folket förlåter allt – klart vi inte ska gå hårt åt beslutsfattarna

Skönt med någon som läxar upp justitieminister Morgan Johansson för omväxlingens skull – tack för den texten Johan Romin! Vi hade behövt dylika debattartiklar dagligen för att kritisera och ifrågasätta makthavarna som fått styra landet åt pipsvängen allt för länge.

Men enligt klassiskt svenskt manér tycker man nu synd om ministern i kommentarsfältet, han har väl lika stor rätt till privatliv som oss andra yada yada… seriöst?! Med den lönen han har och den krisen landet befinner sig i – där han är högst ansvarig för utvecklingen – är det verkligen inte för mycket begärt att herr Johansson avbryter sin semester och tar tag i de eskalerande problemen på studs!

#onlyinsweden

————————————

”Juli månad är över. Skönt! 

Det har varit en rötmånad på riktigt. Under juli månad har det enligt polisen förekommit 34 skjutningar runtom i Sverige. 

34 skjutningar är i medeltal mer än en skjutning per dag. Men tyvärr är detta ingen tillfällig uppgång, för det var 34 skjutningar även i maj samt i juni månad. 

Faktum är att de tre senaste månaderna ligger i topp om man jämför motsvarande period från 2017. Det var 81 skjutningar maj, juni, juli 2017. Det var 88 skjutningar motsvarande period 2018 och 101 stycken året efter 2019. Förra året förekom 95 skjutningar i maj, juni och juli.

Den mörkaste siffran maj till och med juli står alltså 2021 för: 102 skjutningar.

Det går inte längre att som medborgare – eller ledande politiker – att titta bort, eller ned i mobilen, längre. Denna utveckling måste stoppas! Det här måste sättas högst upp på den politiska agendan och alla andra reformer, som familjeveckor och annat, måste sättas åt sidan. 

Våldet och skjutningarna hotar samhället i grunden. 

Vad ägnar sig då landets justitieminister åt denna våldsamma sommar, då barn blir skottskadade i Flemingsberg, då en kvinna blir ihjälskjuten i Luleå, och en 17–åring misstänks för mordet på en polis? Vad gör Morgan Johansson då mopedgäng kör in och skjuter bland kvinnor och barn i ett shoppingcentrum en helt vanlig tisdagseftermiddag?

Twitter avslöjar: Landets justitieminister ägnar sig åt att titta på sport och att angripa enskilda krönikörer och opinionsjournalister. Han avfärdar all kritik som en konspiration från ”överklassen” – och han passar på att sprida felaktigheter om svensk historia.

Jag har själv en bakgrund inom SSU tidigt 80–tal. Morgan Johansson gick troligen samma Bommersvik–kurser som jag gjorde, fast han gick några år senare. På dessa kurser fick vi unga SSU:are lära oss att allt bra som skett var tack vare Socialdemokraterna. Ett sådant tema handlade om att det var Socialdemokraterna som infört rösträtten. Olof Palme drev själv linjen i valdebatten 1982 när han sa: ”Visst är jag demokratisk socialist, som Branting när han genomförde rösträtten”. 

Vi unga SSU:are trodde på det som Palme och andra höjdare lärde ut. Att fakta inte stämde hade vi ingen aning om. Att det var högerledaren Arvid Lindman som drev igenom rösträtten för män 1907-1909 och liberalen Nils Edén som var statsminister när riksdagen beslutade om kvinnlig rösträtt, var det ingen som berättade.

40 år senare ägnar sig Sveriges justitieminister åt liknande prat. Mitt under denna skjutvapen-sommar skryter han om ha läst på universitetet ”tack vare de utbildningsinsatser som socialdemokratin drivit fram under stort motstånd från högern”.

Problemet är bara att Twitter-påståendet om ”högern” inte stämmer. 

Svenskt utbildningsväsendet reformerades under 1950-, 60- och 70-talen under politisk enighet. Visst rådde vissa meningsskiljaktigheter om utformning, men när universiteten exempelvis reformerades 1977 under den borgerliga regeringen, skedde det efter ett riksdagsbeslut 1975 som fattades under stor enighet. Det framgår av riksdagens eget protokoll. Samma sak när dagens grundskola växte fram: ”alla politiska partier var överens om att en skolreform var nödvändig” skriver tidskriften Forskning & Framsteg 7/2003.

Brottsutvecklingen och gängkriminaliteten är just nu Sveriges största problem. Den utmanar grundfundamentet i samhället: respekten för lagen och statens våldsmonopol.

Det är uppenbart att regeringens strategi att få stopp på skjutningarna misslyckats kapitalt. Vad som behövs nu är krafttag som verkligen gör skillnad – samt en justitieminister som tar sitt ämbete på allvar och slutar att attackera journalister och ljuga om svensk historia.


Av Johan Romin

Journalist & historiker”

https://www.expressen.se/debatt/agna-dig-at-skjutningarna-i-stallet-for-historia-morgan/

9 reaktioner till “Det kuvade folket förlåter allt – klart vi inte ska gå hårt åt beslutsfattarna

 1. Det är uppenbart att regeringens strategi att få stopp på skjutningarna misslyckats kapitalt.

  Tyvärr kan man inte misslyckas, om man inte ens försöker. Mycket snack och ingen verkstad, trots att det är en skyddad verkstad …

  Gillad av 4 personer

 2. Här har vi en person, Mikael Damberg, som sitter i regeringsställning. Så här resonerar och bagatelliserar han de eskalerande skjutningarna där oskyldiga drabbas. Läs och häpna!

  Dambergs kommentar till ”att det blivit farligt att vistas på svenska gator och torg”.
  – Nämen det är fortfarande, tack och lov, väldigt ovanligt att människor hamnar i skottgluggen.
  – Men är det det? Vi har ju haft flera den senaste tiden, avbryter programledaren.
  – Ja, men om man tittar på hur många människor vi är i Sverige så är det fortfarande väldigt ovanligt att man drabbas av det, svarar då Damberg.

  Gillad av 2 personer

  1. Jag var tvungen att läsa sista meningen flera gånger …

   Snacka om att vara likgiltig för människoliv! (Finns minst en diagnos för detta …) Redan en person tagen av daga, är en för mycket! Passar i.o.f.s, med tanke på det klientel han gladligen är med att importera.

   Gillad av 1 person

  2. Denne Mikael Damberg har tre livvakter som ständigt befinner sig vid hans sida. Fråga dig varför.
   Tänk om frågeställningen hade varit som denna:

   Dambergs kommentar till ”att det är farligt för politiker att vistas på svenska gator och torg”.
   – Nämen det är fortfarande, tack och lov, väldigt ovanligt att politiker hamnar i skottgluggen.
   – Men är det det? Vi har ju haft flera som blivit dödade, både Palme och Lind t.ex.
   – Ja, men om man tittar på hur många politiker vi har i Sverige så är det fortfarande väldigt ovanligt att politiker drabbas av det, svarar då Damberg.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s