Lagligt för företag att avskeda anställda som bär hijab enligt nytt avgörande från EU-domstolen

Enligt ett nytt avgörande i EU-domstolen från i går har arbetsgivare i EU:s alla 27 medlemsländer rätt att förbjuda sina medarbetare att bära religiösa, politiska eller ideologiska symboler. Europeiska arbetsgivare har således laglig rätt att be anställda att ta av hijaben och ge dem sparken om de vägrar.

Domen grundar sig i två rättsfall från muslimska kvinnor i Tyskland, en förskollärare och en kassörska, som stängdes av från sina arbeten efter att de börjat bära hijab. Kvinnorna bar inre hijab när de anställdes, utan började använda det flera år efteråt när de kom tillbaka från sin föräldraledighet. Kvinnorna ombads att inte bära hijab på arbetet och omplacerades eller avskedades när uppmaningen inte hörsammades.

Bra med vägledande domar! Synd bara att varken den svenska regeringen eller stora delar av oppositionen förstått vikten av ta sitt ansvar för alla barns rätt till frihet oavsett kön och religion genom att arbeta för ett slöjförbud i svenska skolan, som enligt skollagen ska vara konfessionsfri – något som tydligen bara verkar gälla vissa religioner.

https://politiken.dk/indland/art8291254/EU-domstol-Virksomheder-m%C3%A5-godt-fyre-ansatte-for-at-b%C3%A6re-t%C3%B8rkl%C3%A6de-p%C3%A5-%C3%A9n-betingelse

4 reaktioner till “Lagligt för företag att avskeda anställda som bär hijab enligt nytt avgörande från EU-domstolen

 1. Kommer de till ett nytt samhälle får de helt enket respektera det som finns där. Så har det alltid fungerat, så varför inte fortsättningsvis? [ret] Samma gäller inom djurriket, där överträdelser inte ovanligt straffas [mycket] hårt. Saknas respekten, så smäller det …

  Gillad av 1 person

 2. En krusning på ytan – alltid något som stör islamiseringen.
  Fortsätt med – moskébyggen, böneutrop, halalmat, badtider …osv..
  Vad som gäller är alltid NEJ och åter NEJ , detta är vårt kristna sekulära Sverige.

  Betänk hur många skäggiga unga män som verkligen är det framtida islamiseringshotet och så lätt kommer undan pga ”beröringsskräck ” – då SCB,s siffror säger att
  utlandsfödda män/pojkar 15- 44 år i kommunerna står för en andel mellan 20 -70 % .
  Det handlar om hundratusentals individer.

  Betänk också att sedan ca 20 år har Socialdemokraterna/Tro & Solidaritet en uppgörelse
  med Sveriges muslimska råd om samarbete för att underlätta för muslimska personer
  att komma in i svensk inrikespolitik!!! – Hur tycker ni att det ser ut idag?
  Kommande val 2022 är bara så viktigt – nykomlingen Nyans finns nu !

  Gilla

 3. Intressant.

  Visserligen innebär det att Vetenskapliga partiets medlemmar kanske inte kommer få bära sin vänsternationella demokratiska socialistiska ros på arbetet, om en arbetsgivare motsätter sig det, men det är det väl värt, eller hur? Politiken kan ju utföras på fritiden ändå. Vi behöver inte ens ha plakat eller oväsen för oss, bara tala vett med medborgarna.

  Kanske särskilt värdefullt är väl om domen kan vara ett litet första sekulariserat steg i rätt riktning för att kunna bekämpa sekterism och förtryck inom Europa, effektivt? Efter upplysningens början, finns det väl knappast något mindre europeiskt än sekterism och förtryck, eller hur?

  En ros till EU idag, även Vetenskapliga partiet vill folkomrösta om Swexit.

  EU är inte enbart dåligt – Nu bekämpar EU-domstolen extrem sekterism

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s