So long Facebook

Jag har länge varit trött på Facebook och tog i dag beslutet att ta en paus därifrån, vilket kvällens inlägg kom att handla om. Kanske är det bara ett tillfälligt avbrott eller så blir det permanent – det återstår att se. Här På bloggen kör vi dock på som vanligt, även om det vissa dagar känns som nyhetstorka. 😊

————————————–

Jag väntade ända till 2017 innan jag gick med i Facebook och anledningen till att jag till slut släppte på mina principer var att jag blev lockad av de politiska diskussionerna jag sett små glimtar av när jag lånat en väns konto för att se vad jag eventuellt gick miste om.

De första åren var det kul och intressant – ända tills censuren började leta sig in på plattformen, människor började bli avstängda utan anledning – även jag själv och man kunde inte längre skriva vilka ord som helst samt definitivt inte dela vad man ville. Råkade man dessutom kränka någon genom det fria ordet var det bara en tidsfråga innan massanmälningarna stängde ned inlägget, kommentaren eller hela kontot. Regeringen ville också ha censur av vissa åsikter och drog ännu hårdare i Big Techs tyglar.

Numera är vi vana att bli shadowbannade och censurerade, men det är frustrerande och varken särskilt spännande eller inspirerande längre. Man måste till och med tänka sig för innan man skämtar för att undvika att folk tar illa vid sig.

Våra folkvalda politiker – inklusive samtliga partiledare – skriver gärna politiskt slagdärdiga inlägg på Facebook eller gör gråtmilda utspel i jakt på godhetspoäng, men de svarar aldrig på frågor eller kommer med motargument när de får kritik – vissa kommentarer censureras dessutom eller så blockeras den som ifrågasatt makthavaren. Min uppfattning är att den politiska debatten numera är död och diskussioner överlag lyser med sin frånvaro i trådarna. Vissa debattörer inleder numera sina inlägg med att varna att de som inte håller med skribenten kommer att få sina kommentarer raderade. Helt absurt.

För mig som tycker om att skriva längre texter, analyser och förmedla annorlunda nyheter passar inte galoscherna längre då det är korta texter med klatchiga budskap som gäller om man vill nå ut – gärna med skämtsamma undertoner då för mycket text blir för jobbigt att ta till sig för gemene man. Att vara politiskt obunden och kritisera/rosa samtliga partier när det krävs, är inte heller någon större hit och definitivt inte heller att ifrågasätta coronapandemin samt vaccinet. Hur så kallade ”swishhoror” överlever i dessa tider är för mig en gåta, men ett knep som tycks fungera bra för att locka många läsare är att lägga upp många selfies samt bilder där man visar mycket hud, men vill man framstå som en seriös debattör är det så klart texten man ska framhäva och inte sitt eget utseende.

Jag är ärligt talat rejält trött på Facebooks censur, det trista politiska klimatet och ytligheten. Det har därför blivit dags att ta en paus. Kanske blir det permanent, det beror på om suget kommer tillbaka. Vill du fortsätta läsa mina texter och kommentera samt diskutera med andra politiskt intresserade läsare utan censur, så rekommenderar jag dig att följa min blogg där jag kommer fortsätta skriva som vanligt.

#solong

12 reaktioner till “So long Facebook

  1. Instämmer till fullo. Själv har jag aldrig funnits på någon av dessa jänkar-program vars primära syfte är att övervaka dig, kontrollera dig och indoktrinera dig. Program som Facebook, Google, Twitter, WhatsApp, osv.

   Gilla

 1. Jag har ett begränsat intresse av FB. Det finns några lokala trådar, några som har ett specialintresse samt några vänner som delar samma intresse. Jag deltar inte på större trådar utan fortsätter med mitt lite småputtriga delande. Skulle jag kunna skippa FB? Javisst, om det som intresserade mig fanns på nån annan plattform. Nu gör det inte det.

  Gillad av 1 person

 2. Tycker det är bra Jenny👍Jag har också klivit ur till och från, har mest behållit skiten för att min mor och far är helt beroende av skiten mer än mig. När vi pratar om blockering så är Sosse-Morgan en expert ut av rang! Jag förstår inte hans enkelriktade sk. Demokrati! Han har i vart fall inget intresse och höra vad jag tycker och jag får faktiskt erkänna att jag inte har någon större sorg över det, bara omoget och sorgligt kan jag tycka när det sker så för arbetargrabben Morgan J🤪

  Gillad av 1 person

 3. Förstår dig Jenny! Ser på Twitter hur människor blockas hejvilt av våra folkvalda politiker.. Har även sett det på Marcus Oscarssons fb sida, där du måste tycka som honom annars blir du blockad. Han fultokar alla som har en annan åsikt och kallar dem för konspirationsteoretiker.. Faktum är att Annie Lööf har svarat mig ett par ggr på både instagram och twitter, även om svaren har varit typ att det hon säger är rätt. Uppskattar ändå att hon tagit sig tid att svara mig.

  Gilla

 4. Har också lämnat FB så jag förstår dig helt Jenny. Vår folkvalda politiker går ju med fanan högt och bannar alla som inte tycker som dom……bedrövligt.

  Gillad av 1 person

 5. Ja det er helt forståeligt Jenny! Jeg har det på samme måde! FB er ganske enkelt så korrupt, at det skriger til himlen! Men karma vil ramme dem! De vil enten rette ind eller blive overtaget af gode, brave og hæderlige journalister måske militærpersoner i starten! Det er rædselsfuldt, hvad der foregår overalt i verden! Men det gode vinder over det onde! Lyset vinder over mørket! Men vi befinder os i WW3 og vi må ha’ tålmodighed som eftersigende her i Danmark er en dyd! 😃! Personligt har jeg ikke set TV eller lyttet til såkaldte nyheder omkring halvandet år, da jeg var ved at kaste op af deres venstreorienterede propaganda, fortielser, løgne og bedrag! Tænker ikke jeg nogensinde mere vil se TV! Så skal indholdet være sagligt, sandt, oplysende, korrekt og informationer om så at sige alt hvad der sker i verden, skal frem! Knus Elisabeth!

  Gillad av 1 person

 6. Hej !
  Det är ju inte klokt att det är på det här viset, vart tog det fria ordet vägen som sagt
  Jag läser allt du skriver…..håller fullständigt med dig.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s