Ännu en gång visar SD att man inte vågar stå för det man tror på

Inför EU-valet 2019 tog Italiens tidigare inrikesminister Matteo Salvini initiativ till en europeisk allians som skulle bilda en egen supergrupp efter EU-valet och driva på för förändring inifrån EU, bland annat genom mindre överstatlighet och stopp för såväl illegal migration som islamisering. Flera populistiska partier anslöt sig till alliansen – bland annat franska Marie Le Pens parti Nationell samling, österrikiska FPÖ, Dansk Folkeparti, Sannfinländarna samt flera öststatsländer som till exempel Tjeckien och Polen. SD valde däremot att stå utanför på grund av Le Pens kopplingar till Ryssland, vilket omöjliggjorde en röst på partiet för mig och många andra som tyckte det var helt ologiskt att tacka nej till samarbete när man i grund och botten driver samma politiska frågor.

Nu är en ny allians på väg att bildas i Europa där det ungerska regeringspartiet Fidesz, polska Lag och Rättvisa, franska Nationell samling och italienska Lega tillsammans med 12 andra högernationalistiska partier ställt sig bakom en gemensam deklaration om Europas framtid, men SD har återigen valt att stå utanför samarbetet även om partiet enligt EU-delegaten Peter Lundgren i sak kan stå bakom budskapet mot den ständigt ökade maktöverföringen.

Orsaken till partiets försiktiga hållning torde vara att man måste hålla låg profil för att inte skada samarbetet med Moderaterna nu när man fått vara inne i värmen ett tag och en tänkbar maktposition kan vara inom räckhåll. Att då ingå en allians med ”rasister” och ”fascister” vore så klart ytterst riskabelt även om partiet hyser samma åsikter som de europeiska partierna med lite mer ryggrad. Så man väljer det mesiga alternativet som återigen visar att de egentligen inte har det som krävs för att löpa linan ut och stå för det man tror på, så detta besked blir bara ännu en sak att lägga till handlingarna tillsammans med de andra besvikelserna de levererat genom åren i form av brutna vallöften samt tveksam hållning i flera viktiga frågor.

https://sverigesradio.se/artikel/sverigedemokraterna-nobbar-hogernationalistisk-allians

8 reaktioner till “Ännu en gång visar SD att man inte vågar stå för det man tror på

  1. … är ‘lagom’, men inte när det handlar om migrationspolitiken…

   Botkyrka kommuns (Stockholm) devis… nej! slagord: ‘Långt ifrån lagom’.

   SVT Nyheter, 2019:
   ”Kommuner med högst andel utrikes födda (2018): Botkyrka 42,1%”

   ETC.se, 2021:
   ”I kommunen finns flera bostadsområden som polisen bedömer som särskilt utsatta och 2018 toppade Botkyrka Brottsförebyggande rådets lista på anmälda våldsbrott i Stockholms län.”

   Aftonbladet, 2002:
   ‘Farligast att bo i Botkyrka’
   ”Aftonbladet har med hjälp av Brottsförebyggande rådet, BRÅ, kartlagt Sveriges farligaste kommuner. Den kommun som har flest våldsbrott mot kvinnor per invånare är Botkyrka. Här anmäldes:
   – flest våldtäkter
   – flest fall av kvinnomisshandel
   – flest fall av olaga hot mot kvinnor
   – Jag är alltid rädd, säger Mirelle Schwartz, 17.”

   Vad ska man säga om politiker, journalister och medborgare som ‘inte såg det komma’?

   (En av politikers högst prioriterade uppgifter och ansvar är att planera för framtiden, t.ex. stora barnkullars behov av skola och vård.)

   Idag är Mirelle 36 år.

   Jag undrar om hon har kallats ‘rasist’ och ‘högernationalist’ om hon röstade på det riksdagsparti som av politiker och journalister betraktas som främlingsfientligt: Sverigedemokraterna?

   Om så är fallet, kommer hon att överge SD därför att de har blivit det ”mesiga alternativet” och rösta på Alternativ för Sverige (AfS) 2022?

   Gilla

 1. Jimmie Åkessons tal som många uppskattar:

  Gilla

 2. Du måste komma ihåg att sverigedemokrater oftast är ganska vanliga högersossar, inte fascister. Naiva sossar är drabbade av den tokliberalism som har översköljt Sverige genom tokliberalismens fulmedier. Tokliberalismen har inneburit en flykt till SD, från många olika partier, men de är inte rasister eller fascister. Tvärtom. De har nolltolerans mot rasism och är för demokrati.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s