Baksidan av den snabbt införda digitaliseringen

Cyberattacken mot Coop, Apoteket och SJ som bland annat lett till att turister inte kunnat köpa tågbiljetter på de kontantfria tågen samt att människor inte kunnat handla livsmedel om de inte haft någon annan matvarukedja i närheten, är en påminnelse om hur sårbart Sverige är.

Både Försvarsministern samt myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) slår fast att vi har ett väldigt sårbart samhälle baserat på IT där vi är väldigt beroende av den här typen av teknik, som i sin tur utnyttjas av antagonister. Man påpekar också att det på sikt kan påverka livsmedelsförsörjningen om flera matkedjor slås ut samtidigt, men ändå pratar man inte öppet om riskerna med det kontantfria samhället utan slätar över det hela med att privatpersoner kan känna sig lugna.

Även om Sverige inte är så attraktivt att ta över i sitt nuvarande skick är en sak säker – om en främmande makt skulle vilja slå till mot Sverige, är det en enkel match. Lite knapptryckningar och tada så stängs el- och vattenförsörjningen samt bank- och betalsystemen ned. Svenskarna klarar sig max en vecka under dessa premisser och eftersom vi inte har något försvar att tala om är det bara att glida in och ta över.

Helgens attack borde därför fungera som en väckarklocka för såväl våra styrande som gemene man att något behöver göras kvickt på det här området samt vikten av att bevara kontanter i samhället, men det är nog för mycket begärt av alla inblandade som strävar efter att uppfylla målen i Agenda 2030.

Bildkälla: Aftonbladet

8 reaktioner till “Baksidan av den snabbt införda digitaliseringen

 1. Vi har snart en globalistisk världsregering där nationalstaterna är avskaffade och invånarna är förskrämd boskap.
  George Orwells ”1984” förverkligad.
  En stuga i ödemarken där man är självförsörjande och slipper allt och alla får vara målsättningen.

  Gillad av 2 personer

  1. Även på en liten stuga i ödemarken skall det betalas fastighetsavgift. Statens fogdar kommer man aldrig undan.

   Gilla

   1. Tält? Vindskydd? Jordhåla? Bergsskreva? Arktiska zonen i norra Ryssland eller Kanada?

    Gilla

 2. IT har medfört att samhället och dess funktion blivit alltmer sårbart för yttre och inre påverkan. Det kommer alltid att finnas hål i säkerhetssystemen som kriminella inte kommer vara sena att utnyttja för sin syften.

  ”…samt vi saknar värdefulla naturtillgångar…”
  Detta var väl i alla fall en sanning med stor modifikation.
  Sveriges viktigaste naturtillgångar: skogen, vattenkraften, järn- och kopparmalm, odlingsbar mark.

  Gilla

 3. Agenda 2030 är något som måste upp till diskussion – det roten till väldigt mycket dåligt för Sverige. Att Sverige sedan skickar miljarder till andra länder för att inplemtera Agenda 2030 där. Våra politiker förskingrar Svenska folkets tillgångar. Kontantfritt samhälle blir ett samhälle med sämre funktion och service. Politikerna kan inte förbjuda något bara för att deras misslyckande i att hantera tex. bankrån mm – ovilja och inkompetens är grundorsaken.

  Gilla

 4. För det första är digitalisering ännu inte påbörjad i Sverige. Man ligger kvar på 60-talets metoder och teknologimetoder. Redan då kunde man betala digitalt med ATM kort. Digitalisering är inte tekniken att betala elektroniskt, den hade vi redan för 60 år sedan. Problemet är just det, hela nationen är totalt omogen. I Kina är nu 40% av GDP digitaliserat, men kontanterna finns kvar, även elektroniska kontanter på kontantladdade kort eller mobiler. Så sent som igår köpte jag ett par öl i den lokala butiken, kontant. Kinas nya digitalsystem fungerar bra utan varken elektricitet eller internet. Elektroniska för-laddade kort och mobiler går på batterier, som kan laddas med solpaneler. Varken internet anslutning eller elsystemet behövs. Problemet för den svenska makteliten är att då går det inte att övervaka vad varenda individ spenderar på eller var dom befinner sig.
  Sveriges politiker vill tvinga fram ett kontantfritt övervakningssamhälle för det ökar möjligheterna till massövervakning, och man försöker tvinga fram det genom att avskaffa användningen av kontanter och tvinga fram att det övervakas genom internet. Det skall inte gå att betala utan internet, då kan storebror inte se vad du gör. Bankerna älskar det för det gör möjligheten att fritt skinna folk med avgifter. Att betala kontant tjänar banken inga pengar på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s